Αψίδα

Ο Γλαύκος Κληρίδης στο σκάφος του «Καίτη 3»

Dublin Core

Title

Ο Γλαύκος Κληρίδης στο σκάφος του «Καίτη 3»

Alternative Title

Glafkos Clerides in his boat "Kaiti 3"

Description

Η φωτογραφία λήφθηκε κατά την διάρκεια συνέντευξης στην δημοσιογράφο του «Κίμων Πρέςς» Αστέρω Μενοίκου. Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο τότε περιοδικό 'ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ' στις 31 Αυγούστου 1989 και σ' αυτή ο κος Γλαύκος Κληρίδης μίλησε για το σκάφος του, καθώς και για την μεγάλη του αγάπη την θάλασσα.
"Με την θάλασσα άρχισα να ασχολούμαι από το 1937. Πριν την τουρκική εισβολή πήγαινα εξοχή στην Κερύνεια. Με τις ψαρόβαρκες πήγαινα για ψάρεμα με το ψαροντούφεκο. Στο ξενοδοχείο του Κατσελλή υπήρχε πολύ ψάρι. Πρόσφατα σταμάτησα να ψαρεύω γιατί δυστυχώς τα Σαββατοκύριακα δεν έχω χρόνο λόγω άλλων υποχρεώσεων μου. Όταν ήμουν φοιτητής στην Αγγλία, εντάχθηκα στην ομάδα κωπηλασίας του σχολείου μου στα "σκίφς" (στενόμακρες βάρκες). Όταν ταξιδεύω με το ταχύπλοο σκάφος μου απομονώνομαι μαζί με την οικογένεια μου και ξεκουραζόμαστε. ΄Όταν είμαστε στην ακτή, κάποιους γνωστούς θα δούμε, κάποιοι θα μας δουν. Ενώ με το ταχύπλοο, ρίχνουμε άγκυρα όπου θέλουμε και κάνουμε και το μπάνιο μας. Σε όλα τα σκάφη μου συμφώνησα με την σύζυγο μου, να δίνουμε το όνομα της κόρης μας της Καίτης. Το "Καίτη Νο 1" ήταν 18 πόδια. Τώρα το "Καίτη Νο 3" είναι 27 πόδια με μηχανή 150 αλόγων. Το έχω εδώ και 4 χρόνια και ταξίδεψα μ' αυτό μέχρι την Πάφο. Για να ταξιδέψω μέχρι τον Φάρο στο Κίτι χρειάζομαι 20-30 λεπτά, για την Λεμεσό 30 λεπτά και για την Πάφο έξι ώρες. Ο Γλαύκος Κληρίδης θυμάται μερικά περιστατικά από τα θαλάσσια ταξίδια του: "Μια φορά θυμάμαι ερχόμουν από την Λεμεσό με πυκνή ομίχλη. Σε κάποια στιγμή χάσαμε τον προσανατολισμό μας και η βάρκα μας κάθισε πάνω σε ένα βράχο. Εκείνη την στιγμή από κοντά μας περνούσε ένα βαρκάρης. Προσπάθησε να τραβήξει την βάρκα με το σχοινί αλλά στο τέλος την έπαθε και εκείνος. ΄Εβαλα ένα μοχλό για να την ανυψώσουμε αλλά ο μοχλός κύρτωσε. Από το πολύ σπρώξιμο καταφέραμε και κατεβάσαμε τελικά και τις δύο βάρκες από το βράχο.
"Κάποτε δέχθηκε την πρόσκληση μου για να πάμε περίπατο με το το ταχύπλοο ένα πολιτικός. Από το φόβο του φόρεσε πέντε σωσίβια για ασφάλεια."
"Σε ένα ταξίδι μας στην Λεμεσό πήραμε το σκάφος του Δημάρχου Λεμεσού, κου Χατζηπαύλου, μαζί με επαγγελματίες ψαράδες για να ρίξουμε δίκτυα. Φτάσαμε μέχρι το Ακρωτήρι προς την κατεύθυνση της Πάφου. Μαζέψαμε δύο κιβώτια ψάρι, μεταξύ των οποίων πολλά μεγάλα αλλά και αρκετά κατεστραμμένα από τα σκυλόψαρα."
"Μια φορά καθώς το σκάφος μου βρισκόταν στην μαρίνα Λάρνακας, είδα ξαφνικά "μια κεφαλούδα". ΄Ηταν ένας μικρός, ο οποίος κρατούσε στο στόμα του ένα νάϋλον σακουλάκι που είχε μέσα ένα άσπρο χαρτί. ΄Όταν τον ρώτησα τι ήθελε μου είπε "Σου έφερα χαρτί για αυτόγραφο".
Το οδήγημα του ταχύπλοου σκάφους δεν είναι δύσκολο. Αλλά τι γίνεται όταν ξαφνικά έχεις να αντιμετωπίσεις πέντε μποφώρ και έχεις στο σκάφος σου επισήμους; Ο κος Κληρίδης θυμάται:"Σε ένα ταξίδι στην Αγία Νάπα είχα προσκεκλημένους τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών της Γερμανικής Βουλής, τον Πρέσβη της Δυτικής Γερμανίας και έναν Γερμανό δημοσιογράφο. Καθώς ταξιδεύαμε η θάλασσα αγρίεψε και είχαμε να αντιμετωπίσουμε απέναντι μας πέντε μποφώρ. Οι επίσημοι πάγωσαν από τον φόβο τους και άλλαξαν τρεις φορές χρώμα. Τελικά ξεπεράσαμε τον κίνδυνο και φθάσαμε σώοι στο προορισμό μας".
The photograph was taken during an interview with Astero Menoikou. The interview was published in the magazine "ENIMEROSI" on August 31, 1989 where Μr Clerides talked about his boat and his passion about the sea.

Source

Αστέρω Μενοίκου
Astero Menoikou

Publisher

Library of Cyprus University of Technology
Digital Heritage Research Lab Cyprus University of Technology

Date

Format

jpeg

Language

el
en

Type

Identifier

AST_MEN_043
AST_MEN_056
AST_MEN_057
AST_MEN_058
AST_MEN_059

Coverage

34.92291, 33.6233

Spatial Coverage

34.92291, 33.6233

Temporal Coverage

Modern (1960-2008)

Collection

Citation

Αστέρω Μενοίκου and Astero Menoikou, “Ο Γλαύκος Κληρίδης στο σκάφος του «Καίτη 3»,” Αψίδα, accessed April 19, 2024, https://apsida.cut.ac.cy/items/show/48825.