Αψίδα

Chapel of Saint Mamas in Vouni village

Dublin Core

Title

Chapel of Saint Mamas in Vouni village

Alternative Title

Παρεκκλήσιο Αγίου Μάμαντος εις Βουνί

Description

Το Παρεκκλήσιο βρίσκεται δυτικά του αυτοκινητόδρομου που ενώνει τις Κυβίδες με το χωριό Βουνί στα βόρεια της Κοινότητας Αγίου Αμβροσίου. Το τεμάχιο στο οποίο είναι κτισμένο είναι επίπεδο και εφάπτεται δρόμου στην βόρεια του πλευρά. Το Παρεκκλήσιο ανήκει στον τύπο της μονόκλιτης εκκλησίας με ανωδομή σε σχήμα καμάρας εσωτερικά και εξωτερικά δίριχτη ξύλινη στέγη με γαλλικού τύπου πήλινο κεραμίδι. Οι τοιχοποιίες του κτηρίου είναι δομημένες με πέτρα η οποία είναι τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά επιχρισμένη. Εξωτερικά πάνω από τον σουβά υπάρχει επίχρισμα σπριτς μετρίου μεγέθους σε άσπρο χρώμα. Η ανωδομή είναι εσωτερικά καμάρα από παγδατί και γυψοκονίαμα και εξωτερικά δίριχτη στέγη με πήλινο κεραμίδι γαλλικού τύπου. Το Ιερό Βήμα είναι τρίπλευρο εξωτερικά και η στέγη του είναι τρία τριγωνικά τμήματα τα οποία ενώνονται περίπου 80 εκ. χαμηλότερα από τον κορφιά της δίριχτης στέγης που στεγάζει το υπόλοιπο τμήμα του Παρεκκλησίου. Η στέγη του Ιερού είναι επικαλυμμένη επίσης με πήλινο κεραμίδι γαλλικού τύπου. Η δίριχτη στέγη του Παρεκκλησίου επεκτείνεται κατά 3,5 μέτρα δυτικά και νότια, δημιουργώντας έτσι στεγασμένο υπόστεγο χώρο. Η στήριξη των απολήξεων του ανωτέρω υποστέγου γίνεται με περιμετρικούς ξύλινους στύλους.
Το Παρεκκλήσιο έχει 2 κύριες εισόδους, μια στο μέσο του δυτικού και μια στο μέσο του νότιου τοίχου. Είναι και οι 2 δίφυλλες μεταλλικές θύρες με γυαλί και κάγκελο σε ωραίο μοτίβο. Πέραν των ανωτέρω θυρών υπάρχει και μονόφυλλη θύρα. Το δάπεδο του Παρεκκλησίου εσωτερικά είναι από μωσαϊκό σε άσπρο χρώμα σε συνδυασμό με μωσαϊκό μαύρου χρώματος με το οποίο σχηματίζονται απλά σχέδια. Το Ιερό Βήμα είναι υπερυψωμένο κατά 1 σκαλί και διαχωρίζεται από το υπόλοιπο Παρεκκλήσιο με ξύλινο απλό τέμπλο. Βάσει πλακών που υπάρχουν πάνω από την δυτική είσοδο και νότια πλευρά, το Παρεκκλήσιο κτίστηκε το 1938. Τα εγκαίνιά του έγιναν από τον Μητροπολίτη Χρύσανθο το 1989.

Source

Holy Metropolis of Limassol
Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού

Publisher

Library of Cyprus University of Technology
Digital Heritage Research Lab of Cyprus University of Technology

Date

Contributor

Holy Metropolis of Limassol
Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού

Rights

Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού.

Format

JPG

Language

EL, EN

Type

Identifier

IML0141

Coverage

34.825126,32.834926

Files

Citation

Holy Metropolis of Limassol and Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού, “Chapel of Saint Mamas in Vouni village,” Αψίδα, accessed April 28, 2024, https://apsida.cut.ac.cy/items/show/17639.