Αψίδα

Chapel of Saints Sila and Silouanos in Agios Mamas village

Dublin Core

Title

Chapel of Saints Sila and Silouanos in Agios Mamas village

Alternative Title

Παρεκκλήσιο Αγίων Συλά και Σιλουανού εις Άγιο Μάμα

Description

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΚΤΗΡΙΟΥ : Το Παρεκκλήσιο βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Άγιος Μάμας ανατολικά στον δρόμο που ενώνει τον Άγιο Μάμα με το Καλό χωριό. Τα σχέδια του Παρεκκλησίου έγιναν από την αρχιτέκτονα Έλλη Κωνσταντινίδου.  ΤΥΠΟΣ ΚΤΗΡΙΟΥ : Είναι ρυθμού μονόκλιτης Βασιλικής με απλή δίρριχτη στέγη.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΤΗΡΙΟΥ : Ο σκελετός του είναι από μπετόν και οι τοιχοποιίες από τούβλα. Το Παρεκκλήσιο έχει δυο δίφυλλες ξύλινες εισόδους, μία στο μέσο του δυτικού τοίχου και μια στο μέσο του νότιου τοίχου. Επίσης έχει μονή πόρτα στο νότιο τοίχο του Ιερού. Γύρω από τις θύρες υπάρχουν περιθυρώματα από πέτρα Τόχνης. Στον φωτισμό του Παρεκκλησίου συμβάλουν 2 ξύλινα παράθυρα στην βόρεια τοιχοποιία, 1 ξύλινο παράθυρο στη νότια τοιχοποιία και 1 μικρό παράθυρο στην ημικυκλική κόγχη του Ιερού. Γύρω από τα 3 παράθυρα υπάρχει πλαίσιο από πέτρα Τόχνης. Το δάπεδο του Παρεκκλησίου είναι από μωσαϊκή μαρμαρίνη. Το Ιερό Βήμα είναι 1 σκαλί υπερυψωμένο από το υπόλοιπο τμήμα του Παρεκκλησίου. Το σκαλιστό τέμπλο, ο Δεσποτικός θρόνος, το παγκάρι, το προσκυνητάρι και τα αναλόγια ψαλτών είναι έργο του Ιερέα π. Ανδρέα Ορφανού.  ΕΜΒΑΔΟΝ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟΥ : 55 τ.μ. ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΓΕΡΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ : Το Παρεκκλήσιο κτίστηκε το 2003.

Source

Holy Metropolis of Limassol
Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού

Publisher

Library of Cyprus University of Technology
Digital Heritage Research Lab of Cyprus University of Technology

Date

Contributor

Holy Metropolis of Limassol
Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού

Rights

Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού.

Format

JPG

Language

EL, EN

Type

Identifier

IML0134

Coverage

34.850614, 32.947342

Files

Citation

Holy Metropolis of Limassol and Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού, “Chapel of Saints Sila and Silouanos in Agios Mamas village,” Αψίδα, accessed March 29, 2024, https://apsida.cut.ac.cy/items/show/17598.