Αψίδα

Γάμος στη Βυζακιά - Ο χορός του ανδρογύνου

Dublin Core

Title

Γάμος στη Βυζακιά - Ο χορός του ανδρογύνου

Alternative Title

Wedding ceremony in Vyzakia - The first dance of the newlyweds

Description

Ένα από τα παλαιότερα έθιμα του γάμου στην Κυπερούντα και στα χωριά της Πιτσιλιάς ήταν μέχρι πρόσφατα «ο χορός του νέου ανδρογύνου» ο πρώτος χορός του νέου ανδρογύνου. Παλαιότερα γινόταν κατά το βράδυ της Δευτέρας μετά την Κυριακή του γάμου. Τα τελευταία χρόνια γίνεται κατά κανόνα περί το μεσονύκτιο της Κυριακής του γάμου, αφού ο εορτασμός του γάμου περιορίστηκε πλέον από μια βδομάδα σε μια μέρα. Κατά τη διάρκεια του χορού οι συγγενείς και οι φίλοι του νέου ξευγαριού «πλουμίζουν», δηλαδή φιλοδωρούν με χρήματα το νέο ζευγάρι. Παλαιότερα τα χρήματα τοποθετούνταν σε ένα πιάτο που βρισκόταν στο τραπέζι υποδοχής. Αργότερα, στις δεκαετίες 1970-2010, καθιερώθηκε το καρφίτσωμα των χαρτονομισμάτων μεταξύ τους σε μορφή αρμαθιάς και το κρέμασμά της από τους ώμους ή ακόμη και σε μορφή στέμματος στο κεφάλι των νεονύμφων.
Στη φωτογραφία φωτογραφίζονται με το ανδρόγυνο (Μάριος, γιος του Δημήτρη Αγαπίου-Βυζακιά και Κυριακούς Μ. Μουστακά-Κυπερούντα) σε ανάμνηση του γεγονότος η νονά του πατέρα του γαμπρού (Αγάπιου Μιχάλη Δ. Αγαπίου και Ιουλίας) Παρασκευού Αλέξανδρου Βαλιαντή με τον σύζυγό της Παναγή Αντώνη Αντωνιάδη, αμέσως μετά που πλούμισαν το ανδρόγυνο

Source

Βιβλίο Κ. Χαραλάμπους 'ΚΥΠΕΡΟΥΝΤΑ-ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΜΝΗΜΗΣ ΟΚΤΩ ΓΕΝΕΩΝ' (2015)
K. Charalambous' Book 'KYPEROUNDA-MEMORIAL INVITATION OF EIGHT GENERATIONS' (2015)
Αρχείο Αντώνη Π. Αντωνιάδη
Antonis P. Antoniades' Photographic Archive

Publisher

Library of Cyprus University of Technology
Digital Heritage Research Lab Cyprus University of Technology

Contributor

Κυριάκος Χαραλάμπους
Kyriacos Charalambous

Rights

Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού

Format

JPG

Language

el

Type

Identifier

KCP-PEOPLE (262)

Files

Citation

Κοινότητα Κυπερούντας and Kyperounda Community , “Γάμος στη Βυζακιά - Ο χορός του ανδρογύνου,” Αψίδα, accessed April 25, 2024, https://apsida.cut.ac.cy/items/show/44331.