Αψίδα

Chapel of Saint Epiphanios in Doros village

Dublin Core

Title

Chapel of Saint Epiphanios in Doros village

Alternative Title

Παρεκκλήσιο Αγίου Επιφανίου εις Δωρό

Description

Η εκκλησία είναι κτισμένη σε μεγάλο επίπεδο τεμάχιο στο κέντρο του χωριού Δωρός. Το τεμάχιο εφάπτεται δρόμου σε νότιο τμήμα του. Ανήκει στον τύπο της μονόκλιτης ξυλόστεγης.
Το κτήριο είναι εξ ολοκλήρου κτισμένο με πέτρα. Έχει μακρόστενη ορθογώνια κάτοψη με μήκος 21,05 m και πλάτος 5,45 m. Η στέγη του είναι πολύ επικλινής και είναι επιστρωμένη με πήλινο επίπεδο αγκιστρωτό κεραμίδι. Είναι διπλή στέγη. Η εξωτερική στέγη έχει τις κεκλιμένες δοκούς να εδράζονται σε μαντοσιά στο εξωτερικό άκρο του τοίχου ενώ η εσωτερική έχει κεκλιμένες δοκούς οι οποίες εδράζονται σε δεύτερη μαντοσιά στο εσωτερικό μέρος του νότιου και βόρειου τοίχου. Εσωτερικά πάνω από τις κεκλιμένες δοκούς υπάρχει πλατύ σανίδωμα. Η εγκάρσια σύνδεση των κεκλιμένων μορίνων γίνεται με μεγάλης διατομής ξύλινα οριζόντια δοκάρια (σταυρώματα). Η εξωτερική και εσωτερική σειρά κεκλιμένων δοκών συνδέονται στο ψηλότερο σημείο της στέγης με κοινή κατά μήκος ξύλινη δοκό (μεσοκαρίνα). Οι εξωτερικές κεκλιμένες δοκοί εξέχουν από το βόρειο και νότιο τοίχο κατά 45 περίπου εκατοστά και καλύπτονται με το πήλινο πλακοειδές κεραμίδι παρέχοντας έτσι προστασία στους τοίχους. Η κόγχη του Ιερού εσωτερικά είναι ημικυκλική. Εξωτερικά είναι εντοιχισμένη σε ευθύ ανατολικό τοίχο. Η εκκλησία έχει 2 κύριες εισόδους μια στο μέσο του νότιου και μια στο μέσο του δυτικού τοίχου. Είναι ξύλινες δίφυλλες θύρες με τοξωτό ανώφλι. Επίσης έχει ανοιχθεί μονόφυλλη ξύλινη θύρα στο νότιο τοίχο του ιερού. Πέραν των θυρών, στον φωτισμό της εκκλησίας συμβάλουν και 1 μακρόστενο παράθυρο στο νότιο τοίχο, 1 μικρό ορθογώνιο παράθυρο πάνω από τη Δυτική είσοδο και μικρό μακρόστενο παράθυρο στην κόγχη του Ιερού. Το δάπεδο της εκκλησίας εσωτερικά είναι από κυπριακό γυψομάρμαρο. Το Ιερό Βήμα είναι υπερυψωμένο 1 σκαλί. Χωρίζεται από τον υπόλοιπο ναό με ξύλινο απλό τέμπλο επιζωγραφισμένο. Οι εικόνες του τέμπλου είναι εξαιρετικής τέχνης. Στην εκκλησία διασώζονται υπολείμματα τοιχογραφιών του 16ου αιώνα. Στο νότιο τοίχο υπάρχουν σκηνές από τη Δευτέρα Παρουσία καθώς και τμήματα άλλων παραστάσεων τα οποία είναι μισοκατεστραμμένα και δυσανάγνωστα. Πέραν των τοιχογραφιών, στην εκκλησία υπάρχουν αξιόλογες αρχαίες εικόνες όπως π.χ. του Αγίου Νικολάου 16ου αιώνα, η Παναγία η Κυκκώτισσα του 16ου αιώνα, του Αγίου Σπυρίδωνος 17ου αιώνα κλπ. Η αυλή της εκκλησίας εξωτερικά είναι πλακοστρωμένη με πέτρα Λεμεσού. Στο νοτιοδυτικό τμήμα της αυλής υπάρχει μικρό ξύλινο καμπαναριό. ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ ΚΤΗΡΙΟΥ: Η εκκλησία χρονολογείται ως κτίσμα του 16ου αιώνος. Στον κώδικα Β της Ι.Μ. Κιτίου μνημονεύεται από το 1762 (έτος εγκαι-νιασμού του κώδικα) ΕΜΒΑΔΟΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ : 110τ.μ.

Source

Holy Metropolis of Limassol
Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού

Publisher

Library of Cyprus University of Technology
Digital Heritage Research Lab of Cyprus University of Technology

Contributor

Holy Metropolis of Limassol
Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού

Rights

Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού

Format

JPG

Language

EL, EN

Type

Identifier

IML0050

Coverage

34.781555, 32.738193

Files

Citation

Holy Metropolis of Limassol and Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού, “Chapel of Saint Epiphanios in Doros village,” Αψίδα, accessed April 28, 2024, https://apsida.cut.ac.cy/items/show/16671.