Αψίδα

Οι αδερφές Αστέρω και Δέσπω Μενοίκου ως παιδιά

Dublin Core

Title

Οι αδερφές Αστέρω και Δέσπω Μενοίκου ως παιδιά

Alternative Title

Sisters Astero and Despo Menicou at a young age

Description

Αριστερά αναγνωρίζεται η Δέσπω και δεξιά η Αστέρω Μενοίκου. Η φωτογραφία λήφθηκε στο Φωτογραφείο Βασιλείου στην Αμμόχωστο αλλά η πρωτότυπη χάθηκε κατα την Τουρκική εισβολή του 1974. Το συγκεκριμένο αντίγραφο διασώθηκε διότι βρισκόταν στα χέρια του θείου τους (αδελφού του πατέρα τους) ο οποίος διέμενε στις ΗΠΑ. Η Δέσπω επισκέφθηκε τους δύο θείους της σε ένα ταξίδι της στην Αμερική με τον σύζυγο της και πήρε από τον ένα θείο τις παιδικές φωτογραφίες. Όταν η Δέσπω έδωσε στην Αστέρω αυτές τις φωτογραφίες, αυτή άρχισε να κλαίει. Η αδελφή της τότε την ρώτησε γιατί κλαίει. Και εκείνη της απάντησε "επειδή δεν ξέρω πώς ήμουν ως παιδί". Τα κατέστρεψαν όλα οι Τούρκοι. Δεν πήρε τίποτε η οικογένεια όταν εγκατέλειψε το σπίτι της το 1974. Μόνο τα κοσμήματα τους, όλα τα άλλα τα άφησαν πίσω. Όταν το 1990 η Αστέρω πήγε στο σπίτι της στην Αμμόχωστο με την δημοσιογραφική της ιδιότητα, το πρώτο πράγμα που ζήτησε από την Τουρκοκύπρια που διέμενε σ΄ αυτό ήταν αν βρήκε οποιεσδήποτε φωτογραφίες ή ζωγραφικούς πίνακες της μητέρας της. Εκείνη τότε της απάντησε ότι το σπίτι άλλαξε και άλλους ενοίκους και δεν βρήκε τίποτε δικό τους. Μόνο το πιάνο της αδελφής της Δέσπως το οποίο <δώρισε> σε σχολείο στα κατεχόμενα. Εδώ η Αστέρω είναι 4 χρονών.
On the left-hand side Despo and on the right-hand side Astero are recognised. The photograph was taken at the Vasiliou photography studio in Famagusta but the original one has been lost during the Turkish invasion in Cyprus. The specific copy of the photo was rescued because relatives of Astero in USA had it in their photographic archive.

Source

Αστέρω Μενοίκου
Astero Menoikou

Publisher

Library of Cyprus University of Technology
Digital Heritage Research Lab Cyprus University of Technology

Date

Format

jpeg

Language

el
en

Type

Identifier

AST_MEN_024

Coverage

35.12489, 33.94135

Spatial Coverage

35.12489, 33.94135

Temporal Coverage

British (1878-1960)
Modern (1960-2008)

Files

Collection

Citation

Φωτογραφείο Βασιλείου and Vasiliou Photography Studio, “Οι αδερφές Αστέρω και Δέσπω Μενοίκου ως παιδιά,” Αψίδα, accessed March 28, 2024, https://apsida.cut.ac.cy/items/show/47741.