Αψίδα

Livestock in Kythrea

Dublin Core

Title

Livestock in Kythrea

Alternative Title

Η Κτηνοτροφία στην Κυθρέα

Description

Πολλά σπίτια διατηρούσαν αριθμό ζώων. Το γαϊδούρι που χρησιμοποιείτο για τις μεταφορές, την αίγα για το γάλα, το αρνί και το δαμάλι για πάχυνση και σε μικρότερο βαθμό το γουρούνι.
Για το όργωμα υπήρχαν λίγοι ζευγολάτες που καλλιεργούσαν και ξένα κτήματα επί πληρωμή. Χρησιμοποιούσαν δύο βόδια και το αρχέγονο ξύλινο άροτρο.
Στην Κυθρέα οι βοσκοί ήταν σχετικά λιγοστοί και τα κοπάδια μεγαλύτερα. Οι βοσκοί είχαν αποκλειστικό δικαίωμα βοσκής σε συγκεκριμένες τοποθεσίες. Οι μάντρες τους ήταν σε βολικά σημεία. Για τη φύλαξη και τη βόσκηση των κοπαδιών είχαν και τους ″μισταρκούς″.
Τα κοπάδια στις κάτω ενορίες αποτελούνταν από πρόβατα και δεν δημιουργούσαν σοβαρά προβλήματα. Συνήθως ήταν οι αίγες οι ντόπιες που δεν ήταν πειθαρχημένες και ήρεμες όπως τα πρόβατα, αλλά μάλλον ατίθασες και πολύ ευκίνητες.
Από το γάλα της αίγας παρασκευαζόταν το χαλούμι και η αναρή. Η αιγινή Κυθρεώτικη αναρή είχε το καλύτερο όνομα στην αγορά. Η αγελαδοτροφία στην Κυθρέα άρχισε από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1930, αλλά διατηρήθηκε σε σχετικά περιορισμένη κλίμακα. Το γάλα κατέληγε στους διανομείς της Λευκωσίας.

Source

Kythrea Municipality
Δήμος Κυθρέας

Publisher

Library of Cyprus University of Technology
Digital Heritage Research Lab of Cyprus University of Technology

Contributor

Kythrea Municipality
Δήμος Κυθρέας

Rights

Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού.

Format

JPG

Language

EL, EN

Type

Identifier

KLS (1)_(2)

Coverage

35.253662, 33.470229

Files

Citation

Kythrea Municipality and Δήμος Κυθρέας, “Livestock in Kythrea ,” Αψίδα, accessed April 25, 2024, https://apsida.cut.ac.cy/items/show/16898.