Αψίδα

Chapel of Saint Mavri in Koilani

Dublin Core

Title

Chapel of Saint Mavri in Koilani

Alternative Title

Παρεκκλήσιο Αγίας Μαύρης εις Κοιλάνι

Description

Το Παρεκκλήσιο βρίσκεται στον δρόμο που ενώνει το Κοιλάνι με το Πέρα Πεδί σε απόσταση 3 χλμ. περίπου από το χωριό Κοιλάνι. Είναι κτισμένο στην άκρη κάθετου βράχου στο σημείο όπου σύμφωνα με την παράδοση η Αγία ανελήφθη στον ουρανό μαζί με τον σύζυγό της Τιμόθεο. Είναι μονόκλιτη με τρούλο αλλά καλύπτεται με δεύτερη επικλινή στέγη. Η εκκλησία είναι πετρόκτιστη. Έχει είσοδο στο μέσο του βόρειου τοίχου. Στη δυτική πλευρά και σε επίπεδο 3 σκαλιά ψηλότερο υπάρχει νάρθηκας ο οποίος φαίνεται να προστέθηκε αργότερα. Εσωτερικά η εκκλησία είναι σχεδόν παντού τοιχογραφημένη με τοιχογραφίες 2 φάσεων. Οι πρώτες τοιχογραφίες χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα. Φαίνεται ότι τον 15ο αιώνα έγιναν νέες τοιχογραφίες πάνω από τις αρχικές. Στον τρούλο εικονίζεται ο Παντοκράτορας, στα σφαιρικά τρίγωνα ιστορούνται οι Ευαγγελιστές. Στις καμάρες οροφής εσωτερικά υπάρχουν παραστάσεις από τη ζωή του Χριστού (η Γέννηση, η Ανάσταση, ο Μυστικός Δείπνος, η Ανάληψη κλπ). Στην κόγχη του Ιερού εικονίζεται στο τεταρτοσφαίριο η Θεοτόκος ένθρονη με τον Χριστό στα γόνατά της και εκατέρωθεν οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ που θυμιατίζουν. Πιο κάτω εικονίζεται η κοινωνία των Αποστόλων και αριστερά και δεξιά από το ορθογώνιο παράθυρο της κόγχης ιστορούνται οι Ιεράρχες : Άγιος Σπυρίδων, Άγιος Χρυσόστομος, Άγιος Βασίλειος και Άγιος Επιφάνιος. Το δάπεδο της εκκλησίας είναι από κυπριακό γυψομάρμαρο. Το Ιερό Βήμα είναι υπερυψωμένο κατά 1 σκαλί από τον υπόλοιπο ναό και διαχωρίζεται με ξύλινο σκαλιστό τέμπλο. Η εκκλησία είναι κτίσμα 12ου αιώνος. Είναι μνημείο Β΄ Πίνακα του Τμήματος Αρχαιοτήτων και τυγχάνει επιμελημένης και συστηματικής συντήρησης.
 ΜΕΓΕΘΟΣ: Η εκκλησία έχει εσωτερικές διαστάσεις 6,10 μ. Χ 3,40 μ. Με το πάχος τοίχων και την ημικυκλική προεξοχή της κόγχης του Ιερού, το κτήριο έχει συνολικό εμβαδόν 35 τ.μ. περίπου.

Source

Holy Metropolis of Limassol
Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού

Publisher

Library of Cyprus University of Technology
Digital Heritage Research Lab of Cyprus University of Technology

Contributor

Holy Metropolis of Limassol
Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού

Rights

Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού.

Format

JPG

Language

EL, EN

Type

Identifier

IML0058

Coverage

34.846758, 32.868251

Files

Citation

Holy Metropolis of Limassol and Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού, “Chapel of Saint Mavri in Koilani,” Αψίδα, accessed May 3, 2024, https://apsida.cut.ac.cy/items/show/17189.