Αψίδα

Church of Transfiguration of the Saviour in Sanida village

Dublin Core

Title

Church of Transfiguration of the Saviour in Sanida village

Alternative Title

Εκκλησία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος εις Σανίδα

Description

Η εκκλησία είναι κτισμένη σε επίπεδο τεμάχιο στο Βορειοανατολικό άκρο του χωριού Σανίδα. Το τεμάχιο εφάπτεται σε λιθόστρωτους δρόμους στη νότια και δυτική του πλευρά. Η εκκλησία ανήκει στον χαρακτηριστικό τύπο εκκλησιών που αναπτύχθηκε στην Κύπρο προς το τέλος της Τουρκοκρατίας με αρχές της Αγγλοκρατίας (Καϊμακλιώτικη Αρχιτεκτονική). Είναι ουσιαστικά μονόκλιτος Βασιλική με οξυκόρυφη κεντρική καμάρα και σταυροθόλια. Οι εξωτερικές τοιχοποιίες της εκκλησίας είναι κτισμένες με πέτρα και έχουν μεγάλο πάχος (1,5 μ.). Στο νότιο και βόρειο τοίχο υπάρχουν πέτρινοι πυλώνες από πελεκητή πέτρα (5 νότια και 5 βόρεια). Επί των πυλώνων εσωτερικά στηρίζονται σε κιλίβαντες (φουρούσια) καμάρες οι οποίες δημιουργούν 4 φατνώματα εγκάρσια προς την οξυκόρυφη καμάρα. Εσωτερικά τα φατνώματα γεφυρώνονται με σταυροθόλια ενώ εξωτερικά έχουμε τριγωνικά αετώματα. Οι πολυεπίπεδες στέγες που δημιουργούνται είναι όλες επενδυμένες με πήλινο κεραμίδι πορτογαλικού τύπου. Η κόγχη του Ιερού είναι τρίπλευρη και το τεταρτοσφαίριό της είναι επικαλυμμένο με πήλινο κεραμίδι γαλλικού τύπου. Στη Νοτιοανατολική γωνία της εκκλησίας υπάρχει πέτρινη βάση καμπαναριού. Το καμπαναριό πάνω από τη βάση ανεβαίνει 2 στάσεις πάνω από τη στέγη της εκκλησίας και είναι κατασκευή από μπετόν. Εξωτερικά η αυλή της εκκλησίας είναι πλακοστρωμένη με πέτρα Καρύστου. Η εκκλησία έχει 3 κύριες εισόδους, μια στο μέσο της Νότιας, μια στο μέσο της Βόρειας και μια στο μέσο της Δυτικής τοιχοποιίας. Οι θύρες είναι δίφυλλες μεταλλικές παραδοσιακές με ωραίο σχέδιο. Έχουν τοξωτό ανώφλι και το ημικύκλιο μεταξύ των ξύλινων φύλλων είναι από γυαλί και έχει εξωτερικά κάγκελο μεταλλικό με εξαιρετικό σχέδιο. Και στις 3 εισόδους υπάρχουν περιθυρώματα από πελεκητή πέτρα με εξαιρετικά σκαλίσματα. Πέραν των 3 κεντρικών εισόδων υπάρχει μονόφυλλη θύρα στο Νότιο τοίχο του Ιερού.
Πέραν των θυρών στον φωτισμό της εκκλησίας συμβάλλουν και έξι μεγάλα παράθυρα, 2 στο Νότιο τοίχο, 2 στο Βόρειο, ένα στο μέσο της κόγχης του Ιερού και ένα στη Δυτική πλευρά στο ύψος του γυναικωνίτη. Σε όλα τα ανωτέρω παράθυρα υπάρχουν πλαίσια από πελεκητή πέτρα και μεταλλικές σιδεριές σε ωραίο μοτίβο. Στη μεταλλική σιδεριά στο παράθυρο δυτικά από τη Βόρεια είσοδο υπάρχει στο άνω μέρος μεταλλική χρονολογία 1903. Εσωτερικά η εκκλησία είναι πολύ όμορφη. Το δάπεδο του κυρίως ναού είναι από κυπριακό γυψομάρμαρο. Τα σταυροθόλια και η καμάρα Οροφής είναι γαλάζια με επίχρυσα αστέρια. Το Ιερό είναι 3 σκαλιά υπερυψωμένο. Το δάπεδο στο Ιερό είναι επίσης Κυπριακό γυψομάρμαρο. Διαχωρίζεται από την υπόλοιπη εκκλησία με ξυλόγλυπτο τέμπλο τ οποίο φέρει πλούσιο διάκοσμο. Η εκκλησία με βάση μαρτυρίες ξεκίνησε να κτίζεται το 1893 και αποπερατώθηκε το 1903.

Source

Holy Metropolis of Limassol
Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού

Publisher

Library of Cyprus University of Technology
Digital Heritage Research Lab of Cyprus University of Technology

Date

Contributor

Holy Metropolis of Limassol
Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού

Rights

Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού.

Format

JPG

Language

EL, EN

Type

Identifier

IML0168

Coverage

35.127771,33.288345

Files

Citation

Holy Metropolis of Limassol and Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού, “Church of Transfiguration of the Saviour in Sanida village,” Αψίδα, accessed May 2, 2024, https://apsida.cut.ac.cy/items/show/17707.