Ρεπορτάζ όπως δημοσιεύτηκε στο κυπριακό περιοδικό ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ από την δημοσιογράφο Αστέρω Μενοίκου,

Νίκος Ζαννετής: "Ο αδελφός μου μου δίδαξε την φωτογραφική τέχνη από το 1945. Η τέχνη αυτή ήταν κάποτε επικερδής. ΄Οπως ο πατέρας μου έτσι και εγώ ήμουν πλανόδιος φωτογράφος. Γύρισα όλη την Κύπρο με τη φωτογραφική στο χέρι. Τα παλιά χρόνια είχαμε πολλή δουλειά. Θυμάμαι πήγαινα σε διάφορα σχολεία της Κύπρου και έβγαζα στους μαθητές αναμνηστικές φωτογραφίες.

Τώρα η δουλειά μας έπεσε γιατί μας κτυπούν οι φωτογράφοι με τις αυτόματες έγχρωμες φωτογραφίες που βγάζουν. Σκοπεύουμε να σταματήσουμε γιατί δεν υπάρχει πλέον δουλειά για μας εδώ.

Με την τέχνη αυτή ανάγιωσα έξι παιδιά".

Ευάγγελος Ζαννετής : "Αρχισα από 14 χρονών το επάγγελμα του φωτογράφου. Τα παλιά χρόνια είχαμε πολλή δουλειά αλλά τώρα μόλις που βγάζουμε το ψωμί μας. Ερχόμαστε εδώ για χόμπι πλέον. Οι φωτογραφικές μηχανές εδώ που χρησιμοποιούμε είναι από τις πρωτινές. Τώρα δεν υπάρχουν τέτοιες φωτογραφικές μηχανές. Την μια φωτογραφική την προμηθευτήκαμε από την Ελλάδα και την άλλη από την Λεμεσό. Μέσα σ΄ αυτές υπάρχει και σκοτεινός θάλαμος. Εμφανίζουμε τις φωτογραφίες και τις τυπώνουμε εδώ στο ύπαιθρο σε 10΄ λεπτά."

Collection


Η Ίρμα Βούλγαρη συμμετείχε και στον διαγωνισμό Μιςς Κόσμος.
Η Μιςς Κύπρος μαζί με την Μίςς Ισημερινός στα αριστερά και την Μίςς Κόστα Ρίκα στα δεξιά.
Στην δεύτερη φωτογραφία η Στάρ Κύπρος, ΄Ιρμα Βούλγαρη, με την δημοσιογράφο, Αστέρω Μενοίκου.
Με αφορμή την συμμετοχή της στα καλλιστεία, η Ίρμα Βούλγαρη παραχώρησε συνέντευξη στην δημοσιογράφο του "Κίμων Πρέςς", Αστέρω Μενοίκου, περιγράφοντας την εμπειρία της. Στις 11 Ιανουαρίου 1990 το περιοδικό 'ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ' έβαλε και στο εξώφυλλο του το θέμα των καλλιστείων και συμπεριέλαβε την συνέντευξη της Ίρμας Βούλγαρη στην Αστέρω Μενοίκου. Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε δίνοντας έμφαση "στην κυπροτουρκική φιλία στα καλλιστεία".
"Πραγματικά έμεινα κατενθουσιασμένη από τα υπέροχα τοπία που είδα, την νοοτροπία, τα ήθη, τα έθιμα και τον διαφορετικό τρόπο ζωής στην Κίνα. Πρώτος μου σταθμός ήταν η Ταϊβάν όπου έμεινα τρείς εβδομάδες. Στο χρονικό διάστημα που έμεινα στην Ταϊβάν μου δόθηκε η ευκαιρία να δω και να φωτογραφηθώ στα εξαίρετα αρχιτεκτονικά οικοδομήματα (εντελώς διαφορετικά από τα Ευρωπαϊκά), στις παγόδες και στα καταπράσινα πάρκα με τις θαυμάσιες γέφυρες και τις λιμνούλες. Οι άνθρωποι της Ταϊβάν ήταν φιλόξενοι και ευγενικοί και προσπάθησαν να μας εξοικειώσουν με το περιβάλλον τους. Η ενδυμασία τους είναι Ευρωπαϊκή αλλά ο επισκέπτης θα διακρίνει και ανθρώπους που συνεχίζουν να ντύνονται με τις παραδοσιακές τους στολές και τα κιμονό. Αρκετά ευχάριστα πέρασαν οι τρεις βδομάδες στην Ταϊβάν, αν εξαιρέσουμε τις λίγες κουραστικές μέρες με το βαρυφορτωμένο πρόγραμμα. Οι απερίγραπτες εκπλήξεις και τα πανέμορφα αξιοθέατα χαράκτηκαν έντονα στην μνήμη μου. Ο νέος μας προορισμός μετά την Ταϊβάν ήταν το υπέροχο Χόνγκ Κόνγκ. Κατά την άφιξή μας σε ένα από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία του κόσμου, το New World Hotel, μας υποδέχτηκε ο διευθυντής του ξενοδοχείου και μας ευχήθηκε ευχάριστη διαμονή. Πραγματικά έζησα δύο φανταστικές βδομάδες στο Χόνγκ Κόνγκ, βλέποντας καινούρια αξιοθέατα και ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο ζωής. Τεράστιοι ουρανοξύστες και πολυτελή ξενοδοχεία απλώνονταν στην δεξιά πλευρά του ξενοδοχείου που διέμενα, ενώ στα αριστερά η ήσυχη θάλασσα με τις χιλιάδες βαρκούλες και τα πλεούμενα έπαιρνε τον επισκέπτη στην απέναντι πλευρά του Χόνγκ Κόνγκ. Η έκπληξη μου ήταν μεγάλη όταν συναντήθηκα με ένα ζευγάρι που άρχισε να μου μιλά με την κυπριακή διάλεκτο. Το ζευγάρι ήταν Αγγλοκύπριοι και μου είπαν ότι εργάζονται στον οργανισμό της "Μιςς Κόσμος" στο Χόνγκ Κόνγκ. Στις 22 Νοεμβρίου έγιναν τα Παγκόσμια Καλλιστεία 1989, όπου "Μιςς Κόσμος " 1989 ανακηρύχθηκε η "Μιςς Πολωνία".
Η Στάρ Κύπρος 1989 ΄Ιρμα Βούλγαρη θυμάται: "Στο διαγωνισμό συνδέθηκα με την "Μίςς Γαλλία" και την "Μίςς Τουρκία", ή οποία ήταν πολύ φιλική και ευγενική μαζί μου. Φωτογραφήθηκα αρκετές φορές μαζί της, όχι μόνο με τα βραδυνά μας φορέματα, αλλά και την παραδοσιακή μας στολή. Δεν συζητήσαμε ποτέ για το κυπριακό πρόβλημα, γιατί δεν ήθελα να δημιουργηθεί κάποια ψυχρότητα μεταξύ μας".

Collection


Η φωτογραφία λήφθηκε κατά την διάρκεια συνέντευξης στην δημοσιογράφο του «Κίμων Πρέςς» Αστέρω Μενοίκου. Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο τότε περιοδικό 'ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ' στις 31 Αυγούστου 1989 και σ' αυτή ο κος Γλαύκος Κληρίδης μίλησε για το σκάφος του, καθώς και για την μεγάλη του αγάπη την θάλασσα.
"Με την θάλασσα άρχισα να ασχολούμαι από το 1937. Πριν την τουρκική εισβολή πήγαινα εξοχή στην Κερύνεια. Με τις ψαρόβαρκες πήγαινα για ψάρεμα με το ψαροντούφεκο. Στο ξενοδοχείο του Κατσελλή υπήρχε πολύ ψάρι. Πρόσφατα σταμάτησα να ψαρεύω γιατί δυστυχώς τα Σαββατοκύριακα δεν έχω χρόνο λόγω άλλων υποχρεώσεων μου. Όταν ήμουν φοιτητής στην Αγγλία, εντάχθηκα στην ομάδα κωπηλασίας του σχολείου μου στα "σκίφς" (στενόμακρες βάρκες). Όταν ταξιδεύω με το ταχύπλοο σκάφος μου απομονώνομαι μαζί με την οικογένεια μου και ξεκουραζόμαστε. ΄Όταν είμαστε στην ακτή, κάποιους γνωστούς θα δούμε, κάποιοι θα μας δουν. Ενώ με το ταχύπλοο, ρίχνουμε άγκυρα όπου θέλουμε και κάνουμε και το μπάνιο μας. Σε όλα τα σκάφη μου συμφώνησα με την σύζυγο μου, να δίνουμε το όνομα της κόρης μας της Καίτης. Το "Καίτη Νο 1" ήταν 18 πόδια. Τώρα το "Καίτη Νο 3" είναι 27 πόδια με μηχανή 150 αλόγων. Το έχω εδώ και 4 χρόνια και ταξίδεψα μ' αυτό μέχρι την Πάφο. Για να ταξιδέψω μέχρι τον Φάρο στο Κίτι χρειάζομαι 20-30 λεπτά, για την Λεμεσό 30 λεπτά και για την Πάφο έξι ώρες. Ο Γλαύκος Κληρίδης θυμάται μερικά περιστατικά από τα θαλάσσια ταξίδια του: "Μια φορά θυμάμαι ερχόμουν από την Λεμεσό με πυκνή ομίχλη. Σε κάποια στιγμή χάσαμε τον προσανατολισμό μας και η βάρκα μας κάθισε πάνω σε ένα βράχο. Εκείνη την στιγμή από κοντά μας περνούσε ένα βαρκάρης. Προσπάθησε να τραβήξει την βάρκα με το σχοινί αλλά στο τέλος την έπαθε και εκείνος. ΄Εβαλα ένα μοχλό για να την ανυψώσουμε αλλά ο μοχλός κύρτωσε. Από το πολύ σπρώξιμο καταφέραμε και κατεβάσαμε τελικά και τις δύο βάρκες από το βράχο.
"Κάποτε δέχθηκε την πρόσκληση μου για να πάμε περίπατο με το το ταχύπλοο ένα πολιτικός. Από το φόβο του φόρεσε πέντε σωσίβια για ασφάλεια."
"Σε ένα ταξίδι μας στην Λεμεσό πήραμε το σκάφος του Δημάρχου Λεμεσού, κου Χατζηπαύλου, μαζί με επαγγελματίες ψαράδες για να ρίξουμε δίκτυα. Φτάσαμε μέχρι το Ακρωτήρι προς την κατεύθυνση της Πάφου. Μαζέψαμε δύο κιβώτια ψάρι, μεταξύ των οποίων πολλά μεγάλα αλλά και αρκετά κατεστραμμένα από τα σκυλόψαρα."
"Μια φορά καθώς το σκάφος μου βρισκόταν στην μαρίνα Λάρνακας, είδα ξαφνικά "μια κεφαλούδα". ΄Ηταν ένας μικρός, ο οποίος κρατούσε στο στόμα του ένα νάϋλον σακουλάκι που είχε μέσα ένα άσπρο χαρτί. ΄Όταν τον ρώτησα τι ήθελε μου είπε "Σου έφερα χαρτί για αυτόγραφο".
Το οδήγημα του ταχύπλοου σκάφους δεν είναι δύσκολο. Αλλά τι γίνεται όταν ξαφνικά έχεις να αντιμετωπίσεις πέντε μποφώρ και έχεις στο σκάφος σου επισήμους; Ο κος Κληρίδης θυμάται:"Σε ένα ταξίδι στην Αγία Νάπα είχα προσκεκλημένους τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών της Γερμανικής Βουλής, τον Πρέσβη της Δυτικής Γερμανίας και έναν Γερμανό δημοσιογράφο. Καθώς ταξιδεύαμε η θάλασσα αγρίεψε και είχαμε να αντιμετωπίσουμε απέναντι μας πέντε μποφώρ. Οι επίσημοι πάγωσαν από τον φόβο τους και άλλαξαν τρεις φορές χρώμα. Τελικά ξεπεράσαμε τον κίνδυνο και φθάσαμε σώοι στο προορισμό μας".

Collection


Επιτροπή Προσφύγων Καλοψίδας, Λεύκωμα φωτογραφιών κατεχόμενης Καλοψίδας. Έκδοση 1989.

Collection


Έκθεση έργων του Κύπριου καλλιτέχνη Αδαμάντιου Διαμαντή τον Ιούνιο του 1989 στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα. Στην φωτογραφία διακρίνονται ο Τεύκρος Λοΐζου, ο Αδαμάντιος Διαμαντής, ο πρώτος Διευθυντής του Σπιτιού της Κύπρου Γιώργος Γιωργής, και ο Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Φιλόκυπρος.

Collection