Αψίδα

Τρίκωμο

Dublin Core

Title

Τρίκωμο

Alternative Title

Trikomo village

Description

Η είσοδος στο χωριό από την λεωφόρο Αμμοχώστου-Τρικώμου. Προ 1974, εκεί βρισκόταν ο σύλλογος 'Νέος Αιών', ο οποίος ιδρύθηκε το 1900. Οι δρόμοι που διαφαίνονται στην φωτογραφία οδηγούν σε διαφορετικά σημεία. Ο αριστερόστροφος δρόμος οδηγούσε στη Λευκωσία μέσω της κοινότητας Λευκονοίκου, ο κεντρικός δρόμος οδηγούσε στην αγορά του χωριού και στο κάστρο της Καντάρας και ο δεξιόστροφος δρόμος οδηγούσε στο Ριζοκάρπασο και το Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα.
Στην πλατεία στην είσοδο του χωριού υπάρχει μικρή, μονόχωρη Βυζαντινή εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Ιάκωβο Αδελφόθεο, προστάτη του χωριού, όπου κάθε χρόνο, στις 23 Οκτωβρίου, πριν το 1974, λάμβανε χώρα πανήγυρις προς τη μνήμη του. Ο ναός ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο του συνεπτυγμένου σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλλο με Φράγκικες επιδράσεις και κτισμένη με πελεκητούς λίθους. Η ανέγερσή του ανάγεται στα τέλη του 14ου αιώνα, ενώ, κατά την Τουρκοκρατία διακοσμήθηκε με πινάκια από πορσελάνη. Στο μικρό εικονοστάσιο του ναού φυλάσσονταν, μέχρι το 1974, δυο εικόνες του 17ου αιώνα-έργα του ζωγράφου Μελετίου του Κρητός. Η μια εικόνα απεικονίζει τον Χριστό και η άλλη την Παναγία. Οι εικόνες κλάπηκαν μετά την Τουρκική εισβολή και εντοπίστηκαν στην Ελβετία, ενώ, μετά από επίπονες προσπάθειες επετεύχθη ο επαναπατρισμός τους.
Entrance to the Trikomo village from Ammochostos town. There is a small Byzantine church dedicated to the Saint James, the Just, patron of the village and every year a festival used to take place before the Turkish invasion.

Source

Κοινότητα Τρικώμου
Trikomo Community

Publisher

Library of Cyprus University of Technology
Digital Heritage Research Lab Cyprus University of Technology

Format

jpeg

Language

el
en

Type

Identifier

TRIKOMO_001
TRIKOMO_002

Coverage

35.29112, 33.89281

Spatial Coverage

35.29112, 33.89281

Temporal Coverage

British (1878-1960)

Files

Collection

Citation

Κοινότητα Τρικώμου and Trikomo Community, “Τρίκωμο,” Αψίδα, accessed April 27, 2024, https://apsida.cut.ac.cy/items/show/48903.