Αψίδα

Τρεις στρατιώτες του Κυπριακού Συντάγματος Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Dublin Core

Title

Τρεις στρατιώτες του Κυπριακού Συντάγματος Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Alternative Title

Three soldiers of the Cypriot Branch of World War II

Description

Η φωτογραφία λήφθηκε πιθανόν ως αναμνηστική κατά την κατάταξή τους στα Πολεμίδια περί το 1942. Αναγνωρίζονται όρθιοι από αριστερά: Μιχάλης Βασίλη [Παπαχριστοδούλου](CY542) και Χριστόφορος Πουργούρης (CVF4086), καθήμενος ο Θεόδωρος Ιωάννου Σπύριτος (CY16841).

Ο Μιχάλης ήταν γιος του παπα-Χριστόδουλου Βασίλη της παλιάς οικογένειας Γιαννή Μιχαήλ Κήζη των Χανδριών και της Χριστίνας του Γιωρκουδκιού Μιχαήλ Σπανού. Στρατεύτηκε στις 4.12.1939 με τον κωδικό CY542. Μετά την αποστράτευσή του νυμφεύτηκε το 1949 τη Μυροφόρα Στυλιανού Μιχαήλ Μικέλλη με την οποία απέκτησαν πέντε παιδιά (Χριστόδουλο, Στέλιο Κούλα, Χριστίνα, Ανδρέα). Εργάστηκε σε όλη τη ζωή του ως αμιαντωρύχος.
Ο Θεόδωρος Ιωάννου Σπύριτος ήταν γιος του Γιαννή «Σπύριτου» Κυριάκου ή «Τζυρκαλλή» Χατζηιωάννου της παλιάς οικογένειας Χατζηγιάννη (Ματσέντου) Παπαλοΐζου των Σπηλιών-Λιβαδιού. Στρατεύτηκε στις 25.2.1941 με τον κωδικό CY16841. Πριν την στράτευσή του είχε νυμφευτεί την Ελπινίκη Γιορδαμλή από τη Βυζακιά-Νικητάρι, με την οποία απέκτησαν μια κόρη τη Γιαννούλα. Ο Θεόδωρος πέθανε νέος στις αρχές της δεκαετίας 1950 και η σύζυγός του μετοίκησε περί το 1957 στη Βυζακιά.
Ο Χριστόφορος ευρύτερα γνωστός ως «Ττόφας», γεννήθηκε στα μέσα της δεκαετίας 1920 και ήταν το πρώτο από πέντε παιδιά του Κωστή Γιωρκάτζη Πουργούρη, επιστάτη στο μεταλλείο Αμιάντου, από το Πελένδρι και της Ελένης Χριστοδούλου «Ττολόρη» Χριστοφή Βαλιαντή. Στη δεκαετία του 1930 έμαθε βιολί και έπαιζε στους γάμους για πολλά χρόνια, συνοδευόμενος στο λαγούτο από τον πατέρα του. Στρατεύτηκε -άγνωστο πότε- με τον κωδικό CYF4086. Μετά την αποστράτευσή του νυμφεύτηκε στη Βυζακιά την Χρυσταλλού Κορδάτου, με την οποία απέκτησαν 9 παιδιά και ζούσαν στη Βυζακιά.

Source

Αρχείο Χριστίνας Μ. Παπαχριστοδούλου
Christina M. Papachristodoulou Photographic Archive

Publisher

Library of Cyprus University of Technology
Digital Heritage Research Lab Cyprus University of Technology

Date

Contributor

Κυριάκος Χαραλάμπους
Kyriacos Charalambous

Rights

Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού

Format

JPG

Language

el

Type

Identifier

KCP-PEOPLE (191)

Files

Citation

Κοινότητα Κυπερούντας and Kyperounda Community, “Τρεις στρατιώτες του Κυπριακού Συντάγματος Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου,” Αψίδα, accessed April 20, 2024, https://apsida.cut.ac.cy/items/show/44253.