Αψίδα

Χαράλαμπος Γ. Ρωσσίδης (1929-2018)

Dublin Core

Title

Χαράλαμπος Γ. Ρωσσίδης (1929-2018)

Alternative Title

Charalampos G. Rossidis (1929-2018)

Description

Ο Χαράλαμπος ήταν το τέταρτο (17-11-1929) από τα επτά παιδιά του Γεώργιου Μιχαήλ Χατζηχαραλάμπους άλλως «Ρώσου» της παλιάς οικογένειας Χατζηχαράλαμπου Γιωρκή Χατζηζαχαρία και της Μαρίας Γιωρκή Φελλά άλλως «Ηλία», της παλιάς οικογένειας Μιχαήλ Φελλά των Χανδριών. Στα νεανικά του χρόνια εργάστηκε στο Δασονομείο και αργότερα ως αμιαντωρύχος, που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει λόγω τις δράσης του στην ΕΟΚΑ.
Στις 11 Οκτωβρίου 1953, νυμφεύτηκε την Χριστίνα Ιωάννου Παλάζη, με την οποία απέκτησαν 5 παιδιά: τον Γιαννάκη, τον Γιώργο, την Αντρούλα, τη Δέσπω και τη Μαρία, καθώς και δώδεκα εγγόνια: [(Χαράλαμπος, Μάριος), (Χαράλαμπος, Ελένη), (Χριστίνα, Νικόλας), (Χριστιάνα, Χρυστάλλα), (Χριστίνα, Νεόφυτος, Χαράλαμπος, Ευλαμπία)].
Μυήθηκε στην ΕΟΚΑ από τον αδελφό του Μιχάλη Ρωσσίδη και τον Αντρέα Νέστορος «Σκουφά». Με την έναρξη του αγώνα, ο Τομεάρχης Πιτσιλιάς Ρένος Κυριακίδης τον τοποθέτησε στην ομάδα των σαμποτέρ της Κυπερούντας, με το ψευδώνυμο «ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ».
Στις 22.6.1955 πήρε μέρος μαζί με άλλους αγωνιστές υπό τον νεαρό Τομεάρχη Ρωμανό στην επίθεση κατά του αστυνομικού σταθμού Αμιάντου με σκοπό την αρπαγή οπλισμού και την καταστροφή μαρτυριών εναντίον Κυπερουντιωτών εργατών, οι οποίοι νωρίτερα την ίδια μέρα ξυλοφόρτωσαν δυο αστυνομικούς στην περιοχή Λιβάδιν της Μέσης.
Παράλληλα με άλλες αποστολές που του ανέθετε η οργάνωση κατά τη διάρκεια της δράσης του, συμμετείχε ενεργά στην κατασκευή και αργότερα στην τροφοδοσία των κρησφυγέτων στα Σπήλια. Μετά την μάχη των Σπηλιών, λόγω της προδοσίας του Κεραυνού και τη διάλυση της ομάδας του Ρωμανού καταζητείτο από τους Άγγλους. Τον Αύγουστο του 1956, αφού τελικά οι Άγγλοι κατάφεραν να τον συλλάβουν, τον βασάνισαν φρικτά για 15 μέρες στον αστυνομικό σταθμό Πλατρών και μη μπορώντας να του αποσπάσουν οποιανδήποτε πληροφορία, τον έκλεισαν στα κρατητήρια της Πύλας μαζί με άλλους πολιτικούς κρατουμένους, όπου έφερε τον αριθμό 1888.
Μετά την λήξη του Αγώνα, ο Χαράλαμπος εργάστηκε στο Νοσοκομείο Κυπερούντας ως μάγειρας μέχρι που αφυπηρέτησε το 1994, ενώ παράλληλα συμμετείχε στις ομάδες Πολιτοφυλακής που δημιουργήθηκαν, για να αντιμετωπίσουν την Τουρκοανταρσία και μετά στο Εθνικό Μέτωπο. Η Τουρκική εισβολή του 1974 τον βρίσκει εθελοντή να συνοδεύει τα φορτηγά που μεταφέρουν πυρομαχικά από τις αποθήκες της Κυπερούντας σε μονάδες της ΕΦ.
Ένα χρόνο μετά τον θάνατο της συζύγου του (27/9/2012) επιλέγει να διαμένει στο Πολυδύναμο Κέντρο Κυπερούντας. Στις 8/9/2018 η υγεία του επιδεινώθηκε και μεταφέρθηκε αρχικά στο Νοσοκομείο Λεμεσού και μετά στην Κυπερούντα, όπου και απεβίωσε μετά από σύντομη νοσηλεία στις 20.9.2018. Η κηδεία του έγινε το Σάββατο 22.9.2018, ώρα 11 πμ από τον ιερό ναό Αγίου Αρσενίου στην Κυπερούντα.

Source

Αρχείο Γιώργου Χ. Ρωσίδη
Giorgos Ch. Rossidis' Photographic Archive
Βιβλίο Κ. Χαραλάμπους 'Η ΚΥΠΕΡΟΥΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ' (2018)
K. Charalambous' Book 'KYPEROUNDA DURING THE NATIONAL LIBERATION WARS' (2018)
Βιβλίο Κ. Χαραλάμπους 'ΚΥΠΕΡΟΥΝΤΑ-ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΜΝΗΜΗΣ ΟΚΤΩ ΓΕΝΕΩΝ' (2015)
K. Charalambous' Book 'KYPEROUNDA-MEMORIAL INVITATION OF EIGHT GENERATIONS' (2015)

Publisher

Library of Cyprus University of Technology
Digital Heritage Research Lab Cyprus University of Technology

Contributor

Κυριάκος Χαραλάμπους
Kyriacos Charalambous

Rights

Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού

Format

JPG

Language

el

Type

Identifier

KCP-PEOPLE (235)

Files

Citation

Κοινότητα Κυπερούντας and Kyperounda Community, “Χαράλαμπος Γ. Ρωσσίδης (1929-2018),” Αψίδα, accessed April 20, 2024, https://apsida.cut.ac.cy/items/show/44695.