Αψίδα

Chapel of Holy Cross in Parekklisia

Dublin Core

Title

Chapel of Holy Cross in Parekklisia

Alternative Title

Παρεκκλήσιο Τιμίου Σταυρού εις Παρεκκλησία

Description

Η εκκλησία Τιμίου Σταυρού βρίσκεται στον κεντρικό πυρήνα του χωριού, λίγα μέτρα ανατολικότερα από την κεντρική πλατεία του χωριού. Είναι κτισμένη σε επίπεδο τεμάχιο το οποίο έχει στις τρεις του πλευρές (νότια – βόρεια και δυτική) δρόμο. Η εκκλησία είναι μονόκλιτος με τρούλο. Είναι ολόκληρη κτισμένη από πέτρα. Στη νοτιοανατολική γωνία υπάρχει καμπαναριό 3 στάσεων. Οι οροφές της εκκλησίας είναι ημικυλινδρικά κελύφη από πέτρα τα οποίο είναι επιχρισμένα εξωτερικά με ασβεστοκονίαμα. Η κόγχη του Ιερού είναι ημικυκλική και στεγάζεται με πέτρινο κέλυφος σε σχήμα τεταρτοσφαιρίου. Ο τρούλος εδράζεται σε τετράγωνη βάση. Το τύμπανο του τρούλου είναι σχετικά ψηλό και έχει 4 μακρόστενα παράθυρα με ημικυκλικό ανώφλι. Η δυτική καμάρα της εκκλησίας έχει επεκταθεί προς τα δυτικά. Η επέκταση αυτή φαίνεται να είναι αρκετά μεταγενέστερη από το αρχικό κτήριο. Η εκκλησία έχει 2 κύριες εισόδους, μια στο μέσο του Δυτικού και μία στο μέσο του Νότιου τοίχου. Είναι ξύλινες δίφυλλες θύρες με τοξωτό ανώφλι. Επίσης στο Ιερό, στη νότια τοιχοποιία υπάρχει μονόφυλλη ξύλινη θύρα με τοξωτό ανώφλι. Το δάπεδο του κυρίως ναού είναι από κυπριακό γυψομάρμαρο. Το Ιερό Βήμα είναι 2 σκαλιά υπερυψωμένο και το δάπεδό του είναι από κυπριακό μωσαϊκό με έγχρωμα μοτίβα.
Το τέμπλο της εκκλησίας είναι ξυλόγλυπτο και έχει επιχρυσωθεί.Έχει πλούσια σκαλίσματα και οι εικόνες είναι εξαιρετικές. Στη δυτική πλευρά υπάρχει μικρός ξύλινος γυναικωνίτης ο οποίος στηρίζεται σε ημικυκλική αψίδα. Στην εκκλησία διασώζονται αξιόλογες τοιχογραφίες 16ου αιώνος έντονα επηρεασμένες από την Ιταλική Τέχνη. Στο τεταρτοσφαίριο της αψίδας του Ιερού ιστορείται η Θεοτόκος βρεφοκρατούσα και εκατέρωθεν 2 αρχάγγελοι. Μεταξύ της Θεοτόκου και του Αρχαγγέλου στα δεξιά εικονίζεται κάποιος ιππότης γονυπετής και εικάζεται ότι είναι ο δωρητής. Στην ανατολική καμάρα εικονίζονται δέκα Οίκοι του Ακαθίστου Ύμνου. Στο τύμπανο του κεντρικού τυφλού τόξου του βόρειου τοίχου εικονίζεται σε υπερφυσικό μέγεθος ο Αρχάγγελος Μιχαήλ. Πάνω από την Αγία Τράπεζα στο Ιερό, υπάρχει πέτρινο σκαλιστό κουβούκλιο με 4 κυκλικές κολώνες. ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΚΤΗΡΙΟΥ: Από τα μορφολογικά στοιχεία που υπάρχουν στα ανοίγματα της αψίδας Ιερού (τυπικό βυζαντινό δίλοβο παράθυρο) φαίνεται ότι το αρχικό κτίσμα είναι του 12ου αιώνος. Η επέκταση δυτικά είναι αρκετά μεταγενέστερη. Οι τοιχογραφίες που διασώζονται, χρονολογούνται ως έργα 16ου αιώνος. Η εκκλησία είναι κηρυγμένη ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς Β΄ Πίνακος. ΕΜΒΑΔΟΝ ΚΤΗΡΙΟΥ: Ισόγειο: 100 τ.μ. Γυναικωνίτης : 18 τ.μ.

Source

Holy Metropolis of Limassol
Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού

Publisher

Library of Cyprus University of Technology
Digital Heritage Research Lab of Cyprus University of Technology

Contributor

Holy Metropolis of Limassol
Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού

Rights

Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού.

Format

JPG

Language

EL, EN

Type

Identifier

IML0076

Coverage

34.746219, 33.160418

Files

Citation

Holy Metropolis of Limassol and Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού, “Chapel of Holy Cross in Parekklisia ,” Αψίδα, accessed April 20, 2024, https://apsida.cut.ac.cy/items/show/17207.