Αψίδα

Church of Saint Mamas in Trachoni village

Dublin Core

Title

Church of Saint Mamas in Trachoni village

Alternative Title

Εκκλησία Αγίου Μάμαντος εις Τραχώνι

Description

Η εκκλησία είναι κτισμένη σε μεγάλο επίπεδο τεμάχιο στο κέντρο της Κοινότητας Τραχωνίου. Η εκκλησία ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης Βασιλικής με κεντρικό τρούλο.  Η εκκλησία είναι εξ ολοκλήρου δομημένη από μπετόν. Η ανωδομή είναι από πλάκες οπλισμένου σκυροδέματος. Οι πλάκες του μεσαίου κλίτους καθώς και η εγκάρσια πλάκα στο μέσο του μήκους, στην κατεύθυνση Βορρά – Νότου είναι ημικυλινδρικά κελύφη τα οποία σχηματίζουν σταυρό. Στο κέντρο του σταυρού, επί τετράγωνης βάσης εδράζεται ο τρούλος.
Στην ανατολική πλευρά εξωτερικά υπάρχουν 3 κυκλικές κόγχες οι οποίες στεγάζονται με κέλυφος από πλάκα μπετόν σε σχήμα τεταρτοσφαιρίου. Στη νοτιοδυτική πλευρά της εκκλησίας υπάρχει ψηλό καμπαναριό. Είναι μια ορθογωνική σε κάτοψη κατασκευή η οποία ανεβαίνει σε ύψος 20 μέτρων περίπου και στεγάζεται με ημικυλινδρικό κέλυφος. Η εκκλησία έχει 3 κύριες εισόδους, μια στο μέσο της δυτικής, μια στο μέσο της νότιας και μια στο μέσο της βόρειας πλευράς. Και στις 3 εισόδους υπάρχουν στεγασμένα προπύλαια. Είναι ουσιαστικά οριζόντια πλάκα μπετόν η οποία στηρίζεται επί 3 αψίδων στην κύρια πλευρά και σε 2 αψίδες ανά μια εκατέρωθεν στις άλλες δυο πλευρές (τα προπύλαια εξέχουν περίπου 3 μέτρα από την κάτοψη του ναού). Πέραν των ανωτέρω εισόδων, η εκκλησία έχει και μονόφυλλη θύρα στον νότιο τοίχο του Ιερού Βήματος. Όλες οι θύρες και τα παράθυρα της εκκλησίας είναι από αλουμίνιο, μέταλλο και γυαλί. Εξωτερικά η εκκλησία είναι στο μεγαλύτερό της μέρος σουβατισμένη και επιχρισμένη με σπριτς. Τα προπύλαια και τα αετώματα άνωθεν των εισόδων είναι μπογιατισμένα σε άσπρο χρώμα. Εσωτερικά το δάπεδο της εκκλησίας είναι από μωσαϊκό. Το Ιερό Βήμα είναι υπερυψωμένο 2 σκαλιά πάνω από τον σολέα και ο σολέας 1 σκαλί πάνω από την υπόλοιπη εκκλησία. Ο διαχωρισμός του Ιερού Βήματος από τον υπόλοιπο ναό γίνεται με ξυλόγλυπτο σκαλιστό τέμπλο.
Στη βορειοανατολική κεντρική κολώνα της εκκλησίας υπάρχει μπετονένιος άμβωνας ο οποίος αγκαλιάζει την κολώνα και με σκαλιά πέριξ της κολώνας καταλήγει σε κουβούκλιο σε ύψος 3 μέτρα. Στη δυτική πλευρά της εκκλησίας υπάρχει μεγάλος γυναικωνίτης. Είναι πλάκα από μπετόν σε ύψος 4 μέτρων η οποία καλύπτει όλη την δυτική πλευρά και γυρίζει προς το νότιο και βόρειο κλίτος σε σχήμα Π. Η ανάβαση προς τον γυναικωνίτη γίνεται μέσω σκάλας που υπάρχει στη βορειοανατολική γωνία. Στη βορειοδυτική γωνία της εκκλησίας υπάρχει μικρό ορθογωνικό δωμάτιο το οποίο προγραμματίζεται να μετατραπεί σε Παρεκκλήσιο. Η εκκλησία είναι πρόσφατο κτήριο. Κτίστηκε την δεκαετία 1970 – 1980.

Source

Holy Metropolis of Limassol
Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού

Publisher

Library of Cyprus University of Technology
Digital Heritage Research Lab of Cyprus University of Technology

Date

Contributor

Holy Metropolis of Limassol
Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού

Rights

Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού.

Format

JPG

Language

EL, EN

Type

Identifier

IML0162

Coverage

34.656228,32.957776

Files

Citation

Holy Metropolis of Limassol and Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού, “Church of Saint Mamas in Trachoni village,” Αψίδα, accessed July 27, 2024, https://apsida.cut.ac.cy/items/show/17701.