Αψίδα

Mayor of the Kythrea Municipality, Savvas Christidis
(1963-1987)

Dublin Core

Title

Mayor of the Kythrea Municipality, Savvas Christidis
(1963-1987)

Alternative Title

Δήμαρχος Δήμου Κυθρέας, Σάββας Χριστίδης
(1963-1987)

Description

Γεννήθηκε την 1η Αυγούστου 1917 στην Κυθρέα. Ο πατέρας του ήταν ο Παύλος Χ. Χρίστου από την Συρκανιά Κυθρέας που ασχολείτο με το εμπόριο και μητέρα του η Μαρίτσα Γεωργίου από το Δίκωμο Κερύνειας.

Μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας διορίστηκε το 1963 από την Ελληνική Κοινοτική Συνέλευση Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Κυθρέας και το 1964 ανέλαβε Δήμαρχος Κυθρέας. Από τις δύο αυτές θέσεις και μέχρι την ημέρα της κατάληψης της κωμόπολης από τον Αττίλα πρόσφερε σ’αυτήν πολύτιμες υπηρεσίες και πρωτοπόρησε σε ιδέες και έργα. Επί της δημαρχίας του η Κυθρέα άλλαξε όψη. Έγινε η διασωλήνωση του πόσιμου νερού σε κάθε σπίτι της Κυθρέας. Το οδικό δίκτυό της επιδιορθώθηκε και επεκτάθηκε, ιδρύθηκε και λειτούργησε από το Δήμο η πρώτη δημοτική βιβλιοθήκη, το πρώτο σύγχρονο δημοτικό σφαγείο για τις ανάγκες των κρεοπωλών με όλες τις τότε προδιαγραφές υγιεινής και λειτούργησε επίσης ο πρώτος δημοτικός βρεφονηπιακός σταθμός για τις ανάγκες της εργαζόμενης μητέρας.

Το μεγαλύτερο του έργο για το οποίο ήταν πάντα περήφανος και για το οποίο εργάστηκε σκληρά ήταν η ίδρυση και λειτουργία του Περιφερειακού Γυμνασίου Κυθρέας. Μετά την τουρκική εισβολή και την κατάληψη της Κυθρέας από του Τούρκους εξακολούθησε να προσφέρει στα κοινά. Δραστηριοποιήθηκε μέσα στις τάξεις της Παγκύπριας Επιτροπής Προσφύγων κάνοντας ό,τι μπορούσε για βοήθεια και στήριξη του προσφυγικού κόσμου. Ταυτόχρονα επικεφαλής του Δήμου Κυθρέας και σε συνεργασία με όλες τις οργανώσεις και τα σωματεία οργανώθηκαν εκδηλώσεις για δικαίωση και επιστροφή στην πατρική γή. Υπηρέτησε στη θέση του Δημάρχου μέχρι το 1987, όταν αποφασίστηκε για τους κατεχόμενους Δήμους να δημαρχεύονται από εκπροσώπους των Κομμάτων εκ περιτροπής.

Το δημοτικό Συμβούλιο ανέλαβε κανονικά καθήκοντα περί τοα μέσα Αυγούστου 1965 και απαρτίζονταν από τους:

Σάββας Χριστίδη- Δήμαρχος
Χριστοφή Μακρή- Μέλος
Παντελή Φραγκόυδη -Μελος
Κώστα Κανικκλίδη -Μέλος
Μιχαήλ Κορέλλη- Μέλος


Source

Kythrea Municipality
Δήμος Κυθρέας

Publisher

Library of Cyprus University of Technology
Digital Heritage Research Lab of Cyprus University of Technology

Contributor

Kythrea Municipality
Δήμος Κυθρέας

Rights

Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού.

Format

JPG

Language

EL, EN

Type

Identifier

Mayor 1963-1974,1975-1987

Coverage

35.253662, 33.470229

Files

Citation

Kythrea Municipality and Δήμος Κυθρέας, “Mayor of the Kythrea Municipality, Savvas Christidis (1963-1987),” Αψίδα, accessed April 19, 2024, https://apsida.cut.ac.cy/items/show/19193.