Αψίδα

Mayor of the Kythrea Municipality, Georgios Kyriakou
(1953-1963)

Dublin Core

Title

Mayor of the Kythrea Municipality, Georgios Kyriakou
(1953-1963)

Alternative Title

Δήμαρχος Δήμου Κυθρέας, Γεώργιος Κυριακού
(1953-1963)

Description

Ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο είχε κατά νου να ζητήσει ανανέωση της θητείας του Στυλιανού Αθανασιάδη, ο Αντώνης Λεμονοφίδης κατόρθωσε να προσεταιριστεί δυσαρεστημένους, για ασήμαντους λόγους, από τη Συρκανιά και τη Χαρδακιώτισσα και με προσκείμενους σ’ αυτόν στις κάτω ενορίες επιδίωξε το χρίσμα του υποψηφίου της δεξιάς για τις επικείμενες εκλογές. Ακολούθησε αντιπαράθεση του υποψηφίου της δεξιάς για τις επικείμενες εκλογές. Ακολούθησε αντιπαράθεση και ζητήθηκε η γνώμη του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Λέχθηκε ότι ο Αθανασιάδης υπέγραψε το ενωτικό δημοψήφισμα με κάποια καθυστέρηση, η ανάμειξη όμως του Μιχαήλ Κυριάκου, ήταν εκείνο που συνέτεινε στο να κλίνει πλάστιγγα υπέρ του Λεμονοφίδη. Ο Λεμονοφίδης χωρίς να λάβει υπόψη τα επακόλουθα της δράσης του στις εκλογές το 1946 προχώρησε στον καταρτισμό συνδυασμού και υποβολής υποψηφιότητας.

Από την άλλη πλευρά το ΑΚΕΛ επωφελήθηκε από τη διένεξη της δεξιάς. Πρότεινε στο γιατρό Γεώργιο Κυριάκου να ηγηθεί συνδυασμού του με δεύτερο τη τάξη τον Παύλο Αντωνίου.

Και κέρδισε τις εκλογές με μεγάλη πλειοψηφία. Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο καταρτίστηκε σε σώμα ως εξής:

Δήμαρχος

Γεώργιος Κυριάκου

Αντιδήμαρχος

Παύλος Αντωνίου

Μέλη

Παναγιώτης Φιτιρίκκος
Κώστας Χρυσάνθου
Κώστας Ορφανού
Μιχαήλ Καράμανος
Στέλιος Νικολαϊδης

Με φιλόδοξο πρόγραμμα ξεκίνησε η δημαρχία Κυριάκου. Παρά τα μικρά κονδύλια που ήταν διαθέσιμα, έγινε εκτεταμένη επισκευή δρόμων και με τη βοήθεια εθελοντικής εργασίας.

Με τη συμπλήρωση της διαδικασίας για την απαλλοτρίωση γης της Αρμενικής Εκκλησίας στον Κεφαλόβρυσο, που ξεκίνησε το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, πληρώθηκε η αξία της. Με την καταβολή του ποσού αυτού, όπως ήταν φυσικό λόγω των περιορισμένων εσόδων του Δήμου, εξασθένησε η οικονομική του κατάσταση και η χρηματοδότηση έργων ανάπτυξης ή ακόμη και ουσιαστικής συντήρησης έγινε ακόμη πιο δύσκολη. Η βοήθεια που έδινε τότε η αποικιακή κυβέρνηση ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτη.
Με την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ η κατάσταση χειροτέρευσε και το ενδιαφέρον στράφηκε στο εθνικό ζήτημα. Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης από την αποικιακή κυβέρνηση, δυστυχώς, είχε και πάνω στην τοπική αυτοδιοίκηση δυσμενή επίδραση και τα δημοτικά συμβούλια επηρεάστηκαν αρνητικά στην εκτέλεση του έργου τους.

Η ηλεκτροδότηση της Κυθρέας έγινε το 1958 μετά τη λειτουργία του αλευρόμυλου των Αδελφών Χριστίδη. Παρ’ ολίγον να αναβαλλόταν για ευθετότερο χρόνο, όταν εν όψει της αποχώρησης των Βρετανών από την Κύπρο, χρηματιστηριακοί κύκλοι του Λονδίνου αποφάσισαν ν’ αναστείλουν περαιτέρω δανεισμό της Αρχής Ηλεκτρισμού με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθούν προσωρινά τα σχέδια για επέκταση του δικτύου. Στην περίπτωση του αλευρόμυλου προηγήθηκαν επαφές και αλληλογραφία μήνες προηγουμένως και η Αρχή με επιστολή της ανέλαβε υποχρέωση να τον ηλεκτροδοτήσει αμέσως μετά τη συμπλήρωση των εγκαταστάσεων. Στη δέσμευση αυτή η Αρχή Ηλεκτρισμού θεώρησε επιβεβλημένο και ορθό να συμμορφωθεί.

Η ηλεκτροδότηση του αλευρόμυλου συνέτεινε στην επίσπευση της ηλεκτροδότησης της κωμόπολης που ακολούθησε μερικούς μήνες αργότερα. Από τη γραμμή προς τον αλευρόμυλο πήραν ρεύμα η Συρκανιά και η Χαρδακιώτισσα.

Μέχρι την υπογραφή της συνθήκης Ζυρίχης – Λονδίνου δημοτικές εκλογές δεν έγιναν. Η συνθήκη προέβλεπε για ξεχωριστά δημαρχεία στις πέντε πόλεις, πρόνοια στην οποία η δική μας πλευρά δεν ήθελε να συμμορφωθεί. Για τρία χρόνια η Βουλή παρέτεινε τις υπηρεσίες των υφιστάμενων δημοτικών συμβουλίων μέχρι το Δεκέμβριο του 1963, οπότε απορρίφθηκε άλλη παράταση του νόμου.

Source

Σάββας Π. Χριστίδης, Κυθραία. Η πράσινή μας κοιλάδα, Λευκωσία 2003

Publisher

Library of Cyprus University of Technology
Digital Heritage Research Lab of Cyprus University of Technology

Contributor

Kythrea Municipality
Δήμος Κυθρέας

Rights

Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού.

Format

JPG

Language

EL, EN

Type

Identifier

Mayor 1953-1963

Coverage

35.253662, 33.470229

Files

Citation

Kythrea Municipality and Δήμος Κυθρέας, “Mayor of the Kythrea Municipality, Georgios Kyriakou (1953-1963),” Αψίδα, accessed March 28, 2024, https://apsida.cut.ac.cy/items/show/19192.