Αψίδα

Church of Saint Nektarios in Limassol

Dublin Core

Title

Church of Saint Nektarios in Limassol

Alternative Title

Εκκλησία Αγίου Νεκταρίου εις Λεμεσό

Description

Ο Ιερός Ναός Αγίου Νεκταρίου βρίσκεται σε επίπεδο γωνιακό οικόπεδο στα σύνορα μεταξύ Δήμου Λεμεσού και Δήμου Μέσα Γειτονιάς. Η εκκλησία ανήκει στον τύπο της σταυροειδούς Βασιλικής με κεντρικό τρούλο. Το τεμάχιο στο οποίο είναι κτισμένη έχει μεγαλύτερο πλάτος (κατεύθυνση Βορράς – Νότος) από το μήκος. Έτσι το κτήριο έχει 5 κλίτη στο πλάτος και 3 κλίτη στο μήκος (Ανατολή – Δύση). Το κτήριο έχει σκελετό από οπλισμένο σκυρόδεμα και τοιχοποιίες από τούβλο. Εξωτερικά έχει επενδυθεί εξ ολοκλήρου με πέτρα Κυβίδων ορθοκομμένη. Τα τόξα όλων των παραθύρων είναι σχηματισμένα με κόκκινο διακοσμητικό τουβλάκι το οποίο συνεχίζει οριζόντια ενώνοντας μεταξύ τους τα τόξα και σχηματίζει μια περιμετρική ταινία. Οι στέγες της εκκλησίας είναι πολυεπίπεδες και είναι όλες επενδυμένες με πήλινο κεραμίδι. Πάνω από το κεντρικό κλίτος της νότιας πλευράς υπάρχει καμπαναριό δύο στάσεων με δύο αψίδες στην 1η στάση και μια αψίδα στη 2η στάση όπου υπάρχουν 3 καμπάνες. Η εκκλησία έχει 3 κύριες εισόδους, μια στο κέντρο του Νότιου τοίχου, μια στο κέντρο του Βόρειου και μια στο κέντρο του Δυτικού τοίχου. Και στις 3 εισόδους έχουμε δίφυλλες ξύλινες θύρες με τοξωτό ανώφλι. Στο Ιερό Βήμα υπάρχουν 2 μονόφυλλες θύρες, μια στη νότια πλευρά και μια στη βόρεια.Το Ιερό Βήμα είναι 1 σκαλί ψηλότερα από τον σολέα ο οποίος είναι επίσης 1 σκαλί πιο ψηλά από τον κυρίως ναό. Το δάπεδο της εκκλησίας είναι από λευκό ελληνικό μάρμαρο και έχει σχέδια με λωρίδες μαύρου μαρμάρου. Στο κέντρο του σολέα υπάρχει σχέδιο με δικέφαλο αετό. Το Ιερό Βήμα χωρίζεται από την υπόλοιπη εκκλησία με ξυλόγλυπτο σκαλιστό τέμπλο. Η κόγχη του Ιερού είναι ημικυκλική. Το τεταρτοσφαίριο κόγχης εξωτερικά είναι επενδυμένο με βυζαντινό κεραμίδι. Στο εσωτερικό του υπάρχει ωραία τοιχογραφία της Πλατυτέρας. Η εκκλησία είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου αγιογραφημένη με ωραίες τοιχογραφίες που έχει φιλοτεχνήσει ο π. Ευάγγελος Γιαλλουρίδης και οι μαθητές του. Στη Δυτική πλευρά η εκκλησία έχει γυναικωνίτη σε σχήμα Π. Είναι πλάκα από μπετόν με επικάλυψη μαρμάρου όμοιου με την υπόλοιπη εκκλησία. Η ανάβαση προς τον γυναικωνίτη γίνεται μέσω μπετονένιας σκάλας με επένδυση μαρμάρου η οποία είναι στη Βορειοδυτική γωνία της εκκλησίας. Στον τρούλο έχει αγιογραφηθεί ο Παντοκράτορας ενώ από κάτω κρέμεται μεγάλος μπρούντζινος πολυέλαιος σε σχήμα κυκλικό (χορός). Το κτήριο έχει πλήρες σύστημα κλιματισμού.
Ο ναός ξεκίνησε να κτίζεται το 1996 και αποπερατώθηκε το 1997 ως αναφέρεται σε κτητορική πλάκα στο στηθαίο του γυναικωνίτη πάνω από την βόρεια είσοδο.

Source

Holy Metropolis of Limassol
Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού

Publisher

Library of Cyprus University of Technology
Digital Heritage Research Lab of Cyprus University of Technology

Date

Contributor

Holy Metropolis of Limassol
Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού

Rights

Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού.

Format

JPG

Language

EL, EN

Type

Identifier

IML0108

Coverage

34.692372, 33.041557

Files

Citation

Holy Metropolis of Limassol and Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού, “Church of Saint Nektarios in Limassol,” Αψίδα, accessed March 28, 2024, https://apsida.cut.ac.cy/items/show/17390.