Αψίδα

Church of Saint Panteleimon in Agios Georgios Sylikou

Dublin Core

Title

Church of Saint Panteleimon in Agios Georgios Sylikou

Alternative Title

Εκκλησία Αγίου Παντελεήμονος εις Άγιο Γεώργιο Συλίκου

Description

Το μικρό πανέμορφο Παρεκκλήσιο του Αγίου Παντελεήμονος είναι κτισμένο σε επίπεδο μεγάλο τεμάχιο στην Ανατολική πλευρά του χωριού Άγιος Γεώργιος. Είναι κτισμένο σε ρυθμό σταυροειδούς μονόκλιτης Βασιλικής με κεντρικό τρούλο. Το κτήριο έχει σκελετό από οπλισμένο σκυρόδεμα. Εξωτερικά οι τοιχοποιίες είναι από πελεκητή πέτρα περιοχής με αρμολόγηση από πηλό ιδίου χρώματος με την πέτρα.
Οι στέγες εσωτερικά είναι ημικυλινδρικού σχήματος και δημιουργούν σχήμα σταυρού με κέντρο τον τρούλο. Εξωτερικά είναι δίρριχτες και είναι επενδυμένες με πήλινο κεραμίδι πορτογαλικού τύπου. Η κόγχη του Ιερού είναι ημικυκλική. Το τεταρτοσφαίριο της κόγχης και το ημισφαιρικό κέλυφος του τρούλου είναι επικαλυμμένα με πήλινο βυζαντινό κεραμίδι. Το εκκλησάκι έχει 2 κύριες εισόδους, μια στο μέσο του Δυτικού και μια στο μέσο του Βόρειου τοίχου. Είναι δίφυλλες ξύλινες θύρες με ημικυκλικό το άνω μέρος. Στο Νότιο τοίχο του Ιερού υπάρχει μονόφυλλη ξύλινη θύρα. Στο τύμπανο του τρούλου υπάρχουν 4 μακρόστενα παράθυρα. Έχουν ακίνητα πέτρινα θωράκια με κυκλικές οπές. Το καμπαναριό της εκκλησίας είναι ξύλινο και είναι δίπλα από το εκκλησάκι στη Νοτιοανατολική πλευρά της αυλής. Το δάπεδο του Παρεκκλησίου είναι από μάρμαρο. Το Ιερό Βήμα είναι υπερυψωμένο 1 σκαλί σε σχέση με το υπόλοιπο μέρος του κυρίως ναού. Η αυλή περιμετρικά του Παρεκκλησίου σε λωρίδα 3 – 5 μέτρων είναι πλακοστρωμένη με πέτρα Κυβίδων. Το Παρεκκλήσιο είναι κτίσμα του 2003 και είναι σε άριστη κατάσταση. Το Παρεκκλήσιο έχει εμβαδόν 35 τ.μ. περίπου.

Source

Holy Metropolis of Limassol
Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού

Publisher

Library of Cyprus University of Technology
Digital Heritage Research Lab of Cyprus University of Technology

Date

Contributor

Holy Metropolis of Limassol
Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού

Rights

Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού.

Format

JPG

Language

EL, EN

Type

Identifier

IML0123

Coverage

34.832038, 32.889005

Files

Citation

Holy Metropolis of Limassol and Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού, “Church of Saint Panteleimon in Agios Georgios Sylikou,” Αψίδα, accessed March 29, 2024, https://apsida.cut.ac.cy/items/show/17569.