Αψίδα

Εξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας (Φοινί, Κύπρος)

Dublin Core

Title

Εξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας (Φοινί, Κύπρος)

Alternative Title

Ayia Marina Chapel (Phini, Cyprus)

Description

Λίγο έξω, στα δυτικά του χωριού, ανάμεσα σε κάμπο, στην τοποθεσία βίνες, περιτριγυρισμένο από πεύκα και θάμνους και σε κοντινή απόσταση από το ποτάμι, που και διασχίζει το χωριό, βρίσκεται κτισμένο το ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας. Ολοκληρώθηκε το 1999.

Είναι κτισμένο από μικρό τούβλο, αλλά εξωτερικά επενδυμένο με πέτρα της περιοχής. Εσωτερικά είναι ασπρισμένο. Το ξύλινο σκαλιστό εικονοστάσι όπου διαχωρίζει την Αγία Τράπεζα από τον κυρίως ναό, ολοκληρώνεται με την παρουσία των επτά φορητών εικόνων που υπάρχουν. Επίσης τα ξύλινα σκαλιστά ψαλτήρια δίνουν την παρουσία τους στο μικρό ξωκλήσι. Εσωτερικά είναι επίπεδη και διαθέτει λιγοστούς σκάμνους. Μπορεί να φιλοξενήσει 50-70 άτομα.

Η αφιερωμένη εικόνα της Αγίας Μαρίνας που βρίσκεται στη δυτική είσοδο του ξωκλησιού σε ειδικό προσκυνητάρι, είναι πρόσφατης κατασκευής και έγινε με δαπάνη του Αντωνάκη Χρυσοστόμου, ο οποίος ήθελε να ολοκληρώσει την επιθυμία του, αφού θεραπεύτηκε με τη βοήθεια της Αγίας Μαρίνας. Το κομμάτι γης, όπου βρίσκεται κτισμένο το ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας δώρισε η οικογένεια Ψάλιου από τα αδέλφια Θεοχάρης και Ευαγόρας Ψάλιου.

Γιορτάζει πανηγυρικά στις 17 Ιουλίου.

Source

Official Website of Phini Community (www.phinivillage.com)
Επίσημη ιστοσελίδα Κοινότητας Φοινιού (www.phinivillage.com)

Publisher

Library of Cyprus University of Technology
Digital Heritage Research Lab of Cyprus University of Technology

Contributor

Giannis Neophytou
Γιάννης Νεοφύτου

Rights

Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση των δημιουργών.

Format

JPG

Language

EN, EL

Type

Identifier

PHINI017_01

Coverage

34.890416, 32.799908

Hyperlink Item Type Metadata

Files

Citation

Community Council Phini and Κοινοτικό Συμβούλιο Φοινιού, “Εξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας (Φοινί, Κύπρος),” Αψίδα, accessed April 26, 2024, https://apsida.cut.ac.cy/items/show/16279.