Αψίδα

Church of Timios Prodromos in Pentakomo village

Dublin Core

Title

Church of Timios Prodromos in Pentakomo village

Alternative Title

Παρεκκλήσιο Τιμίου Προδρόμου στο Πεντάκωμο

Description

Το Παρεκκλήσιο βρίσκεται περίπου 500 μέτρα βορειότερα από το χωριό Πεντάκωμο, σε επίπεδο μεγάλο τεμάχιο στο οποίο στο οποίο εφάπτεται αγροτικός χωματόδρομος στη δυτική του πλευρά. Είναι μονόκλιτος καμαροσκέπαστος ναός. Το Παρεκκλήσιο έχει σκελετό και τοιχοποιίες από οπλισμένο σκυρόδεμα. Η ανωδομή του είναι από πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος, σε σχήμα καμάρας. Στη βορειοδυτική γωνία υπάρχει μικρό μπετονένιο καμπαναριό. Είναι ουσιαστικά μια χυτή κολώνα διατομής 25 cm Χ 150 cm η οποία ανεβαίνει σε ύψος 6 μέτρων και στο άνω μέρος της υπάρχει μακρόστενο κενό στο οποίο είναι κρεμασμένη μικρή καμπάνα.
Εξωτερικά το παρεκκλήσιο είναι βαμμένο κάτασπρο. Τα κουφώματά του είναι βαμμένα σε χρώμα γαλανό και του προσδίδουν ένα ελληνικό νησιώτικο στυλ. Η είσοδος στο Παρεκκλήσιο γίνεται μέσω 2 εισόδων, μια στο μέσο του δυτικού και μια στο μέσο του νότιου τοίχου. Η δυτική είσοδος είναι μονόφυλλη ξύλινη. Πάνω από το ανώφλι της υπάρχει ημικυκλικός φεγγίτης. Η νότια είσοδος είναι επίσης μονόφυλλη ξύλινη. Πέραν των ανωτέρω θυρών, στον φωτισμό του Παρεκκλησίου συμβάλλουν και μια μονόφυλλη θύρα στο νότιο τοίχο του Ιερού καθώς και 7 μακρόστενα τοξωτά παράθυρα (2 στη δυτική πλευρά, 3 στην βόρεια πλευρά, 1 στην κόγχη του Ιερού και 1 στη νότια πλευρά). Η κόγχη του Ιερού είναι ημικυκλική και στεγάζεται με κέλυφος από πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος, σε σχήμα τεταρτοσφαιρίου. Στη νότια πλευρά του Παρεκκλησίου υπάρχει μεταλλικό στέγαστρο. Το δάπεδο του Παρεκκλησίου είναι από μωσαϊκό μάρμαρο. Το Ιερό Βήμα είναι υπερυψωμένο κατά 3 σκαλιά και διαχωρίζεται από τον υπόλοιπο ναό με ξύλινο σκαλιστό τέμπλο. Τα εγκαίνια του Παρεκκλησίου τελέστηκαν από τον Μητροπολίτη Χρύσανθο το 1997 βάσει μαρμάρινης πλάκας αναρτημένης στο νότιο τοίχο του Παρεκκλησίου. Το κτήριο είναι κτίσμα της περιόδου 1990 ~ 1995. Τυγχάνει επιμελημένης συντήρησης και η κατάστασή του είναι άριστη.  Εμβαδόν Παρεκκλησίου :
Το Παρεκκλήσιο έχει εμβαδόν 52 τ.μ.

Source

Holy Metropolis of Limassol
Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού

Publisher

Library of Cyprus University of Technology
Digital Heritage Research Lab of Cyprus University of Technology

Date

Contributor

Holy Metropolis of Limassol
Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού

Rights

Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού.

Format

JPG

Language

EL, EN

Type

Identifier

IML0167

Coverage

34.734277,33.241138

Files

Citation

Holy Metropolis of Limassol and Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού, “Church of Timios Prodromos in Pentakomo village,” Αψίδα, accessed March 29, 2024, https://apsida.cut.ac.cy/items/show/17706.