Αψίδα

Social Life of Kythrea

Dublin Core

Title

Social Life of Kythrea

Alternative Title

Κοινωνική Ζωή

Description

Στην Κυθρέα λειτουργούσαν περίπου 21 καφενεία τα οποία είχαν πολύπλευρο ρόλο. Το καφενείο κάθε ενορίας ήταν η καρδιά της κωμόπολης όπου συγκεντρώνονταν όλοι οι άντρες στον ελεύθερο τους χρόνο. Εκεί κουβέντιαζαν με τους φίλους τους, συζητούσαν για τα διάφορα προβλήματα, διάβαζαν εφημερίδα και σχολίαζαν τις τελευταίες ειδήσεις. Άλλοι ″συγκρούονταν″ ως αντίπαλοι στο τάβλι ή στα χαρτιά για ένα κέρασμα. Επίσης εκεί γίνονταν διάφορες εκδηλώσεις, όπως θέατρο ή εθνικές γιορτές, κλπ. Αυτοί που στερούνταν την καθημερινή απόλαυση του καφενείου ήταν κυρίως οι βοσκοί που ήταν αναγκασμένοι να είναι διαρκώς πίσω από τα κοπάδια τους στους κάμπους και τα γύρω βουνά, μέχρι αργά τα βράδια. Επίσης στην Κυθρέα λειτουργούσαν 4 οικογενειακά κέντρα. Καθημερινά ο Κεφαλόβρυσος έσφυζε από ζωή. Αρκετοί Κυθρεώτες και κάτοικοι της Λευκωσίας μαζεύοντας με φίλους εκεί για να διασκεδάσουν με άφθονο φαγητό και ποτό, δίπλα από τα γάργαρα νερά του Κεφαλόβρυσου και κάτω από τα πυκνά πλατάνια.
Στην είσοδο της Κυθρέας (περιοχή Σεραγείου), υπήρχε ένας κινηματογράφος στον οποίο αρκετοί Κυθρεώτες απολάμβαναν ταινίες, κυρίως ελληνικές για την ψυχαγωγία τους. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι ήταν μια απόλαυση η παρακολούθηση μιας ταινίας κάτω από το ξάστερο ουρανό.

Source

Kythrea Municipality
Δήμος Κυθρέας

Publisher

Library of Cyprus University of Technology
Digital Heritage Research Lab of Cyprus University of Technology

Contributor

Kythrea Municipality
Δήμος Κυθρέας

Rights

Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού.

Format

JPG

Language

EL, EN

Type

Identifier

KSL (2)

Coverage

35.253662, 33.470229

Files

Citation

Kythrea Municipality and Δήμος Κυθρέας, “Social Life of Kythrea,” Αψίδα, accessed May 3, 2024, https://apsida.cut.ac.cy/items/show/19216.