Αψίδα

Church of Archangel Michael in Parekklisia village

Dublin Core

Title

Church of Archangel Michael in Parekklisia village

Alternative Title

Εκκλησία Αρχαγγέλου Μιχαήλ εις Παρεκκλησία

Description

Η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ είναι η κεντρική εκκλησία της κοινότητας Παρεκκλησιάς. Είναι κτισμένη σε μεγάλο επίπεδο τεμάχιο το οποίο εφάπτεται δρόμου στη βόρεια πλευρά. Είναι τρίκλιτος σταυροειδής Βασιλική με κεντρικό τρούλο. Ο σκελετός του κτηρίου είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα. Οι εξωτερικές τοιχοποιίες είναι κτισμένες με πελεκητή πέτρα Λεμεσού. Το Ιερό Βήμα είναι τρίκογχο. Όλες οι στέγες της εκκλησίας, τα κελύφη στις κόγχες Ιερού, το κέλυφος τρούλου και η στέγη καμπαναριού είναι γενικά πλάκες οπλισμένου σκυροδέματος με επένδυση από πήλινο κεραμίδι. Στα σφαιρικά κελύφη τρούλου και κόγχης Ιερού το κεραμίδι είναι βυζαντινού τύπου (χωλέτρι), ενώ στις υπόλοιπες στέγες είναι γαλλικού τύπου. Στη Βορειοδυτική γωνία της εκκλησίας υπάρχει μπετονένιο καμπαναριό 3 στάσεων. Σε όλο το πλάτος του Δυτικού τοίχου έγινε το 2003 επέκταση με ανοικτό στεγασμένο αίθριο και στο μέσο ακριβώς απέναντι από τη Δυτική είσοδο έγιναν στεγασμένα προπύλαια. Οι κατασκευές αυτές είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα. Περιμετρικά οι πλάκες στηρίζονται σε κυκλικές κολώνες με κιονόκρανα. Η εκκλησία έχει 3 κεντρικές εισόδους, μια στο μέσο του Δυτικού, μια στο μέσο του Βόρειου και μια στο μέσο του Νότιου τοίχου. Είναι δίφυλλες θύρες με μεταλλικό σκελετό και μεταλλικές σιδεριές με σχέδιο.
Πέραν των θυρών αυτών υπάρχει μονόφυλλη μεταλλική θύρα στο Νότιο τοίχο του Ιερού καθώς και 2 θύρες στον Δυτικό τοίχο αριστερά και δεξιά από την κεντρική Δυτική είσοδο. Εκατέρωθεν της Δυτικής εισόδου, σε εσοχή στον τοίχο υπάρχουν 2 πέτρινα προσκυνητάρια στα οποία υπάρχουν ψηφιδωτές εικόνες των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ. Το δάπεδο της εκκλησίας εσωτερικά είναι από μωσαϊκό. Ο σολέας είναι υπερυψωμένος 2 σκαλιά σε σχέση με τον κυρίως ναό και το Ιερό Βήμα 1 σκαλί σε σχέση με τον σολέα. Στη Δυτική πλευρά της εκκλησίας υπάρχει γυναικωνίτης σε σχήμα Π. Η πλάκα του γυναικωνίτη είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα και το δάπεδο είναι μωσαϊκό. Η ανάβαση στο γυναικωνίτη γίνεται μέσω μπετονένιας σκάλας που υπάρχει στη Βορειοδυτική γωνία της εκκλησίας. Μεγάλο μέρος της εκκλησίας είναι αγιογραφημένο. Στην κεντρική κόγχη του Ιερού ιστορείται η Πλατυτέρα, στον τρούλο ο Παντοκράτορας, στην καμάρα πάνω από την Πλατυτέρα εικονίζεται η Ανάσταση και η Ανάληψη του Κυρίου. Η εκκλησία είναι κτίσμα των μέσων του περασμένου αιώνος. Σύμφωνα με την πλάκα εγκαινίων που υπάρχει πάνω από την Βόρεια είσοδο, τα εγκαίνια της εκκλησίας έγιναν από τον Μητροπολίτη Κιτίου Άνθιμο το 1970. Το 2003 έγινε εκτεταμένη συντήρηση της εκκλησίας και προσετέθησαν προπύλαια και στεγασμένο αίθριο στη Δυτική πλευρά. Το 2008 σε όλη την αυλή της εκκλησίας έγινε επίστρωση με διακοσμητικό (σταμπωτό) μπετόν. Η εκκλησία τυγχάνει συνεχούς και επιμελημένης συντήρησης και είναι σε άριστη κατάσταση. ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΤΗΡΙΟΥ :
Το ισόγειο έχει εμβαδόν : 350 τ.μ.
Το στεγασμένο αίθριο έχει εμβαδόν : 85 τ.μ.
Ο γυναικωνίτης έχει εμβαδόν : 160 τ.μ.

Source

Holy Metropolis of Limassol
Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού

Publisher

Library of Cyprus University of Technology
Digital Heritage Research Lab of Cyprus University of Technology

Contributor

Holy Metropolis of Limassol
Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού

Rights

Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού.

Format

JPG

Language

EL, EN

Type

Identifier

IML0166

Coverage

34.747819,33.160114

Files

Citation

Holy Metropolis of Limassol and Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού, “Church of Archangel Michael in Parekklisia village,” Αψίδα, accessed April 25, 2024, https://apsida.cut.ac.cy/items/show/17705.