Αψίδα

Church of Ayia Triada in Limassol

Dublin Core

Title

Church of Ayia Triada in Limassol

Alternative Title

Εκκλησία Αγίας Τριάδος εις Λεμεσό

Description

Η εκκλησία Αγίας Τριάδος είναι κτισμένη σε μεγάλο επίπεδο τεμάχιο στο κέντρο της πόλεως Λεμεσού. Η εκκλησία είναι κτισμένη σε ρυθμό τρίκλιτης Βασιλικής με κεντρικό τρούλλο. Οι τοιχοποιίες της είναι κτισμένες με ορθοκομμένη άσπρη πέτρα Λεμεσού. Η ανωδομή είναι με πλάκες οπλισμένου σκυροδέματος. Οι στέγες των εγκάρσιων κεντρικών κλιτών είναι δίρριτες και σχηματίζουν σταυρό. Στο σημείο συμβολής των σταυρόσχημων στεγών, ορθώνεται κυκλικό τύμπανο επί του οποίου στηρίζεται ο τρούλος. Όλες οι στέγες είναι επικαλυμμένες με πήλινα κεραμίδια γαλλικού τύπου. Η κόγχη του ιερού είναι εξωτερικά οκταγωνική και εσωτερικά κυκλική. Το κέλυφος της είναι τεταρτοσφαίριο από πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος . Ή εκκλησία έχει δύο πέτρινα καμπαναριά. Ένα στο μέσο της νότιας και ένα στο μέσο της Βόρειας πλευράς. Ξεκινούν με τετράγωνη βάση και καταλήγουν σε οκταγωνικό τύμπανο στο το οποίο επιστεγάζεται με τρούλο σε αυγοειδές προφίλ. Όλα γενικά τα σφαιρικά κελύφη της εκκλησίας δηλαδή το ημισφαίριο του τρούλου, το τεταρτοσφαίριο της αψίδος καθώς και οι αυγόσχημοι τρούλοι των δύο καμπαναριών είναι πλάκες οπλισμένου σκυροδέματος με μόνωση και ασημομπογιά. Η εκκλησία έχει 3 κεντρικές εισόδους μία στο μέσο του νότιου , μία στο μέσο του βόρειου και μία στο μέσο του δυτικού τοίχου. Η εκκλησία έχει 3 κεντρικές εισόδους μία στο μέσο του νότιου , μία στο μέσο του βόρειου και μία στο μέσο του δυτικού τοίχου. Εσωτερικά η εκκλησία είναι εντυπωσιακή. Είναι σχεδόν πλήρως αγιογραφημένοι με εξαίρετες τοιχογραφίες του αγιογράφου Γεωργίου του Κυπρίου και του αγιογραφικού οίκου Michael + Gabriel Morozán από την Ρουμανία. Ο υπερμεγέθεις τρούλος στο κέντρο με τον παντοκράτορα να δεσπόζει , η πλατυτέρα στην κόγχη του ιερού και οι υπόλοιπες αγιογραφικές παραστάσεις σε συνδυασμό με τον ημικυκλικό άμβωνα στο μέσο του δυτικού τοίχου και τον μεγάλο γυναικωνίτη σε σχήμα Π που καλύπτει όλο τον δυτικό τοίχο καθώς και μεγάλο μέρος του νότιου και βόρειου τοίχου συνθέτουν ένα αρμονικό σύνολο που προκαλεί συναισθήματα κατάνυξης και ευχητικής διάθεσης. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο της εκκλησίας είναι αρκετά μεγάλο και διακοσμείται από αξιόλογες φορητές βυζαντινές εικόνες.
Η ανέγερση της εκκλησίας ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1922 στην θέση παλαιότερου μικρού ναού. Τον θεμέλιο λίθο έθεσε ο επίσκοπος Κιτίου Μυλωνάς. Ο ναός αποπερατώθηκε το 1938. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια έγιναν από τον Αλεξανδρινό αρχιτέκτονα Ζαχαρία Βόνδα.

Source

Holy Metropolis of Limassol
Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού

Publisher

Library of Cyprus University of Technology
Digital Heritage Research Lab of Cyprus University of Technology

Date

Contributor

Holy Metropolis of Limassol
Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού

Rights

Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού.

Format

JPG

Language

EL, EN

Type

Identifier

IML0092

Coverage

34.678533, 33.047598

Files

Citation

Holy Metropolis of Limassol and Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού, “Church of Ayia Triada in Limassol,” Αψίδα, accessed April 24, 2024, https://apsida.cut.ac.cy/items/show/17328.