Από δεξιά αναγνωρίζεται η Μαρία Παπαγαβριήλ Δημητριάδου με συμμαθήτριες της από την Κωνσταντινούπολη και το Πόρτ Σαϊντ.

Collection


Στις παρελάσεις συμμετείχαν και άτομα από το Σώμα Προσκόπων. Διαφαίνεται, επίσης, και αναπαράσταση της πομπής των Παναθηναίων. Την Θεά Αθηνά υποδύθηκε η Ουρανία Οικονόμου Γαβριηλίδου.

Collection


Οι φωτογραφίες απεικονίζουν συγγενείς της Αστέρως Μενοίκου.
Στην πρώτη φωτογραφία απεικονίζονται (από αριστερά) η θεία της Αστέρως, Τούλα, η μητέρα της, Νίκη και η γιαγιά της, Ελένη. Μπροστά διακρίνονται η εξάδελφη της Αστέρως, Νόρα, ο εξάδελφος της, Γιαννάκης και η αδερφή της, Δέσπω.
Στην δεύτερη φωτογραφία απεικονίζονται η θεία της Αστέρως, Τούλα, και τα κορίτσια, Νόρα (αριστερά) και Δέσπω (δεξιά).
Στην τρίτη φωτογραφία αναγνωρίζεται η εξάδελφη της Αστέρως, Νόρα, η αδερφή της, Δέσπω και ο εξάδελφος της, Γιαννάκης.

Collection


Η φωτογραφία προβάλλει τον βρακά Χρήστο Μούζουρα και την Ελένη Ψαρά να κτίζουν το σπίτι τους. Στα παλαιά χρόνια, η οικογένεια έκτιζε η ίδια το σπίτι της.

Collection


Επίδειξη κεντήματος στη ραπτομηχανή από Ασσιώτισσα.

Collection


Ο Μιχαήλ Κκάσιαλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό Άσσια της επαρχίας Αμμοχώστου. Στο σχολείο απέκτησε τις πρώτες ζωγραφικές του εμπειρίες με δάσκαλο τον Κυριάκο Πιερίδη. Από τότε διαφάνηκε το πηγαίο του ταλέντο και η αγάπη του για τη ζωγραφική, στην οποία στράφηκε αποκλειστικά από το 1957. Ένα νέο και σημαντικό κεφάλαιο ανοίγει, έτσι, για τον ζωγράφο και τη ναΐφ τέχνη του νησιού. Το 1960 οργανώνει την πρώτη του ατομική έκθεση, η οποία του ανοίγει το δρόμο και για άλλες, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Συμμετέχει επίσης και σε ομαδικές εκθέσεις. Το έργο του αποσπά ευνοϊκές κριτικές και ο Τύπος επαινεί την τέχνη του. Σταθμός η έκθεσή του στο Ινστιτούτο της Κοινοπολιτείας στο Λονδίνο, η οποία απέσπασε κολακευτικά σχόλια από τον αγγλικό Τύπο. Επίσης, η συμμετοχή του στη 2η Τριενάλε Ναΐφ Τέχνης της Μπρατισλάβα, όπου και βραβεύτηκε μ' ένα από τα σημαντικότερα βραβεία, γεγονός το οποίο του πρόσφερε διεθνή αναγνώριση. Παρ' όλη όμως την επιτυχία και αναγνώριση εντός και εκτός των κυπριακών συνόρων, ο Μιχαήλ Κκάσιαλος δεν έχασε την αυθεντικότητα και δεν νόθευσε κανένα από τα χαρακτηριστικά του γνήσιου Κύπριου αγρότη. Δεν αποχωρίστηκε ποτέ την παραδοσιακή βράκα, την πλατιά ζώστρα και το χαρακτηριστικό καλπάκι του που τον κατέστησαν αυθεντική φυσιογνωμία του κυπριακού κάμπου, δεμένο με τις ρίζες, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου, τα οποία με τόση μαεστρία και αμεσότητα απεικόνιζε στο ζωγραφικό του έργο. Ο Μιχαήλ Κκάσιαλος κατάφερε να δώσει μέσα από τα έργα του μια Κύπρο ανόθευτη, ένα κόσμο ειδωμένο μέσα από τα μάτια της ψυχής του, εγκλωβίζοντάς τον στο τελάρο του όπου θα παραμένει για πάντα, ανεπηρέαστος από τις αλλαγές που γνωρίζει καθημερινά ο κόσμος που γνώρισε. Η θεματογραφία του είναι ολοκληρωτικά εμπνευσμένη από την καθημερινότητα όπως ο ίδιος τη βίωσε. Ζωγραφίζει τα ήθη και τα έθιμα του τόπου, ιδιαίτερα αυτά που συνδέονται με τον κύκλο της ζωής αφού το θέμα τον απασχόλησε πολλές φορές. Το στόλισμα της νύφης, ο χορός και το ράψιμο του κρεβατιού, το γλέντι του γάμου, το μυστήριο στην Εκκλησία, όπου όλο το χωριό δίνει το «παρών» του και φαίνεται να χαίρεται με το ζευγάρι χορεύοντας και τραγουδώντας με τη συνοδεία των παραδοσιακών οργανοπαικτών, τα έθιμα της Δευτέρας του γάμου και η παρθενιά της νύφης ήταν μερικά από τα θέματα που κόσμησαν τα έργα του.

Collection


Το διδασκαλικό προσωπικό και το κτήριο του δημοτικού σχολείου Άσσιας.

Collection


Κατά τη περίοδο των απόκρεων, τα παιδιά ντύνονταν με ρούχα των γονέων, μεγαλύτερων αδελφών και των παππούδων τους όπως τη βράκα.

Collection


Ο Παύλος Παυλίδης (γενν. 1930) έψηνε τα ψωμιά σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο.

Collection