Το 2005 ο Δήμαρχος Μιχαλάκης Σάββα και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Κυθρέας μετέβησαν στην Αθήνα όπου τελέστηκαν τα εγκαίνια της πλατείας Κυθρέας σε κεντρική οδό του Δήμου Αιγάλεω, όπου κατασκευάστηκε ομοίωμα του Κεφαλοβρύσου Κυθρέας. Η διδυμοποίηση του Δήμου Κυθρέας με τον Δήμο Αιγάλεω πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 1997 από τον Δήμαρχο Κυθρέας Κώστα Φραγκούδη και τον Δήμαρχο Αιγάλεω Αττικής Ιωάννη Μυστακόπουλο.

Collection


Ο Άγιος Χαράλαμπος είναι ο πολιούχος Άγιος του Νέου Χωριού Κυθρέας. Ο ναός του κτίστηκε γύρω στο 1830. Πρόκειται για μονόκλιτη βασιλική κτισμένη με πελεκητή πέτρα χωρητικότητας περίπου 1000 ατόμων. Η εκκλησία υπέστη λεηλασίες και καταστροφές μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

Collection


Το παρεκκλήσι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ υπαγόταν στην ενορία Αγίου Ανδρονίκου στην Κάτω Κυθρέα. Έχει καταστραφεί σχεδόν εντελώς μετά το 1974.

Collection


Η ζώνη της Παναγίας βρισκόταν στην εκκλησία της Παναγίας Χαρδακιώτισσας στην Κυθρέα. Κατά την τουρκική εισβολή του 1974 διασώθηκε και μεταφέρθηκε στις ελέυθερες περιοχές από τον εφημέριο της εκκλησίας π. Κωνσταντίνο Παπαναστασίου. Σήμερα φυλάγεται μαζί με την εικόνα της Παναγίας Χαρδακιώτισσας στην εκκλησία της Παναγίας στην Παλλουριώτισσα, Λευκωσία.

Collection


Ο Άγιος Δημητριανός γεννήθηκε στην κωμόπολη Συκαί της επαρχίας των Χύτρων την εποχή που αυτοκράτορας στην Κωνσταντινούπολη ήταν ο Θεόφιλος (829-842) μ.Χ. Υπήρξε Επίσκοπος Χύτρων και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις σημαντικότερες μορφές Αρχιερέων της Κύπρου. Θεωρείται προστάτης των προσφύγων γιατί σε ηλικία 80 περίπου ετών ακολούθησε το ποίμνιό του στη Βαγδάτη, όπου μεταφέρθηκε από τους Άραβες επιδρομείς το 911-912μ.Χ., και με συνεχείς προσευχές κατάφερε να το ελευθερώσει από την αιχμαλωσία και να το μεταφέρει πίσω στην Κύπρο. Η εικόνα και το λείψανό του διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στις ελεύθερες περιοχές από τον εφημέριο της Παναγίας Χαρδακιώτισσας π. Κωνσταντίνο Παπαναστασίου κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Σήμερα φυλάγονται στον Ιερό Ναό της Παναγίας στην Παλλουριώτισσα.

Collection


Η αργυρεπίχρυση εικόνα της Παναγίας Χαρδακιώτισσας βρισκόταν στην εκκλησία της Παναγίας της Χαρδακιώτισσας και ήταν έργο του Ιωαννίκιου Αρχιμανδρίτου του 1814. Η εικόνα αυτή μεταφέρθηκε στην Κυθρέα από την Κωνσταντινούπολη από κάποιο Χορδάκη, στον οποίο πιθανόν να οφείλεται η ονομασία Χορδακιώτισσα ή Χαρδακιώτισσα. Η εικόνα διασώθηκε από τον εκκλησιαστικό επίτροπο Μιχαήλ Κυριάκου και μεταφέρθηκε στην προσφυγιά κατά την εισβολή του 1974. Κατά τη διαδικασία συντήρησης της εικόνας στο εργαστήρι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής βρέθηκε κάτω από το κάλυμμα μια άλλη εικόνα, εκείνη της Παναγίας της Οδηγήτριας, έργο του 16ου αιώνα. Οι εικόνες φυλάγονται σήμερα στον Ιερό Ναό της Παναγίας στην Παλλουριώτισσα.

Collection


Έργο: Άγγελος - σύμβολο Ευαγγελιστή Ματτθαίου
Χρονολογία: 18ος αιώνας
Καλλιτέχνης/Σχολή: Άγνωστος
Προέλευση: Από το ναό Παναγίας, Τραχώνι Κυθραίας - Επαναπατρίσθηκε το Νοέμβριο 2013
Ύλη/Τεχνική: Αυγοτέμπερα σε ξύλο
Διαστάσεις: 12 x 11 x 0,5 εκ.
Κατάσταση Διατήρησης: Καλή

Ένα μικρό δείγμα από τους ανεκτίμητους και πολυάριθμους θησαυρούς των βεβηλωμένων και λεηλατημένων εκκλησιών και παρεκκλησιών της Κυθρέας που άλλοτε τις κοσμούσαν. Επιστρέφουμε, έτσι, νοερά στους περίλαμπρους ναούς μας, τους απαστράποντες από τη χάρη και την ευλογία του Κυρίου. Ψηλαφούμε νοερά τις κλεμμένες εικόνες μας, που αρκετές παραμένουν ακόμα στα χέρια ληστών και κλεπταποδόχων. Θλιβερή μαρτυρία της λεηλασίας και της εθνοκάθαρσης που συντελέστηκε. Μαρτυρία κι αυτή, μαζί με πολλές άλλες, όσων φοβερών πληγμάτων κατάφεραν κατά της αγαπημένης πατρίδας μας οι Τούρκοι εισβολείς το 1974 και μετά.

Collection


Στρογγυλό φύλλο χρυσού με εμπίεστη διακόσμηση ρόδακα (κάλυμμα καρφιού από έπιπλο ή κομβίο), Ελληνιστικής Εποχής.

Collection