Αψίδα

Church of Apostolos Lukas, Saint Marina and Saint Thyrsos in Agios Athanasios

Dublin Core

Title

Church of Apostolos Lukas, Saint Marina and Saint Thyrsos in Agios Athanasios

Alternative Title

Εκκλησία Αποστόλου Λουκά, Αγίας Μαρίνας και Αγίου Θύρσου εις συνοικισμό Αγίου Αθανασίου

Description

Η εκκλησία είναι κτισμένη σε επίπεδο μεγάλο τεμάχιο στα νότια του Προσφυγικού Συνοικισμού Αγίου Αθανασίου και ακριβώς δίπλα από τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού – Λευκωσίας. Είναι τρίκλιτος σταυροειδής Βασιλική με κεντρικό τρούλο.Ο σκελετός της είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα. Οι τοιχοποιίες είναι από τούβλο και σουβά. Εξωτερικά όλη η εκκλησία είναι επενδυμένη με πέτρα Κυβίδων. Το Ιερό Βήμα είναι τρίκογχο. Το ημισφαιρικό κέλυφος του τρούλου και τα τεταρτοσφαίρια στις τρεις κόγχες του Ιερού είναι πλάκες οπλισμένου σκυροδέματος επενδυμένες με πήλινο κεραμίδι Βυζαντινού τύπου. Οι υπόλοιπες κεκλιμένες στέγες της εκκλησίας είναι πλάκες οπλισμένου σκυροδέματος και είναι επενδυμένες με πήλινο κεραμίδι πορτογαλικού τύπου.
Η εκκλησία έχει δυο ψηλά τετράγωνα καμπαναριά, ένα στη Νοτιοδυτική και ένα στη Βορειοδυτική γωνία. Και στις τρεις κύριες εισόδους της εκκλησίας υπάρχουν στεγασμένα προπύλαια με αψίδες επί κυκλικών κολόνων. Οι τρεις κύριες είσοδοι (μια στο μέσο του Νότιου, μια στο μέσο του Βόρειου και μια στο μέσο του Δυτικού τοίχου) είναι ξύλινες δίφυλλες με τοξωτά ανώφλια. Στο νότιο ανώφλι είναι ζωγραφισμένη η Ζωοδόχος Πηγή. Τα παράθυρα του ισογείου είναι από αλουμίνιο σε χρώμα ξύλου με διπλό γυαλί. Τα υπόλοιπα παράθυρα στον τρούλο, στο επίπεδο του γυναικωνίτη και στα καμπαναριά έχουν όλα θωράκια από άσπρο μάρμαρο με κυκλικές οπές στις οποίες τοποθετήθηκαν διακοσμητικά γυαλιά. Εσωτερικά το δάπεδο της εκκλησίας είναι από γρανίτη. Ο σολέας είναι υπερυψωμένος 2 σκαλιά πάνω από τον κυρίως ναό και το Ιερό Βήμα 1 σκαλί πάνω από τον σολέα.
Το Ιερό Βήμα έχει τρεις Άγιες Τράπεζες (μια σε κάθε κόγχη). Και στις 3 έχει κατασκευαστεί μπετονένιο διακοσμητικό κουβούκλιο επιζωγραφισμένο. Το κεντρικό κουβούκλιο έχει αποπερατωθεί και είναι αγιογραφημένο και οι κυκλικές κολόνες του είναι διακοσμημένες με μαρμαροκονία. Στις άλλες 2 άγιες Τράπεζες τα κουβούκλια ακόμα δεν έχουν διακοσμηθεί. Η κεντρική κόγχη του Ιερού είναι πλήρως αγιογραφημένη. Στο τεταρτοσφαίριο έχει αγιογραφηθεί η Πλατυτέρα ενώ από κάτω υπάρχει παράσταση του Μυστικού Δείπνου. Στη Δυτική πλευρά της εκκλησίας υπάρχει γυναικωνίτης σε σχήμα Π. Είναι πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος. Η ανάβαση στο γυναικωνίτη γίνεται μέσω σκάλας στη Βορειοδυτική γωνία. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη Βορειοδυτική πλευρά της εκκλησίας φυλάσσονται αρχαίες εικόνες τις οποίες έχει φέρει ο Ιερέας της εκκλησίας ΠαπαΗλίας Ηλία από την κατεχόμενη Γιαλούσα. Η αυλή της εκκλησίας εξωτερικά είναι ολόκληρη επιστρωμένη με διακοσμητικό (σταμπωτό) σκυρόδεμα. Περιμετρικά η αυλή της εκκλησίας είναι περιφραγμένη με περίφραξη από βάση και κολώνες σκυροδέματος επενδυμένες με πέτρα και μεταξύ των κολώνων υπάρχει μεταλλικό κάγκελο. ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ ΚΤΗΡΙΟΥ : Η εκκλησία είναι πρόσφατο κτήριο. Η αποπεράτωσή της έγινε το 2007. Είναι σε άριστη κατάσταση. Μέγεθος εκκλησίας : Το ισόγειο έχει εμβαδόν : 715 τ.μ. Ο γυναικωνίτης έχει εμβαδόν : 136 τ.μ.

Source

Holy Metropolis of Limassol
Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού

Publisher

Library of Cyprus University of Technology
Digital Heritage Research Lab of Cyprus University of Technology

Date

Contributor

Holy Metropolis of Limassol
Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού

Rights

Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού.

Format

JPG

Language

EL, EN

Type

Identifier

IML0114

Coverage

34.707233, 33.057200

Files

Citation

Holy Metropolis of Limassol and Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού, “Church of Apostolos Lukas, Saint Marina and Saint Thyrsos in Agios Athanasios,” Αψίδα, accessed March 29, 2024, https://apsida.cut.ac.cy/items/show/17560.