Αψίδα

Επιστολή από τον Πρόεδρο της Εφορείας των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λεμεσού, κ. Παναγιώτη Κακογιάννη, προς τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας, κ. Ανδρέα Παππά

Dublin Core

Title

Επιστολή από τον Πρόεδρο της Εφορείας των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λεμεσού, κ. Παναγιώτη Κακογιάννη, προς τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας, κ. Ανδρέα Παππά

Alternative Title

Letter from the President of administration board of schools of Limassol district, Mr. Panagiotis Kakogiannis, to Consul of Greece in Cyprus, Mr. Andreas Papas.

Description

Μέσω της επιστολής ενημερώνεται ο Πρόξενος της Ελλάδας για την απόφαση της Εφορείας των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λεμεσού να πωλήσει στην αποικιοκρατική κυβέρνηση της Κύπρου τα δύο παλαιά σχολικά κτήρια του Ελληνικού Γυμνασίου Λεμεσού, ένα εκ των οποίων ανεγέρθηκε, κατά μεγάλο μέρος, με την οικονομική αρωγή της Ελληνικής Κυβέρνησης, το 1900. Το γεγονός αυτό αναγράφεται σε εντοιχισμένη μαρμάριμη πλάκα, η οποία επρόκειτο να εντοιχιστεί σε περίοπτη θέση στο νεόκτιστο Λανίτειο Ελληνικό Γυμνάσιο, το οποίο θα αποπερατωνόταν με τα έσοδα από την πώληση των δύο παλαιών κτηρίων.
Το 1819, ιδρύθηκε στη Λεμεσό η πρώτη μονοετής Ελληνική Σχολή ή Σχολαρχείο που στεγάστηκε σε ανώγεια κατοικία με τρία δωμάτια, από τα οποία το ένα χρησίμευε ως βιβλιοθήκη. Η Σχολή βρισκόταν στον περίβολο της εκκλησίας της Αγίας Νάπας. Η λειτουργία διακόπηκε το 1821 εξαιτίας της Ελληνικής Επανάστασης αλλά επανάρχισε αργότερα τη λειτουργία της και έγινε τριετούς φοίτησης.
Γύρω στο 1900, το Σχολαρχείο μεταστεγάστηκε σε πιο κατάλληλο οίκημα. Το κτήριο βρισκόταν στον σημερινό δημοτικό χώρο στάθμευσης, απέναντι από το κτήριο Ανδρέα Θεμιστοκλέους του ΤΕΠΑΚ, και ανεγέρθη κυρίως με την οικονομική αρωγή της Ελληνικής Κυβέρνησης. Το 1906, η Σχολή έγινε πεντατάξιο ημιγυμνάσιο, ενώ, τη σχολική χρονιά 1915-16 προστέθηκε και έκτη τάξη, οπότε αναγνωρίστηκε ως πλήρες εξατάξιο γυμνάσιο, ισοδύναμο με τα γυμνάσια του Ελληνικού Κράτους.
Το 1945 αποφασίστηκε όπως το Ελληνικόν Γυμνάσιον Λεμεσού στεγαστεί σε νέο χώρο, δηλ. στο υφιστάμενο κτήριο, δωρεά του εμπόρου Νικολάου Π. Λανίτη. Το Ελληνικό Γυμνάσιο κατά τη σχολική χρονιά 1953 – 1954 λειτούργησε εξ ολοκλήρου στο νέο υπερσύχρονο οίκημα και προς τιμή του μεγάλου ευεργέτη μετονομάστηκε σε Λανίτειο Ελληνικό Γυμνάσιο.
Το παλαιό κτήριο κατεδαφίστηκε και η επιγραφή σε μαρμάρινη πλάκα, η οποία αναφέρεται στα εγκαίνιά του, το 1900, μεταφέρθηκε και επιτοιχίσθηκε πάνω από την ανατολική είσοδο του νέου κτηρίου, όπου υπάρχει μέχρι σήμερα.
Η μαρμάρινη πλάκα φέρει την επιγραφή:
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΜΕΣΟΥ
ΑΝΕΓΕΡΘΕΙΣΑ ΜΗΤΡΙΚΗ ΑΡΩΓΗ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΒΑΣΙΛΕΥΟΝΤΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ Α
ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΡΑΤΕΥΟΝΤΟΣ
ΠΑΝ. ΚΙΤΙΟΥ ΚΥΡΙΛΛΟΥ
ΕΤΕΙ 1900 Ω
The letter informs the consul of Greece in Cyprus regarding the decision taken by the administration board of schools of Limassol district to sell the two old buildings of Greek High School of Limassol, one of which was erected with the financial contribution of the Greek government, in 1900.

Source

Λανίτειο Λύκειο Λεμεσού
Lanitio High School

Publisher

Library of Cyprus University of Technology
Digital Heritage Research Lab Cyprus University of Technology

Date

Format

pdf

Language

el
en

Type

Identifier

LANITIO_HIGHSCHOOL_003

Coverage

35.17531, 33.3642

Spatial Coverage

35.17531, 33.3642

Temporal Coverage

British (1878-1960)

Files

Collection

Citation

Παναγιώτης Κακογιάννης and Panagiotis Kakogiannis, “Επιστολή από τον Πρόεδρο της Εφορείας των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λεμεσού, κ. Παναγιώτη Κακογιάννη, προς τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας, κ. Ανδρέα Παππά,” Αψίδα, accessed April 27, 2024, https://apsida.cut.ac.cy/items/show/48497.