Αψίδα

Sts. Andronikos and Athanasia- St. Andronikos' Frescoes

Dublin Core

Title

Sts. Andronikos and Athanasia- St. Andronikos' Frescoes

Alternative Title

Άγιοι Ανδρόνικος και Αθανασία- Τοιχογραφίες από την Εκκλησία του Αγίου Ανδρονίκου

Description

Η τοιχογραφία των Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας σώζεται στα ανατολικά της νότιας εισόδου του ναού του Αγίου Ανδρονίκου και χρονολογείται στις αρχές του 18ου αιώνα.

Η εκκλησία του Αγίου Ανδρονίκου κτίσθηκε πιθανότατα τον 17ο αιώνα ή στις αρχές του 18ου. Αρχικά ήταν μονόκλιτη αλλά αργότερα προστέθηκε και το βόρειο κλίτος. Τότε κατεδαφίστηκε ο βόρειος τοίχος και αντικαταστάθηκε με κτιστούς κίονες που στήριζαν τα σταυροθόλια που κάλυπταν τον ναό. Η εκκλησία κοσμείτο με τοιχογραφίες, κάποιες από τις οποίες ζώζονται μέχρι σήμερα. Το εικονοστάσιο ήταν ξυλόγλυπτο και βεβηλώθηκε. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 κατέρρευσαν τα σταυροθόλια που στέγαζαν το ναό και σήμερα η εκκλησία κινδυνεύει με κατάρρευση. Τοιχογραφίες των αρχών του 18ου αιώνα σώζονται εκατέρωθεν της νότιας εισόδου του ναού. Από τα ανατολικά προς τα δυτικά εικονίζουν τις μορφές των Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας, των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και του Αγίου Μηνά.

Source

Kythrea Municipality
Δήμος Κυθρέας

Publisher

Library of Cyprus University of Technology
Digital Heritage Research Lab of Cyprus University of Technology

Contributor

Kythrea Municipality
Δήμος Κυθρέας

Rights

Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού.

Format

JPG

Language

EL, EN

Type

Identifier

KCA (2)

Coverage

35.253662, 33.470229

Files

Citation

Kythrea Municipality and Δήμος Κυθρέας, “Sts. Andronikos and Athanasia- St. Andronikos' Frescoes,” Αψίδα, accessed April 19, 2024, https://apsida.cut.ac.cy/items/show/19274.