Ο Ιάκωβος Σεργίου κατέγραφε ύμνους αφιερωμένους στην Παναγία και τον Άγιο Λάζαρο.

Collection


Μέσω της επιστολής ενημερώνεται ο Πρόξενος της Ελλάδας για την απόφαση της Εφορείας των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λεμεσού να πωλήσει στην αποικιοκρατική κυβέρνηση της Κύπρου τα δύο παλαιά σχολικά κτήρια του Ελληνικού Γυμνασίου Λεμεσού, ένα εκ των οποίων ανεγέρθηκε, κατά μεγάλο μέρος, με την οικονομική αρωγή της Ελληνικής Κυβέρνησης, το 1900. Το γεγονός αυτό αναγράφεται σε εντοιχισμένη μαρμάριμη πλάκα, η οποία επρόκειτο να εντοιχιστεί σε περίοπτη θέση στο νεόκτιστο Λανίτειο Ελληνικό Γυμνάσιο, το οποίο θα αποπερατωνόταν με τα έσοδα από την πώληση των δύο παλαιών κτηρίων.
Το 1819, ιδρύθηκε στη Λεμεσό η πρώτη μονοετής Ελληνική Σχολή ή Σχολαρχείο που στεγάστηκε σε ανώγεια κατοικία με τρία δωμάτια, από τα οποία το ένα χρησίμευε ως βιβλιοθήκη. Η Σχολή βρισκόταν στον περίβολο της εκκλησίας της Αγίας Νάπας. Η λειτουργία διακόπηκε το 1821 εξαιτίας της Ελληνικής Επανάστασης αλλά επανάρχισε αργότερα τη λειτουργία της και έγινε τριετούς φοίτησης.
Γύρω στο 1900, το Σχολαρχείο μεταστεγάστηκε σε πιο κατάλληλο οίκημα. Το κτήριο βρισκόταν στον σημερινό δημοτικό χώρο στάθμευσης, απέναντι από το κτήριο Ανδρέα Θεμιστοκλέους του ΤΕΠΑΚ, και ανεγέρθη κυρίως με την οικονομική αρωγή της Ελληνικής Κυβέρνησης. Το 1906, η Σχολή έγινε πεντατάξιο ημιγυμνάσιο, ενώ, τη σχολική χρονιά 1915-16 προστέθηκε και έκτη τάξη, οπότε αναγνωρίστηκε ως πλήρες εξατάξιο γυμνάσιο, ισοδύναμο με τα γυμνάσια του Ελληνικού Κράτους.
Το 1945 αποφασίστηκε όπως το Ελληνικόν Γυμνάσιον Λεμεσού στεγαστεί σε νέο χώρο, δηλ. στο υφιστάμενο κτήριο, δωρεά του εμπόρου Νικολάου Π. Λανίτη. Το Ελληνικό Γυμνάσιο κατά τη σχολική χρονιά 1953 – 1954 λειτούργησε εξ ολοκλήρου στο νέο υπερσύχρονο οίκημα και προς τιμή του μεγάλου ευεργέτη μετονομάστηκε σε Λανίτειο Ελληνικό Γυμνάσιο.
Το παλαιό κτήριο κατεδαφίστηκε και η επιγραφή σε μαρμάρινη πλάκα, η οποία αναφέρεται στα εγκαίνιά του, το 1900, μεταφέρθηκε και επιτοιχίσθηκε πάνω από την ανατολική είσοδο του νέου κτηρίου, όπου υπάρχει μέχρι σήμερα.
Η μαρμάρινη πλάκα φέρει την επιγραφή:
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΜΕΣΟΥ
ΑΝΕΓΕΡΘΕΙΣΑ ΜΗΤΡΙΚΗ ΑΡΩΓΗ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΒΑΣΙΛΕΥΟΝΤΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ Α
ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΡΑΤΕΥΟΝΤΟΣ
ΠΑΝ. ΚΙΤΙΟΥ ΚΥΡΙΛΛΟΥ
ΕΤΕΙ 1900 Ω

Collection


Θέμα της επιστολής ήταν η ανάθεση στο Υπουργείο Εξωτερικών να ανακοινώσει στην Εφορεία Σχολείων Λεμεσού, δια του Προξένου της Ελλάδας στην Κύπρο, ότι το Ανώτερον Παρθεναγωγείον που λειτουργεί στην πόλη αναγνωρίστηκε ως ισότιμο με τις αστικές σχολές θηλέων του Ελληνικού Κράτους. Το 1861 αρχίζει να λειτουργεί στη Λεμεσό το Παρθεναγωγείον «Ελπίς» όπου διδάσκονταν στοιχειώδη μαθήματα. Η Πολυξένη Λοϊζιάς, απόφοιτος του Παρθεναγωγείου, με σπουδές στη Σμύρνη και στο «Παλλάδιον» εκπαιδευτήριο Κωνσταντινουπόλεως, ανέλαβε το 1878 ως Διευθύντρια. Η Π. Λοϊζιάς κατόρθωσε να ιδρύσει τάξη Ελληνικού θέτοντας τις βάσεις για την ίδρυση Ανώτερου Παρθεναγωγείου. Στη συνέχεια προστέθηκαν ακόμα δύο τάξεις και τη σχολική χρονιά 1923 – 1924, το Ανώτερο Παρθεναγωγείο χωρίστηκε από το Δημοτικό και συνέχισε τη λειτουργία του ως τριτάξιο αυτόνομο εκπαιδευτήριο. Η Ελληνική Κυβέρνηση Ελευθέριου Βενιζέλου αναγνώρισε αμέσως το σχολείο ως ισότιμο με αυτά του Ελληνικού Κράτους. Τη σχολική χρονιά 1949 – 1950 το σχολείο συγχωνεύεται με το Ελληνικόν Γυμνάσιον, το παλαιότερο σχολείο της Λεμεσού, το οποίο αποτελούνταν πλέον από δύο εξατάξια τμήματα, αρρένων και θηλέων. Τη σχολική χρονιά 1960 – 1961 το σχολείο ξεκινά νέα πορεία πάλι ως αυτόνομο υπό την ονομασία Α΄ Γυμνάσιον Θηλέων ενώ τη σχολική χρονιά 1973 – 1974 μετονομάζεται σε Ε’ Γυμνάσιο Λεμεσού. Τη σχολική χρονιά 1987 – 1988 διαχωρίζεται από το Γυμνάσιο και μετονομάζεται σε Λανίτειο Λύκειο Β’ και τη σχολική χρονιά 2013 - 2014 ενοποιείται με το Λανίτειο Λύκειο Α’, που αποτελεί τη μετεξέλιξη του Ελληνικού Γυμνασίου, και αποκτούν την ονομασία Λανίτειο Λύκειο.

Collection


Το Ευαγγέλιο εκδόθηκε απο τον Ανδρέα Ιουλιανό στη Βενετία το 1681. Σήμερα το Ευαγγέλιο φυλάσσεται στο Θησαυροφυλάκιο Εικόνων και Σκευών της Μονής.

Collection


Αυτό το βιβλίο δεν το έγραψε αυτός που το υπογράφει. Το έγραψαν όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτό, ανεξάρτητα με τις πόσες συμμετοχές και τις πόσες διακρίσεις είχε ο καθένας στη καριέρα του και σε ποιά ομάδα , ανεξάρτητα ηλικίας. Σκοπός δεν είναι να καταγραφεί εδώ αν ο "Α" ποδοσφαιριστής έκανε καλές κεφαλιές, ο "Β" έξυπνα τάκλιν, ο "Γ" έβαζε τρομερά γκολ και ο "Δ" φοβερές αποκρούσεις. Σκοπός είναι να καταγραφούν οι μαρτυρίες όλων για το πως εννοείται η αθλητική ιδέα, η ομαδικότητα, η ανταγωνιστικότητα μέσα στον αγωνιστικό χώρο και συνάμα η συναγωνιστικότητα και φιλία εκτός γηπέδου. Απώτερος σκοπός είναι να ακούσουμε και πάλι τη φράση, "για τη φανέλα", να δούμε νοερά στο γήπεδο το "ευ αγωνίζεσθαι". Όταν στις αλάνες και τα χωράφια της γειτονιάς φύτρωναν άγρια χόρτα και λουλούδια μαζί και ανάμεσα σε αυτά ξεφύτρωναν αστέρια που έμελλε να φωτίσουν με την παρουσία τους το κυπριακό ποδόσφαιρο. Ήταν εκεί οι ανιχνευτές αστεριών, οι ψαράδες ταλέντων να τα περισυλλέξουν να τα αγκαλιάσουν με στοργή να τα πάνε να πετάξουν στο ταξίδι του ονείρου τους, να βρεθούν στο μεγάλο γήπεδο. Μπορεί τα χρόνια να έχουν περάσει, μα, κατά που λέει και ο ποιητής, "είναι σαν να μη πέρασε μια μέρα". Μέσα από το βιβλίο είναι όλοι εκεί, να μυρίσουν το βρεγμένο χώμα του γηπέδου ραντισμένο από τη βαρέλα του δημαρχείου, να παρατηρήσουν τον κάθε φίλαθλο αν είναι στη θέση του, να είναι έτοιμοι από τον προπονητή της κερκίδας να δεχτούν τις εντολές για το πλάνο ανάπτυξης της ομάδας. Μπορεί να πήγαινε νηστικός στο γήπεδο, μπορεί να ήταν καταπονημένος από τη δουλειά που μόλις πριν δέκα λεπτά άφησε, μπορεί να περπατούσε τριάντα μίλια για να μπει στο γήπεδο, μπορεί να πήγαινε ξιπόλητος, ήταν όμως, και αυτό δηλώνει με την εδώ συμμετοχή του, ευτυχισμένος. Η ξιπόλητη ευτυχία στο απόλυτο, αποτυπωμένη και βαθιά ριζωμένη. Σκοπός είναι να ακουστεί και πάλι εκείνος ο προπονητής να διδάξει ότι, "Η μπάλα παίζεται από τους ώμους και πάνω", εκείνος ο άλλος να παροτρύνει, "Πηγαίνοντας στο γήπεδο είναι σαν να πηγαίνεις σε κονσέρτο", εκείνος ο ποδοσφαιριστής που δηλώνει περήφανος, "Το μεγαλύτερο έπαθλο είναι η αγάπη του κόσμου", και ας δούμε και πάλι εκείνον που, "Τη μπάλα που κλοτσούσε τη γέμιζε κοσμιότητα και ήθος". Και, αναμένοντας τη Κυριακή, ας είναι ξανά σαν μια εκδρομή για όλη την οικογένεια, να γεμίζει τα γήπεδα...

Collection


Το βιβλίο καταγράφει την ιστορία της Κυπερούντας από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι σήμερα, και παραθέτει ανάλυση και σύνθεση των απαραίτητων στοιχείων για κάθε επιμέρους θέμα ώστε ο αναγνώστης να εξάγει χρήσιμα και αντικειμενικά συμπεράσματα στο πλαίσιο της γενικότερης ιστορίας της Κύπρου.

Collection


The bibliography related to the Antikythera Mechanism

Collection


The text describes how the Antikythera Mechanism simulates the movements of the system Moon-Earth-Sun (i.e. the elliptical orbit of the Moon around the Earth)

Collection


The text describes the astronomical phenomena of the Sun and the Moon eclipses, which are predicted by the Antikythera Mechanism.

Collection