Το Σανατόριο Κυπερούντας από την αρχή της λειτουργίας του αποτέλεσε πηγή εργοδότησης πολλών κατοίκων της Κυπερούντας. Αναγνωρίζονται από αριστερά: Στέλιος Πολυδώρου, Χαρίτος Σάββα Πάτσαλου, Γιαννάκης Κυπριανού-Σκίτσας και Μιχάλης Νεάρχου.

Collection


Ο Σολωμός ήταν το πρώτο παιδί του Θεοδούλου Παναγή Πετούση και της Μαρίας Γιακουμή Κουτσοτζυρκακού (της μεγάλης οικογένειας των Γιακουμήδων). Φοίτησε σε Γυμνάσιο και περί το 1952 προσελήφθη στο Κτηματολόγιο Λευκωσίας. Στις αρχές Αυγούστου του 1955 ταξίδευε στον δρόμο Λευκωσίας προς την Κυπερούντα ως συνεπιβάτης μικρού αυτοκινήτου ενοικίασης με οδηγό τον Γεώργιο Επιφανείου και συνεπιβάτη επίσης τον Πελοπίδα Βασιλειάδη - επίσης νεαρούς υπαλλήλους. Στην τοποθεσία Ατσάς Κουτραφά, ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος με αποτέλεσμα σοβαρό δυστύχημα στο οποίο ο Σολομός τραυματίστηκε θανάσιμα. Η κηδεία του έγινε στην Κυπερούντα και ήταν η πρώτη φορά που η εκφορά του νεκρού γινόταν με όχημα, το καινούριο AUSTIN van εμπορικό του πατέρα του με αρ. εγγραφής P412.

Collection


Ο δάσκαλος Ανδρέας Κωνσταντινίδης από τον Άγιο Θεόδωρο Σολέας έχει Κυπερουντιώτικη καταγωγή αφού είναι γιος του Νικολή, γιου του Κωνσταντή (Παναγή Χ"Αντώνη άλλως «Καπουδά» (της παλιάς οικογένειας Μιχαήλ Γιαννή Ελευθερίου Μαγκούρη της Κυπερούντας) και της Κυριακούς Κωνσταντή Βασίλη (1856) Πουπούτση (της παλιάς οικογένειας Κυριακού Κωνσταντή Μιχαήλ Κκορόβκια της Κυπερούντας, ο οποίος μετοίκησε το 1854 στον Άγιο Θεόδωρο Σολέας, ένας από τους τρεις βοσκούς-συνιδρυτές του οικισμού). Μητέρα του Ανδρέα ήταν η Ελένη (κόρη του Αριστόδημου Γ. Κκυρατζή εκ Πεδουλά και της Χρυσταλλούς Γιακουμή εκ Σπήλιων).
Υπηρέτησε ως δάσκαλος στην Κυπερούντα κατά την περίοδο Σεπτέμβρης 1967-Ιούνης 1972 μαζί με τη σύζυγό του Ελένη από τη Μόρφου.

Collection


Η νεαρή δασκάλα κα Αγγέλα Παναγή από τον Ξερό διορίστηκε στην Κυπερούντα το 1956 μαζί με τον αρραβωνιαστικό της, επίσης, δάσκαλο κ. Ανδρέα Λάμπρου από τη Γαληνή. Υπηρέτησαν μέχρι και τον Ιούνη του 1959.

Collection


Ένα από τα παλαιότερα έθιμα του γάμου στην Κυπερούντα και στα χωριά της Πιτσιλιάς ήταν μέχρι πρόσφατα «ο χορός του νέου ανδρογύνου» ο πρώτος χορός του νέου ανδρογύνου. Παλαιότερα γινόταν κατά το βράδυ της Δευτέρας μετά την Κυριακή του γάμου. Τα τελευταία χρόνια γίνεται κατά κανόνα περί το μεσονύκτιο της Κυριακής του γάμου, αφού ο εορτασμός του γάμου περιορίστηκε πλέον από μια βδομάδα σε μια μέρα. Κατά τη διάρκεια του χορού οι συγγενείς και οι φίλοι του νέου ξευγαριού «πλουμίζουν», δηλαδή φιλοδωρούν με χρήματα το νέο ζευγάρι. Παλαιότερα τα χρήματα τοποθετούνταν σε ένα πιάτο που βρισκόταν στο τραπέζι υποδοχής. Αργότερα, στις δεκαετίες 1970-2010, καθιερώθηκε το καρφίτσωμα των χαρτονομισμάτων μεταξύ τους σε μορφή αρμαθιάς και το κρέμασμά της από τους ώμους ή ακόμη και σε μορφή στέμματος στο κεφάλι των νεονύμφων.
Στη φωτογραφία φωτογραφίζονται με το ανδρόγυνο (Μάριος, γιος του Δημήτρη Αγαπίου-Βυζακιά και Κυριακούς Μ. Μουστακά-Κυπερούντα) σε ανάμνηση του γεγονότος η νονά του πατέρα του γαμπρού (Αγάπιου Μιχάλη Δ. Αγαπίου και Ιουλίας) Παρασκευού Αλέξανδρου Βαλιαντή με τον σύζυγό της Παναγή Αντώνη Αντωνιάδη, αμέσως μετά που πλούμισαν το ανδρόγυνο

Collection


Στη φωτογραφία μαζί με το ζεύγος, που γιόρταζε τα γενέθλιά του Παναγή, φαίνονται τα έξι παιδιά τους: Αντώνης, Νίκη, Μαρία, Ρένος Χριστάκης, Αλεξάνδρα, τα δεκαεπτά εγγόνια [(Πανίκος, Σεβαστή, Παρασκευή, Ιωάννα), (Σέργιος, Παναγιώτης), (Παρασκευή, Αυγούστα, Δήμητρα), (Μαρία, Παναγιώτης, Ραφαηλία), (Παναγιώτης, Άνδρεα), (Παναγής, Στέλιος, Παρασκευή)], καθώς επίσης μερικά από τα δεκαέξι τους δισέγγονα.

Collection