Αψίδα

Chapel of Prophet Elias in Lofou village

Dublin Core

Title

Chapel of Prophet Elias in Lofou village

Alternative Title

Παρεκκλήσιο Προφήτη Ηλία εις Λόφου

Description

Το Παρεκκλήσιο βρίσκεται 2 km νότια από το κέντρο του χωριού σε επίπεδο μεγάλο τεμάχιο που εφάπτεται στον κεντρικό δρόμο που ενώνει το χωριό με την πόλη της Λεμεσού Είναι μονόκλιτος Βασιλική χωρίς τρούλο.
Ο σκελετός του κτηρίου είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα και οι τοιχοποιίες είναι από τούβλο με σουβά. Εξωτερικά και εσωτερικά το κτήριο είναι μπογιατισμένο σε χρώμα άσπρο. Στη δυτική πλευρά υπάρχουν στεγασμένα προπύλαια τα οποία στηρίζονται με 3 αψίδες επί κυκλικών κολόνων. Η εκκλησία έχει 2 κύριες εισόδους, μια στο μέσο του Βόρειου και μια στο μέσο του Δυτικού τοίχου. Οι θύρες είναι δίφυλλες ξύλινες. Επίσης στο νότιο τοίχο του Ιερού υπάρχει μονόφυλλη ξύλινη θύρα. Η στέγη της εκκλησίας είναι δίριχτη. Είναι πλάκα από οπλισμένο σκυρόδεμα επικαλυμμένη με πήλινο γαλλικό κεραμίδι. Η κόγχη του Ιερού είναι τρίπλευρη. Το τεταρτοσφαίριο της κόγχης είναι επίσης επικαλυμμένο με πήλινο γαλλικό κεραμίδι. Στη Νοτιοανατολική γωνία της εκκλησίας υπάρχει μικρό καμπαναριό το οποίο εξέχει μια στάση πάνω από τη στέγη της εκκλησίας. Το δάπεδο της εκκλησίας είναι από άσπρο κυπριακό μωσαϊκό. Το Ιερό Βήμα είναι υπερυψωμένο 1 σκαλί πάνω από τον υπόλοιπο ναό. Η εκκλησία είναι κτίσμα του 1980. Σύμφωνα με την πλάκα των εγκαινίων, στο Βόρειο τοίχο, τα εγκαίνιά της τελέστηκαν από τον Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθο το 1984.

Source

Holy Metropolis of Limassol
Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού

Publisher

Library of Cyprus University of Technology
Digital Heritage Research Lab of Cyprus University of Technology

Date

Contributor

Holy Metropolis of Limassol
Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού

Rights

Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού.

Format

JPG

Language

EL, EN

Type

Identifier

IML0152

Coverage

34.815913,32.875282

Files

Citation

Holy Metropolis of Limassol and Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού, “Chapel of Prophet Elias in Lofou village,” Αψίδα, accessed May 15, 2024, https://apsida.cut.ac.cy/items/show/17650.