Αψίδα

Church of Timios Prodromos in Vouni

Dublin Core

Title

Church of Timios Prodromos in Vouni

Alternative Title

Εκκλησία Τιμίου Προδρόμου εις Βουνί

Description

Η εκκλησία είναι κτισμένη σε επίπεδο τεμάχιο στον παραδοσιακό πυρήνα του χωριού Βουνί. Το τεμάχιο εφάπτεται δρόμου στην ανατολική του πλευρά. Η εκκλησία ανήκει στον χαρακτηριστικό τύπο εκκλησιών που αναπτύχθηκε στην Κύπρο προς το τέλος της Τουρκοκρατίας με αρχές της Αγγλοκρατίας (Καϊμακλιώτικη Αρχιτεκτονική). Είναι ουσιαστικά μονόκλιτος Βασιλική με οξυκόρυφη κεντρική καμάρα και σταυροθόλια. Οι εξωτερικές τοιχοποιίες της εκκλησίας είναι κτισμένες με πέτρα και έχουν μεγάλο πάχος (1,5 μ.). Στο νότιο και βόρειο τοίχο υπάρχουν πέτρινοι πυλώνες από πελεκητή πέτρα (5 νότια και 5 βόρεια). Επί των πυλώνων εσωτερικά στηρίζονται σε κιλίβαντες (φουρούσια) καμάρες οι οποίες δημιουργούν 5 φατνώματα εγκάρσια προς την οξυκόρυφη καμάρα. Εσωτερικά τα φατνώματα γεφυρώνονται με σταυροθόλια ενώ εξωτερικά έχουμε τριγωνικά αετώματα. Οι πολυεπίπεδες στέγες που δημιουργούνται είναι όλες επενδυμένες με πήλινο κεραμίδι πορτογαλικού τύπου. Η κόγχη του Ιερού είναι πεντάπλευρη και το τεταρτοσφαίριό της είναι επικαλυμμένο με πήλινο κεραμίδι πορτογαλικού τύπου. Στη βορειοανατολική γωνία της εκκλησίας υπάρχει πέτρινο καμπαναριό από λαξευτούς λίθους με πλούσιο διάκοσμο. Το καμπαναριό ανεβαίνει 2 στάσεις πάνω από τη στέγη της εκκλησίας. Εξωτερικά η αυλή της εκκλησίας είναι πλακοστρωμένη με πέτρα περιοχής.
Η εκκλησία έχει 3 κύριες εισόδους, μια στο μέσο της Νότιας, μια στο μέσο της Βόρειας και μια στο μέσο της Δυτικής τοιχοποιίας. Οι θύρες είναι δίφυλλες ξύλινες. Και στις 3 εισόδους υπάρχουν περιθυρώματα από πελεκητή πέτρα με εξαιρετικά σκαλίσματα. Πέραν των 3 κεντρικών εισόδων υπάρχει μονόφυλλη θύρα στο νοτιοανατολικό τοίχο του Ιερού καθώς και μονόφυλλη θύρα στη βορειοδυτική γωνία που οδηγεί στην σκάλα προς γυναικωνίτη. Πέραν των θυρών, στον φωτισμό της εκκλησίας συμβάλλουν και οκτώ μεγάλα παράθυρα, 2 στο Νότιο τοίχο, 2 στο Βόρειο, 3 στα μέτωπα της κόγχης του Ιερού και ένα στη Δυτική πλευρά στο ύψος του γυναικωνίτη. Σε όλα τα ανωτέρω παράθυρα υπάρχουν πλαίσια από πελεκητή πέτρα και μεταλλικές σιδεριές σε ωραίο μοτίβο. Εσωτερικά η εκκλησία είναι πολύ όμορφη. Το δάπεδο του κυρίως ναού είναι από κυπριακή μαρμαρίνη διαστάσεων 20 Χ 20 εκ. με ωραία πολύχρωμα μοτίβα. Το Ιερό είναι 3 σκαλιά υπερυψωμένο και διαχωρίζεται από τον κυρίως ναό με ξύλινο σκαλιστό τέμπλο εξαίρετης τέχνης. Στη δυτική πλευρά της εκκλησίας υπάρχει ξύλινος γυναικωνίτης. Η είσοδος προς τον γυναικωνίτη γίνεται από πόρτα εξωτερικά στη Βορειοδυτική γωνία. Η ανάβαση προς τον γυναικωνίτη γίνεται μέσω σκαλοπατιών που υπάρχουν μέσα στο πάχος του τοίχου στη βορειοδυτική πλευρά. Ο γυναικωνίτης είναι ξύλινος. Στηρίζεται στο δυτικό τοίχο και σε ενδιάμεση ενισχυτική δοκό επί τριών αψίδων στηριζόμενων σε 2 κυκλικές κολώνες. Το στηθαίο του γυναικωνίτη είναι ξύλινο επιζωγραφισμένο σε ωραίο μοτίβο. Στο μέσο του Βόρειου τοίχου υπάρχει ξύλινος σκαλιστός άμβωνας. Η ανάβαση σ΄ αυτόν γίνεται μέσω στενής σκάλας στο πάχος του τοίχου. Η εκκλησία είναι στο μεγαλύτερό της μέρος αγιογραφημένη με παραστάσεις που φιλοτέχνησε ο αγιογράφος Όθων Γιαβόπουλος στα μέσα του 19ου αιώνος. Τα σταυροθόλια και η καμάρα της στέγης είναι σε χρώμα γαλάζιο με επίχρυσα αστέρια. Οι αψίδες (ενισχυτικά τόξα) είναι επίσης επιζωγραφισμένες. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο της εκκλησίας είναι εξαιρετικό. Φέρει πλούσιο διάκοσμο. Στην Αγία Τράπεζα υπάρχει πέτρινο κουβούκλιο εξαιρετικής τέχνης. Η εκκλησία μνημονεύεται στους κώδικες της Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου (Κώδικας Β΄) από το έτος εγκαινιασμού του κώδικα (1762). Φαίνεται να είναι κτίσμα των αρχών του 18ου αιώνος.
Είναι μνημείο Β΄ Πίνακα του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Τυγχάνει συνεχούς και επιμελημένης συντήρησης και η κατάστασή της είναι άριστη. ΕΜΒΑΔΟΝ ΚΤΗΡΙΟΥ : Το ισόγειο έχει εμβαδόν 250 τ.μ. περίπου. Ο γυναικωνίτης έχει εμβαδόν 60 τ.μ. περίπου.

Source

Holy Metropolis of Limassol
Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού

Publisher

Library of Cyprus University of Technology
Digital Heritage Research Lab of Cyprus University of Technology

Contributor

Holy Metropolis of Limassol
Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού

Rights

Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού.

Format

JPG

Language

EL, EN

Type

Identifier

IML0048

Coverage

34.823395, 32.834424

Files

Citation

Holy Metropolis of Limassol and Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού, “Church of Timios Prodromos in Vouni ,” Αψίδα, accessed May 2, 2024, https://apsida.cut.ac.cy/items/show/16669.