Αψίδα

Panayia Eleousa in Koilani village

Dublin Core

Title

Panayia Eleousa in Koilani village

Alternative Title

Παναγία Ελεούσα εις Κοιλάνι

Description

Η εκκλησία είναι κτισμένη σε επίπεδο τεμάχιο στον παραδοσιακό πυρήνα του χωριού Κοιλάνι. Το τεμάχιο εφάπτεται σε δρόμους στη βόρεια, ανατολική και νότια του πλευρά. Ανήκει στον χαρακτηριστικό τύπο εκκλησιών που αναπτύχθηκε στην Κύπρο προς το τέλος της Τουρκοκρατίας με αρχές της Αγγλοκρατίας (Καϊμακλιώτικη Αρχιτεκτονική). Είναι ουσιαστικά μονόκλιτος Βασιλική με οξυκόρυφη κεντρική καμάρα και σταυροθόλια. Οι εξωτερικές τοιχοποιίες της εκκλησίας είναι κτισμένες με πέτρα και έχουν μεγάλο πάχος (1,5 μ.) Στο νότιο και βόρειο τοίχο υπάρχουν πέτρινοι πυλώνες από πελεκητή πέτρα (6 νότια και 6 βόρεια). Επί των πυλώνων εσωτερικά στηρίζονται σε κιλίβαντες (φουρούσια) καμάρες οι οποίες δημιουργούν 6 φατνώματα εγκάρσια προς την οξυκόρυφη καμάρα. Εσωτερικά τα φατνώματα γεφυρώνονται με σταυροθόλια ενώ εξωτερικά έχουμε τριγωνικά αετώματα. Οι πολυεπίπεδες στέγες που δημιουργούνται είναι όλες επενδυμένες με πήλινο κεραμίδι πορτογαλικού τύπου. Η κόγχη του Ιερού είναι τρίπλευρη και το τεταρτοσφαίριο της είναι επικαλυμμένο με πήλινο κεραμίδι γαλλικού τύπου.
Εξωτερικά η αυλή της εκκλησίας είναι πλακοστρωμένη με πέτρα περιοχής. Η εκκλησία έχει 3 κύριες εισόδους, μια στο μέσο της νότιας, μία στο μέσο της βόρειας και μια στο μέσο της δυτικής τοιχοποιίας. Οι θύρες είναι δίφυλλες ξύλινες παραδοσιακές με ωραίο σχέδιο. Έχουν τοξωτό ανώφλι και το ημικύκλιο μεταξύ των ξύλινων φύλλων είναι από γυαλί και έχει εξωτερικά κάγκελο μεταλλικό με εξαιρετικό σχέδιο. Και στις 3 εισόδους υπάρχουν περιθυρώματα από πελεκητή πέτρα με εξαιρετικά σκαλίσματα. Πέραν των 3 κεντρικών εισόδων υπάρχει μονόφυλλη θύρα στο νότιο τοίχο του Ιερού καθώς και 2 μονόφυλλες θύρες, μια στη νοτιοδυτική και μια στη βορειοδυτική γωνία που οδηγούν στην σκάλα προς γυναικωνίτη. Πέραν των θυρών, στον φωτισμό της εκκλησίας συμβάλουν και οκτώ μεγάλα παράθυρα, 3 στο νότιο τοίχο, 3 στο βόρειο, ένα στο μέσο της κόγχης του Ιερού και ένα στη δυτική πλευρά στο ύψος του γυναικωνίτη. Σε όλα τα ανωτέρω παράθυρα υπάρχουν πλαίσια από πελεκητή πέτρα και μεταλλικές σιδεριές σε ωραίο μοτίβο. Εσωτερικά η εκκλησία είναι πολύ όμορφη. Το δάπεδο του κυρίως ναού είναι από κυπριακή μαρμαρίνη διαστάσεων 20 Χ 20 εκ. με ωραία μαυρόασπρα μοτίβα. Το Ιερό είναι 2 σκαλιά υπερυψωμένο. Το δάπεδο στο Ιερό είναι επίσης Κυπριακή μωσαϊκή μαρμαρίνη διαστάσεων 20 Χ 20 εκ. με μαυρόασπρα μοτίβα. Στη δυτική πλευρά της εκκλησίας υπάρχει ξύλινος γυναικωνίτης. Η είσοδος προς τον γυναικωνίτη γίνεται από δύο πόρτες εξωτερικές στη νοτιοδυτική και στη βορειοδυτική γωνία. Η ανάβαση προς τον γυναικωνίτη γίνεται μέσω σκαλοπατιών που υπάρχουν μέσα στο πάχος του τοίχου. Στο μέσο του βόρειου τοίχου υπάρχει ξύλινος σκαλιστός άμβωνας. Η ανάβαση προς αυτόν γίνεται μέσω στενής σκάλας στο πάχος του τοίχου. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο της εκκλησίας είναι εξαιρετικό. Φέρει πλούσιο διάκοσμο. Στην Αγία Τράπεζα υπάρχει ξύλινο κουβούκλιο σε χρώμα άσπρο.
Πάνω από την νότια είσοδο υπάρχει σκαλιστή επιγραφή η οποία γράφει : «Ο ΝΑΟΣ ΟΥΤΟΣ ΑΝΩΚΟΔΟΜΗΘΗ ΤΟ 1914 ΥΠΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΟΣ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ». Τα εγκαίνια της εκκλησίας τελέστηκαν από τον ΜΑΚΑΡΙΟ ΚΥΚΚΩΤΗ Β΄ στις 31/10/1948 ως αναγράφεται σε μαρμάρινη πλάκα στον βόρειο τοίχο. Η εκκλησία έτυχε ανακαίνισης το 2003 οπότε έγιναν εσωτερικά νέοι σουβάδες από ασβεστοκονίαμα κατάλληλοι να δεχθούν αγιογράφηση. Η εκκλησία διαθέτει σύστημα κεντρικής θέρμανσης με σώματα πετρελαίου. Η εκκλησία έχει μήκος 28 μ. περίπου και πλάτος 12 μ., είναι δηλαδή εμβαδού 340 τ.μ. περίπου. Ο γυναικωνίτης έχει εμβαδόν 60 τ.μ. περίπου.

Source

Holy Metropolis of Limassol
Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού

Publisher

Library of Cyprus University of Technology
Digital Heritage Research Lab of Cyprus University of Technology

Date

Contributor

Holy Metropolis of Limassol
Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού

Rights

Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού.

Format

JPG

Language

EL, EN

Type

Identifier

IML0021

Coverage

34.844821, 32.859894

Files

Citation

Holy Metropolis of Limassol and Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού, “Panayia Eleousa in Koilani village,” Αψίδα, accessed April 26, 2024, https://apsida.cut.ac.cy/items/show/16531.