Αψίδα

The church of St. Georgios

Dublin Core

Title

The church of St. Georgios

Alternative Title

Εκκλησία Αγίου Γεωργίου

Description

Η μικρή αυτή εκκλησία που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο τον Στρατηλάτη, βρίσκεται χτισμένη στην ομώνυμη ενορία της Κυθρέας. Είναι τοποθετημένη στα δυτικά της ενορίας και στις παρυφές των παρακείμενων βουνών, σε μικρή απόσταση από το λεγόμενο ″Ποταμό του Κάττου″. Ήταν κυριολεκτικά χωσμένη στα λιοχώρια το 1974.
Η μονόχωρη αυτή εκκλησία είναι οικοδόμημα του 20ού αιώνα. Οι τοίχοι είναι κατασκευασμένοι εσωτερικά με τέτοιο τρόπο που να δίδουν την όψη φλεβώδους μαρμάρου και τα παράθυρα είναι γεμισμένα με λαμπρότατα ακατέργαστα χρώματα. Μπαίνοντας μέσα στην εκκλησία, στα αριστερά, υπήρχε μεγάλη εικόνα εντοιχισμένη που παρίστανε τον Άγιο Γεώργιο καβαλάρη πάνω στο άλογό του να σκοτώνει το δράκοντα.
Μερικά χρόνια πριν από την τουρκική εισβολή, το καμπαναριό της εκκλησίας αυτής καταστράφηκε από κεραυνό και ξαναχτίστηκε στην παλιά του μορφή.
Στα δυτικά της εκκλησίας βρίσκεται το βασικό κοιμητήριο της Κυθρέας, το οποίο οι Τούρκοι μετά την εισβολή σύλησαν, καταστρέφοντας τους σταυρούς και ανασκάβοντας τους τάφους.
Σήμερα ο Άγιος Γεώργιος είναι περιφραγμένος και απροσπέλαστος μέσα σε στρατιωτική περιοχή και χρησιμοποιείται ως αποθήκη πυρομαχικών και υλικών των τουρκικών δυνάμεων κατοχής.

Source

Kythrea Municipality
Δήμος Κυθρέας

Publisher

Library of Cyprus University of Technology
Digital Heritage Research Lab of Cyprus University of Technology

Contributor

Kythrea Municipality
Δήμος Κυθρέας

Rights

Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού.

Format

JPG

Language

EL, EN

Type

Identifier

KCSG (1)

Coverage

35.253662, 33.470229

Files

Citation

Kythrea Municipality and Δήμος Κυθρέας, “The church of St. Georgios,” Αψίδα, accessed May 3, 2024, https://apsida.cut.ac.cy/items/show/16860.