Ο Οδυσσέας και η Αρετή Γεωργάκη στην Λευκωσία. Ο Οδυσσέας κάθεται σε αυτοσχέδιο τροχοκάθισμα.

Collection


Αριστερά αναγνωρίζεται η Δέσπω και δεξιά η Αστέρω Μενοίκου. Σ΄ αυτή την τρυφερή ηλικία η Δέσπω Μενοίκου παρακολουθούσε μαθήματα Αγγλικών, πιάνου για έξι χρόνια και μπαλέτου για δύο χρόνια στο Λύκειο Ελληνίδων Αμμοχώστου. Το Λύκειο Ελληνίδων Αμμοχώστου ήταν ένα μουσικό σχολείο, το οποίο δρύθηκε το 1930 από την Μαρία Π. Ιωάννου. Η Δέσπω θυμάται «Κάθε χρόνο ερχόταν από την Ελλάδα εξεταστής, ο κύριος Αρβανιτάκης, ο οποίος μας εξέταζε στο πιάνο. Μου έδινε βαθμολογία πάντα άριστα και φυσικά με το σχετικό δίπλωμα». ΄Οσον αφορά το μπαλέτο θυμάται «Στο τέλος κάθε χρονιάς γινόταν μια μουσική εκδήλωση στην οποία παρευρίσκονταν οι μαθητές με τα μουσικά τους όργανα καθώς και οι κοπέλες που παρακολουθούσαν μαθήματα μπαλέτου και παρουσίαζαν πρόγραμμα ως μπαλαρίνες. Επίσης μέσα από τις παιδικές τους αναμνήσεις, η Αστέρω και η Δέσπω θυμούνται μια χρονιά σε εκδήλωση μεταμφιεσμένων, στο Λύκειο Ελληνίδων Αμμοχώστου, η Αστέρω ντύθηκε κοκκινοσκουφίτσα και η Δέσπω ντύθηκε Σπανιόλα. Η Αστέρω θυμάται: «Μου είπε η μητέρα μου όταν έρθει η σειρά σου να παρουσιαστείς στην σκηνή να πεις ‘είμαι η κοκκινοσκουφίτσα’. «Εγώ από τον φόβο μου το επαναλάμβανα συνεχώς μέσα μου για να μην τα χάσω εκείνη την στιγμή. Όταν ήρθε η ώρα βγήκα στην σκηνή και το είπα».

Collection


Αριστερά αναγνωρίζεται η Δέσπω και δεξιά η Αστέρω Μενοίκου. Η φωτογραφία λήφθηκε στο Φωτογραφείο Βασιλείου στην Αμμόχωστο αλλά η πρωτότυπη χάθηκε κατα την Τουρκική εισβολή του 1974. Το συγκεκριμένο αντίγραφο διασώθηκε διότι βρισκόταν στα χέρια του θείου τους (αδελφού του πατέρα τους) ο οποίος διέμενε στις ΗΠΑ. Η Δέσπω επισκέφθηκε τους δύο θείους της σε ένα ταξίδι της στην Αμερική με τον σύζυγο της και πήρε από τον ένα θείο τις παιδικές φωτογραφίες. Όταν η Δέσπω έδωσε στην Αστέρω αυτές τις φωτογραφίες, αυτή άρχισε να κλαίει. Η αδελφή της τότε την ρώτησε γιατί κλαίει. Και εκείνη της απάντησε "επειδή δεν ξέρω πώς ήμουν ως παιδί". Τα κατέστρεψαν όλα οι Τούρκοι. Δεν πήρε τίποτε η οικογένεια όταν εγκατέλειψε το σπίτι της το 1974. Μόνο τα κοσμήματα τους, όλα τα άλλα τα άφησαν πίσω. Όταν το 1990 η Αστέρω πήγε στο σπίτι της στην Αμμόχωστο με την δημοσιογραφική της ιδιότητα, το πρώτο πράγμα που ζήτησε από την Τουρκοκύπρια που διέμενε σ΄ αυτό ήταν αν βρήκε οποιεσδήποτε φωτογραφίες ή ζωγραφικούς πίνακες της μητέρας της. Εκείνη τότε της απάντησε ότι το σπίτι άλλαξε και άλλους ενοίκους και δεν βρήκε τίποτε δικό τους. Μόνο το πιάνο της αδελφής της Δέσπως το οποίο <δώρισε> σε σχολείο στα κατεχόμενα. Εδώ η Αστέρω είναι 4 χρονών.

Collection


Αναγνωρίζονται απο αριστερά οι Μιχάλης Λοϊζίδης, ο Γεώργιος Αλλαγιώτης, το ζεύγος Χατζηδάκη και ο Κωστάκης και η Αίγλη Λοϊζου

Collection


Φιλολογική Κύπρος 1970
Επιτροπή Εκδόσεως: Κ. Σπυριδάκις, Μιχ. Μαραθεύτης, Χρ. Κυπριανού
Επιμελητής Ύλης: Κύπρος Χρυσάνθης

Collection