Ο Κώστας και η Έλλη Χριστοδουλίδου νυφμεύθηκαν τη δεκαετία του 1950.

Collection


Το ζεύγος μετοίκησε στο Λονδίνο κατά τη δεκαετία του 1950.

Collection


Δεύτερος απο αριστερά αναγνωρίζεται ο Οδυσσέας Γεωργάκης, έπειτα η σύζυγός του, Αρετή Οδυσσέως, η αδερφή της, ένας γείτονας και ο σύζυγος της αδερφής της Αρετής, Παύλος.

Collection


Ο Μάρκος Δράκος φοίτησε στο δημοτικό σχολείο των χωριών Καλοπαναγιώτη, Βατιλής και Λεύκας και αποφοίτησε από την Εμπορική Σχολή Σαμουήλ. Ήταν λογιστής στην Ελληνική Εταιρεία. Διετέλεσε μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΣΕΚ. Το 1952, ως μέλος της επιτροπής της οργάνωσης ΠΕΟΝ, εργάστηκε στην οργάνωση της νεολαίας, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην καλλιέργεια των εθνικοθρησκευτικών ιδεωδών. Την 1η Απριλίου 1955 ηγήθηκε της ομάδας του στην επίθεση εναντίον της τότε Κυπριακής Ραδιοφωνικής Υπηρεσίας και στις 19 Ιουνίου 1955 οργάνωσε βομβιστική επίθεση εναντίον του αστυνομικού σταθμού της Πύλης Κερύνειας στη Λευκωσία. Στις 25 Μαΐου 1955 ηγήθηκε απόπειρας εναντίον του Άγγλου Κυβερνήτη Άρμιτεϊτζ στο κινηματοθέατρο Παλλάς. Συνελήφθη από τους Άγγλους στις 30 Ιουνίου 1955 και κρατήθηκε στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας μέχρι τις 15 Ιουλίου, οπότε μεταφέρθηκε στο Φρούριο της Κερύνειας με βάση το νέο νόμο περί κρατήσεως προσώπων άνευ δίκης. Στις 23 Σεπτεμβρίου 1955 δραπέτευσε μαζί με άλλους αγωνιστές και επικηρύχθηκε με το ποσό των 5.000 λιρών. Κατέφυγε στα βουνά του Κύκκου, όπου σχημάτισε την πρώτη ανταρτική ομάδα της περιοχής με την επωνυμία “Ουρανός” και διηύθυνε πολλές επιχειρήσεις εναντίον του εχθρού, μεταξύ των οποίων και την ενέδρα στις 15 Δεκεμβρίου 1955 στο Μερσινάκι, όπου έπεσε ο ήρωας Χαράλαμπος Μούσκος και συνελήφθηκαν οι ήρωες Χαρίλαος Μιχαήλ και Ανδρέας Ζάκος. Ο Δράκος κατόρθωσε να διαφύγει τραυματισμένος στο κεφάλι. Στις 12 Νοεμβρίου 1956 μαζί με τον Πολύκαρπο Γιωρκάτζη ηγήθηκαν επίθεσης στην Ξεραρκάκα εναντίον φάλαγγας στρατιωτικών οχημάτων στο δρόμο Λεύκας – Καλοπαναγιώτη. Στα λημέρια του Δράκου κατέφυγε και ο Διγενής στις 17 Ιανουαρίου 1956 και παρέμεινε μέχρι το Μάιο του ιδίου έτους. Στις 15 με 16 Ιανουαρίου 1957 ο Μάρκος Δράκος και τέσσερις αντάρτες του είχαν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν το κρησφύγετό τους στην περιοχή Τρουλινός του χωριού Καλοπαναγιώτης, κατόπιν εκτεταμένων ερευνών που άρχισαν εκεί οι Άγγλοι, μετά από προδοσία, και να καταφύγουν στον τομέα Σολέας. Τη νύχτα της 18ης Ιανουαρίου 1957, ενώ προσπαθούσε, επικεφαλής της ομάδας του, να διασπάσει τον κλοιό των Άγγλων, που επεκτείνοντας τις έρευνές τους είχαν ασφυκτικά περικυκλώσει ολόκληρη την περιοχή Σολέας και να οδηγήσει τους άνδρες του σε ασφαλέστερο μέρος, ενέπεσε σε ενεδρεύοντες Άγγλους στρατιώτες. “Στην προσπάθειά μας αυτή”, αφηγείται ο συναγωνιστής του Τεύκρος Λοΐζου, “πέσαμε τρεις κατά συνέχεια φορές πάνω σε Άγγλους στρατιώτες. Την πρώτη ανταλλάξαμε πυροβολισμούς, τη δεύτερη όχι. Επικρατούσε σφοδρή κακοκαιρία. Στη λάμψη μιας αστραπής ο Μάρκος Δράκος και ένας Άγγλος στρατιώτης αλληλοεπισημάνθηκαν και αλληλοπυροβολήθηκαν. Ήμουν δίπλα του. Τον είδα να πέφτει και άκουσα το βρόγχο στο λαιμό του. Μου φάνηκε σαν να ήθελε να πει κάτι. Οι υπόλοιποι αλλάξαμε πορεία και καταφέραμε να διαφύγουμε”. (http://www.eoka.org.cy/).
1η φωτογραφία: Ο Μάρκος Δράκος με τους γονείς του, Κυριάκο και Δέσποινα, και τις αδελφές του, Μεγαλήνη και Μαρία.
2η φωτογραφία: Η πατρική οικία του Μάρκου Δράκου στολισμένη με την ελληνική σημαία και τα αρχικά του ήρωα μετά την δολοφονία του στις 18 Ιανουαρίου 1957.
3η φωτογραφία: Ο Μάρκος Δράκος ως αντάρτης.
4η φωτογραφία: Ο Μάρκος Δράκος κείτεται νεκρός μετά τον πυροβολισμό του.
5η φωτογραφία: Ο Μάρκος Δράκος σε νεαρή ηλικία.

Collection


Η οικογένεια που εικονίζεται είναι η οικογένεια Χατζηκωστή.

Collection


Γυναίκα στο χωριό Αγία Μαρίνα Σκυλλούρας μεταφέρει νερό σε τσίγκινο δοχείο. Σε παλαιότερα χρόνια, τα σπίτια δεν διέθεταν βρύσες γι' αυτό και οι άνθρωποι μετέφεραν νερό με τα δοχεία.

Collection


Ο Γιαννάκης Ηλία, μαθητής του σχολείου Τέρρα Σάντα, και ο εξάδελφός του, Ηλίας Ιωσηφίδης.

Collection


Στην άνω σειρά από αριστερά αναγνωρίζονται ο Ιωσήφ Αντωνίου Πουλλή, ο πατέρας του Αντώνης Πουλλή, η μικρή Ελένη και η Πολού Χατζηχάννα, σύζυγος του Ιωσήφ. Στην κάτω σειρά απο αριστερά αναγνωρίζονται o Αντώνης Ιωσήφ Πουλλή, η Φιλίσα Ιωσήφ Πουλλή, η Ελένη Αντωνίου Πουλλή και η Φιλίσα Αντωνίου.

Collection


Διακρίνονται (από αριστερά) οι: Σόλων Δ. Σούγλης, Αναστάσης Καζαμίας, Τάκης Χατζησωτηρίου, Λούης Αθανασίου, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Παρασκευάς Παρασκευά και Μάρκος Ν. Σπανός.

Collection