Αψίδα

Η βρύση της «Πελλομαρούς» (Φοινί, Κύπρος)

Dublin Core

Title

Η βρύση της «Πελλομαρούς» (Φοινί, Κύπρος)

Alternative Title

Pellomarous Fountain (Phini, Cyprus)

Description

Κατηφορίζοντας στο δρόμο για το Φοινί συναντούμε τη βρύση της Πελλομαρούς η οποία σε ξεδιψά με το ολόδροσο νερό της. Η βρύση πήρε το όνομα της τα παλιά χρόνια από την κάτοικο που βρισκόταν δίπλα από τη βρύση και ήταν τρελή. Κατά την παράδοση όποιος πιει νερό από τη βρύση θα μείνει για πάντα στο χωριό.

Ως εκ τούτου, η βρύση ήταν ζωτικής σημασίας εγκατάσταση στα χωριό εδώ και έναν αιώνα μέχρι τα εντελώς πρόσφατα χρόνια. Μόνο περί τα μέσα του 20ού αιώνα άρχισε να εγκαταλείπεται η κοινή βρύση, όταν πια άρχισαν να γίνονται εγκαταστάσεις πόσιμου νερού σε κάθε σπίτι.

Η βρύση αποτελούσε το κέντρο συνάντησης των γυναικών του χωριού, που πήγαιναν εκεί για να γεμίσουν τις κούζες ή τα σταμνιά τους, και σαν τέτοια, έχει χρησιμοποιηθεί ως σημαντικό στοιχείο στην κυπριακή λαογραφία. Στη βρύση οδηγούσαν οι χωρικοί και τα ζώα τους για να πιουν.

100 χρόνια μετά την ανέγερση της, το 2009, έγινε αναπαλαίωση της βρύσης και αποτελεί σήμερα κόσμημα για την κοινότητα Φοινιού και τους επισκέπτες της.

Source

Official Website of Phini Community (www.phinivillage.com)
Επίσημη ιστοσελίδα Κοινότητας Φοινιού (www.phinivillage.com)

Publisher

Library of Cyprus University of Technology
Digital Heritage Research Lab of Cyprus University of Technology

Contributor

Giannis Neophytou
Γιάννης Νεοφύτου

Rights

Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση των δημιουργών.

Format

JPG

Language

EN, EL

Type

Identifier

PHINI003a_3b_3c

Coverage

34.891970, 32.839295

Hyperlink Item Type Metadata

Files

Citation

Community Council Phini and Κοινοτικό Συμβούλιο Φοινιού, “Η βρύση της «Πελλομαρούς» (Φοινί, Κύπρος),” Αψίδα, accessed April 16, 2024, https://apsida.cut.ac.cy/items/show/14439.