Αψίδα

Church of Holy Cross in Akrotiri village

Dublin Core

Title

Church of Holy Cross in Akrotiri village

Alternative Title

Εκκλησία Τιμίου Σταυρού εις Ακρωτήρι

Description

Η Εκκλησία Τιμίου Σταυρού είναι κτισμένη στον πυρήνα του χωριού Ακρωτήρι σε μεγάλο επίπεδο τεμάχιο. Ανήκει στον τύπο της μονόκλιτης καμαροσκέπαστης με κεντρικό τρούλο. Ο σκελετός του κτηρίου είναι σύμμικτος κατασκευή από μπετόν και πέτρα. Οι εξωτερικές τοιχοποιίες είναι πετρόκτιστες μεγάλου πάχους. Περιμετρικά στις 3 πλευρές της εκκλησίας (βόρεια – δυτική και νότια) υπάρχουν στεγασμένες βεράντες. Οι κολώνες και δοκοί των στεγασμένων βεραντών είναι από σκυρόδεμα. Στη νοτιοανατολική γωνία της Εκκλησίας υπάρχει μπετονένιο καμπαναριό τριών στάσεων. Το ημικύκλιο του τρούλου και το τεταρτοσφαίριο της τρίπλευρης κόγχης του Ιερού είναι κελύφη από οπλισμένο σκυρόδεμα. Η Εκκλησία έχει 3 κύριες εισόδους, μία στο μέσο του νότιου, μια στο μέσο του βόρειου και μια στο μέσο του δυτικού τοίχου. Είναι δίφυλλες ξύλινες. Στη νότια είσοδο έχει κατασκευαστεί με γυαλί και αλουμίνιο προθάλαμος. Εσωτερικά το δάπεδο της Εκκλησίας είναι από μωσαϊκή μαρμαρίνη. Η βάση είναι άσπρη με γκρίζες πέτρες και υπάρχουν διάδρομοι με μαρμαρίνη κόκκινου και μαύρου χρώματος. Το Ιερό Βήμα είναι υπερυψωμένο 2 σκαλιά σε σχέση με τον σολέα που είναι επίσης 1 σκαλί υπερυψωμένος. Ο διαχωρισμός του Ιερού από την υπόλοιπη Εκκλησία γίνεται με ξυλόγλυπτο τέμπλο εξαιρετικής τέχνης. Στο Ιερό, πάνω από την Αγία Τράπεζα υπάρχει μπετονένιο κουβούκλιο. Στη δυτική πλευρά της Εκκλησίας υπάρχει πλάκα γυναικωνίτη. Η ανάβαση προς τον γυναικωνίτη γίνεται μέσω μπετονένιας σκάλας που υπάρχει στη νοτιοδυτική γωνία. Οι στέγες της Εκκλησίας είναι στο κεντρικό κλίτος ημικυκλική καμάρα. Το βόρειο σκέλος και το νότιο είναι πεπλατυσμένα ώστε να καλύπτουν τις στεγασμένες βεράντες. Έτσι δημιουργείται ένα καμπανοειδές προφίλ. Όλες οι στέγες είναι ξύλινες και επικαλυμμένες με πήλινο κεραμίδι γαλλικού τύπου.
Τα κελύφη κόγχης Ιερού και τρούλου είναι ως αναφέρθηκε από μπετόν, και εξωτερικά είναι βαμμένα σε χρώμα κεραμιδί. Η Εκκλησία διαθέτει σύστημα κλιματισμού με αυτόνομες κλιματιστικές μονάδες ζεστού – κρύου αέρα (split – units). Η Εκκλησία είναι κτίσμα των αρχών του εικοστού αιώνος. Στον δυτικό τοίχο υπάρχει πλάκα εγκαινίων στην οποία φαίνεται ότι τα εγκαίνια έγιναν το 1920. ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ : Η Εκκλησία τυγχάνει συνεχούς και επιμελημένης συντήρησης και η κατάσταση του κτηρίου είναι αρκετά καλή. ΕΜΒΑΔΟΝ ΚΤΗΡΙΟΥ : Το Ισόγειο εσωτερικά έχει εμβαδόν 200 τ.μ. Ο γυναικωνίτης έχει εμβαδόν 50 τ.μ. περίπου και οι στεγασμένες στοές έχουν εμβαδόν 90 τ.μ. περίπου.

Source

Holy Metropolis of Limassol
Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού

Publisher

Library of Cyprus University of Technology
Digital Heritage Research Lab of Cyprus University of Technology

Contributor

Holy Metropolis of Limassol
Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού

Rights

Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού.

Format

JPG

Language

EL, EN

Type

Identifier

IML0136

Coverage

34.583801, 32.968802

Files

Citation

Holy Metropolis of Limassol and Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού, “Church of Holy Cross in Akrotiri village,” Αψίδα, accessed April 25, 2024, https://apsida.cut.ac.cy/items/show/17600.