Αψίδα

Church of Saint George in Ypsonas village

Dublin Core

Title

Church of Saint George in Ypsonas village

Alternative Title

Εκκλησία Αγίου Γεωργίου εις Ύψωνα

Description

Η εκκλησία είναι κτισμένη στην Ανατολική είσοδο της κοινότητας Ύψωνα σε επίπεδο μεγάλο τεμάχιο το οποίο εφάπτεται δρόμου στη Νότια του πλευρά. Είναι μονόκλιτος Βασιλική με οξυκόρυφη καμάρα και κεντρικό τρούλο. Η εκκλησία είναι κτισμένη εξ ολοκλήρου με πέτρα η οποία είναι σουβατισμένη τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Στη Νοτιοανατολική γωνία έχει καμπαναριό 2 στάσεων. Η κόγχη του Ιερού είναι τρίπλευρος και στεγάζεται με πήλινο γαλλικού τύπου κεραμίδι. Η στέγη πάνω από την καμάρα είναι δικλινής και είναι επικαλυμμένη με πήλινο κεραμίδι γαλλικού τύπου. Το ημισφαίριο του τρούλου είναι κέλυφος από πέτρα. Είναι σουβατισμένο εξωτερικά και βαμμένο σε κεραμιδί χρώμα. Στη Δυτική πλευρά της εκκλησίας έχει προστεθεί τα τελευταία χρόνια νάρθηκας. Είναι μια μεταλλική κατασκευή με περιμετρικές στο μεγαλύτερό της τμήμα γυάλινες προθήκες με σκελετό αλουμινίου. Το δάπεδο της εκκλησίας εσωτερικά είναι από κυπριακό μωσαϊκό. Ο σολέας είναι 2 σκαλιά υπερυψωμένος και το Ιερό Βήμα 1 σκαλί ψηλότερο από τον σολέα. Η εκκλησία έχει 3 κύριες εισόδους, μια στο μέσο του Νότιου, μία στο μέσο του Δυτικού και μια στο μέσο του Βόρειου τοίχου. Είναι δίφυλλες μεταλλικές θύρες με γυαλί και σιδεριές με σχέδιο. Η Δυτική είσοδος έχει κλείσει από τον μεταλλικό νάρθηκα που έχει προστεθεί. Μονόφυλλη θύρα υπάρχει και στο Νότιο τοίχο του Ιερού Βήματος.
Στη Δυτική πλευρά της εκκλησίας υπάρχει μπετονένια πλάκα γυναικωνίτη. Η ανάβαση στο γυναικωνίτη γίνεται μέσω εσωτερικής σκάλας στη Βορειοδυτική γωνία. Στον γυναικωνίτη υπάρχουν ξύλινα αμφιθεατρικά βάθρα (καθίσματα). Η εκκλησία είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου αγιογραφημένη με ωραίες τοιχογραφίες.
Στη Δυτική πλευρά της εκκλησίας υπάρχει μπετονένια πλάκα γυναικωνίτη. Η ανάβαση στο γυναικωνίτη γίνεται μέσω εσωτερικής σκάλας στη Βορειοδυτική γωνία. Στον γυναικωνίτη υπάρχουν ξύλινα αμφιθεατρικά βάθρα (καθίσματα). Η εκκλησία είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου αγιογραφημένη με ωραίες τοιχογραφίες. Στον τρούλο δεσπόζει ο παντοκράτορας, στο τύμπανο τρούλου ιστορούνται προφήτες από την παλαιά διαθήκη, στα σφαιρικά τρίγωνα είναι αγιογραφημένοι οι 4 ευαγγελιστές, στην κόγχη είναι αγιογραφημένη η πλατυτέρα, στον ημικύλινδρο της κόγχης οι ιεράρχες και στην καμάρα οροφής υπάρχουν παραστάσεις από την ζωή του Χριστού και στις τοιχοποίιες υπάρχουν παραστάσεις διαφόρων αγίων.

Source

Holy Metropolis of Limassol
Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού

Publisher

Library of Cyprus University of Technology
Digital Heritage Research Lab of Cyprus University of Technology

Contributor

Holy Metropolis of Limassol
Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού

Rights

Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού.

Format

JPG

Language

EL, EN

Type

Identifier

IML0163

Coverage

34.702459,32.962072

Files

Citation

Holy Metropolis of Limassol and Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού, “Church of Saint George in Ypsonas village,” Αψίδα, accessed April 25, 2024, https://apsida.cut.ac.cy/items/show/17702.