Αψίδα

Chapel of Saint John the Lampadistis in Agios Ioannis Pitsilia

Dublin Core

Title

Chapel of Saint John the Lampadistis in Agios Ioannis Pitsilia

Alternative Title

Παρεκκλήσιο Αγίου Ιωάννη Λαμπαδιστή εις Άγιο Ιωάννη Πιτσιλιάς

Description

Το Παρεκκλήσιο είναι κτισμένο στον παραδοσιακό πυρήνα του χωριού Άγιος Ιωάννης σε επίπεδο μεγάλο τεμάχιο το οποίο εφάπτεται σε δρόμο στην ανατολική του πλευρά.
 Ανήκει στον αρχιτεκτονικό ρυθμό της μονόκλιτης ξυλόστεγης εκκλησίας με δίρριτη ιδιαίτερα επικλινή στέγη.
Το σημερινό κτήριο αποτελεί εκ βάθρων ανακαίνιση του υφιστάμενου παλαιότερου παρεκκλησίου που υπήρχε στον χώρο. Η όλη εργασία έγινε την περίοδο 1985 – 1990.
Οι τοιχοποιίες είναι εξ ολοκλήρου δομημένες με μαύρη πέτρα Τροόδους, κτισμένη και χαλικωμένη κατά τον παραδοσιακό τρόπο. Η ανωδομή του είναι ξύλινη επικλινής (δίρριχτη) διπλή στέγη. Η εσωτερική στέγη έχει εσωτερικές ξύλινες κεκλιμένες δοκούς οι οποίες εδράζονται στις μαντωσιές της εσωτερικής παρειάς του βόρειου και νότιου τοίχου. Πάνω από τις ανωτέρω δοκούς υπάρχει πέτσωμα από πλατύ σανίδωμα. Οι εξωτερικές κεκλιμένες δοκοί στηρίζονται στις μαντωσιές της εξωτερικής παρειάς των τοίχων και προεξέχουν από τους τοίχους 40 εκ. για προστασία των τοίχων από τις καιρικές συνθήκες. Εσωτερικά οι μαντωσιές συνδέονται με εγκάρσια οριζόντια σταυρώματα τα οποία δίνουν ακαμψία στην στέγη. Η στέγη είναι επιστρωμένη με πήλινο πλακοειδές παραδοσιακού τύπου κεραμίδι.
Η εκκλησία έχει δυο κύριες εισόδους, μια μονόφυλλη ορθογώνια ξύλινη στο μέσο του νότιου τοίχου και μια δίφυλλη ξύλινη με τοξωτό ανώφλι στο μέσο του δυτικού τοίχου. Η θύρα στον δυτικό τοίχο φέρει πλαίσια (περιθυρώματα) από πελεκητή πέτρα Λεμεσού.
Πέραν των ανωτέρω θυρών, στον φωτισμό της εκκλησίας συμβάλλουν και 4 ξύλινα δίφυλλα παράθυρα, δύο στον νότιο και δύο στο βόρειο τοίχο, καθώς και 2 μικρά παράθυρα, ένα πάνω από την δυτική είσοδο και ένα στην κόγχη του Ιερού.
Η κόγχη του Ιερού είναι ημικυκλική. Στεγάζεται με κέλυφος σε σχήμα τεταρτοσφαιρίου και είναι επιστρωμένο με πήλινο κεραμίδι βυζαντινού τύπου.
Το δάπεδο της εκκλησίας εσωτερικά είναι από Κυπριακό γυψομάρμαρο. Το Ιερό Βήμα είναι υπερυψωμένο κατά 2 σκαλιά και διαχωρίζεται από τον κυρίως ναό με ξύλινο σκαλιστό τέμπλο.
Όπως αναφέραμε και ανωτέρω, η εκκλησία είναι πλήρης ανακατασκευή υφιστάμενης εκκλησίας. Η ανακατασκευή έγινε το 1985 – 1990. Είναι κηρυγμένη ως αρχαίο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς Β΄ Πίνακα και τυγχάνει επιμελούς συντήρησης. Έτσι είναι σε άριστη κατάσταση.
Το κτήριο έχει εμβαδόν 78 τ.μ. περίπου.

Source

Holy Metropolis of Limassol
Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού

Publisher

Library of Cyprus University of Technology
Digital Heritage Research Lab of Cyprus University of Technology

Contributor

Holy Metropolis of Limassol
Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού

Rights

Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού

Format

JPG

Language

EL,EN

Type

Identifier

IML0041

Coverage

34.895321, 33.018682

Files

Citation

Holy Metropolis of Limassol and Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού, “Chapel of Saint John the Lampadistis in Agios Ioannis Pitsilia,” Αψίδα, accessed March 28, 2024, https://apsida.cut.ac.cy/items/show/16551.