Αψίδα

Παναγής Αντώνη Αντωνιάδης «Ππίσσης» (1934-2018)

Dublin Core

Title

Παναγής Αντώνη Αντωνιάδης «Ππίσσης» (1934-2018)

Alternative Title

Panagiotis Antoni Antoniades 'Ppissis' (1934-2018)

Description

Ο Παναγής ήταν μοναχοπαίδι του Αντώνη Μιχαήλ Αντωνιάδη «Ππίσση» της παλιάς οικογένειας των Καρπεδκιάδων και της Χριστίνας Παναγή Χατζηαντώνη της παλιάς Κυπερουντιώτικης οικογένειας Γιαννή Ελευθερίου «Μαγκούρη», γιος (Μιχαήλ) του οποίου μετοίκησε στα Χανδριά, ενώ ο γιος αυτού Αντώνης νυμφεύτηκε στα Αγρίδια, όπου μαθήτευσε ως κωμοδρόμος.
Ο Παναγής φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Κυπερούντας και στην τετρατάξια Απεήτειο Ανωτέρα Σχολή Αγρού. Τον Οκτώβρη του 1955 νυμφεύθηκε τη συγχωριανή του Παρασκευού, κόρη του Αλέξανδρου Γιαννή Χριστοφή (της παλιάς οικογένειας Βαλιαντή Παπαλοΐζου των Σπηλιών-Λιβαδιού) και της Χ"Μαρίας Χρ. Κότσαπα, με την οποία απέκτησαν έξι παιδιά (Αντώνης, Νίκη, Μαρία, Ρένος, Χριστάκης, Αλεξάνδρα) και 18 εγγόνια [(Πανίκος, Σεβαστή, Παρασκευή, Ιωάννα), (Σέργιος, Παναγιώτης), (Παρασκευή, Αυγούστα, Δήμητρα), (Μαρία, Παναγιώτης, Ραφαηλία), (Παναγιώτης, Άνδρεα), (Παναγής, Στέλιος, Παρασκευή)], καθώς και 15 δισέγγονα. Στα εφηβικά-νεανικά του χρόνια ο Παναγής, όπως όλοι οι νέοι της Πιτσιλιάς, εργάστηκε στο Μεταλλείο Αμιάντου, σε αγροτικές εργασίες, συμμετέχοντας ενεργά σε εκδηλώσεις του ΘΟΙ. Περί το 1963 μετοίκησε οικογενειακώς στη Λεμεσό, όπου φοίτησε σε Γυμνάσιο, για να συμπληρώσει την 4ετή του φοίτηση του. Εργάστηκε στον ΣΠΟΛΠ και έζησε την υπόλοιπη ζωή του με την αγαπημένη του Παρασκευού αναθρέφοντας τα πολλά παιδιά και εγγόνια τους.

Source

Αρχείο Αντώνη Π. Αντωνιάδη
Antonis P. Antoniades' Photographic Archive
Βιβλίο Κ. Χαραλάμπους 'ΚΥΠΕΡΟΥΝΤΑ-ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΜΝΗΜΗΣ ΟΚΤΩ ΓΕΓΕΩΝ' (2015)
K. Charalambous' Book 'KYPEROUNDA-MEMORIAL INVITATION OF EIGHT GENERATIONS' (2015)
Βιβλίο Κ. Χαραλάμπους 'Η ΚΥΠΕΡΟΥΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ' (2018)
K. Charalambous' Book 'KYPEROUNDA DURING THE NATIONAL LIBERATION WARS' (2018)

Publisher

Library of Cyprus University of Technology
Digital Heritage Research Lab Cyprus University of Technology

Contributor

Κυριάκος Χαραλάμπους
Kyriacos Charalambous

Rights

Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού

Format

JPG

Language

el

Type

Identifier

KCP-PEOPLE (236)

Files

Citation

Κοινότητα Κυπερούντας and Kyperounda Community, “Παναγής Αντώνη Αντωνιάδης «Ππίσσης» (1934-2018),” Αψίδα, accessed April 24, 2024, https://apsida.cut.ac.cy/items/show/44696.