Αψίδα

Church of Apostles Peter and Paul in Limassol

Dublin Core

Title

Church of Apostles Peter and Paul in Limassol

Alternative Title

Εκκλησία Αποστόλου Πέτρου και Παύλου εις Λεμεσό

Description

Η εκκλησία Απ. Πέτρου και Παύλου και Αγίου Αρτεμίου είναι κτισμένη στο κέντρο της πόλεως Λεμεσού στην περιοχή Καψάλου . Στο χώρο ανέγερσης του σημερινού ναού υπήρχε παλαιότερα μικρός ναός. Ο ναός αυτός κατεδαφίστηκε το 1972 και με δωρεά του Πέτρου Τσίρου και την βοήθεια των πιστών την περίοδο 1972-74 κτίστηκε στη θέση του μία τρίκλιτη βασιλική με γοτθικά στοιχεία. Το 2007 έγινε ριζική ανακαίνιση και επέκταση του ναού για να καταλήξει στη σημερινή του μορφή .Ο ναός που υπάρχει σήμερα είναι τρίκλιτη βασιλική μεγάλων διαστάσεων με παρεκκλήσιο στο νότιο κλίτος. Ο σκελετός του κτηρίου είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα και οι τοιχοποιίες του από πήλινα τούβλα με επίχρισμα σουβά εσωτερικά και επένδυση με πέτρα Κυβίδων σε όλες τις εξωτερικές επιφάνειες. Η ανωδομή είναι δίριχτη κεκλιμένη στέγη στο κεντρικό κλίτος και μονόκλιτες στέγες σε ποιο χαμηλό επίπεδο στα πλαινά κλίτη. Όλες οι στέγες επικαλύπτονται με πήλινα κεραμίδια γαλλικού τύπου.
Στο μέσο περίπου της νότιας πλευράς ορθώνεται ψηλό καμπαναριό επί τετράγωνης βάσης το οποίο αναβαίνει σε ύψος περίπου 20 μέτρων. Στην τελευταία στάση υπάρχουν 2 αψίδες σε κάθε πλευρά με ενδιάμεσο κυκλικό κίονα. Η επιστέγαση του καμπαναριού γίνεται με τετράριχτη πλάκα επικαλυμένη με πήλινα κεραμίδια γαλλικού τύπου.

Source

Holy Metropolis of Limassol
Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού

Publisher

Library of Cyprus University of Technology
Digital Heritage Research Lab of Cyprus University of Technology

Date

Contributor

Holy Metropolis of Limassol
Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού

Rights

Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού.

Format

JPG

Language

EL, EN

Type

Identifier

IML0103

Coverage

34.688782, 33.031458

Files

Citation

Holy Metropolis of Limassol and Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού, “Church of Apostles Peter and Paul in Limassol,” Αψίδα, accessed April 20, 2024, https://apsida.cut.ac.cy/items/show/17385.