Κυανές κυρίες και Κυρία του Συρμού.

Collection


Οι γυμναστικές επιδείξεις περιλάμβαναν ακροβατικούς σχηματισμούς όπως πυραμίδα, χορούς και αγώνες στίβου.

Collection


Προπορεύονται οι Θεές των Όφεων, οι οποίες αναπαρίστανται από την Λουκία Χατζησωτηρίου και η Νίτσα Παρασκευά, έπονται οι Κυανές Κυρίες, οι οποίες αναπαρίστανται από τη Νίτσα Καστάνα και τη Μαρούλα Εμμανουήλ, και στο τέλος οι Ιέρειες.

Collection


Αναγνωρίζονται αναπαραστάσεις από τον Μινωικό πολιτισμό (Θεές των Όφεων, Ιέρειες και Κυανές Κυρίες), την Κλασική εποχή (ακόλουθες Διονύσου), την Βυζαντινή περίοδο (Αυτοκράτειρα Θεοδώρα) και την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης και την ίδρυση του Ελληνικού κράτους (νεαρές και νεαροί ενδεδυμένοι με την στολή της Αμαλίας και την φουστανέλα).

Collection


Ο αγώνας διεξήχθη στο Γ.Σ.Ο. λίγες μέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος της αγωνιστικής περιόδου 1959-1960 και το τελικό σκορ ήταν 2-1 υπέρ του Απόλλωνα.

Collection


Ο Χρίστος ήταν γιος του παπα-Ιωάννη Ματθαίου από τα Σπήλια, απόγονος της παλιάς Σπηλιώτικης οικογένειας του παπα-Χαράλαμπου Χατζηιωάννου (με πιθανή καταγωγή τον παλιό οικισμό Λιβάδι Κυπερούντας). Γεννήθηκε το 1923 και στρατεύτηκε από τα Σπήλια στις 22.11.1940 με τον κωδικό CY15146. Μετά την αποστράτευσή του εργαζόταν στο μηχανουργείο του Μεταλλείου Αμιάντου. Το 1947 γνώρισε και νυμφεύθηκε τη νεαρή προσοντούχα μαία Στέλλα Γιαννή Κυπρή Πετεινού από την Κυπερούντα. Να σημειωθεί ότι ο αδελφός της Στέλλας Κύπρος, απόστρατος και αυτός του Β'Παγκοσμίου Πολέμου, νυμφεύθηκε στα Σπήλια. Το ζεύγος απέκτησε 10 παιδιά, τους Γιαννάκη, Σόνια, Άγγελο, Χλόη, Φάνη, Ανδρέα, Κωστάκη, Μιχαλάκη, Μάριο και Ρογήρο.
Ο Χρίστος από τη θέση του στο μηχανουργείο του Μεταλλείου Αμιάντου προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες στην οργάνωση της ΕΟΚΑ κατά τα έτη 1955-56. Συνελήφθη από τους Άγγλους και κρατήθηκε δίχως δίκη στα επί τούτου κατασκευασθέντα το 1956 κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς μέχρι το τέλος του αγώνα τον Φεβρουάριο του 1959.

Collection


Αναγνωρίζονται (από αριστερά): Στέλιος Βαρνάβα Μούδουρου και Χριστόδουλος Παυλίδης από τα Χανδριά, Χρίστος Παπαϊωάννου Ματθαίου και Γιωρκής Κυριάκου Κήζης από την Κυπερούντα και Ανδρέας Αριστοδήμου από τα Χανδριά.
Ο Χρίστος από τη θέση του στο μηχανουργείο του μεταλλείου Αμιάντου, ο Γιωρκής Κήζης ως ξυλουργός-επιπλοποιός και οι υπόλοιποι Χανδριώτες εντάχθηκαν στις τάξεις της ΕΟΚΑ το 1955 και πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στον Απελευθερωτικό αγώνα. Συνελήφθησαν από τους Άγγλους και κρατήθηκαν δίχως δίκη στα επί τούτου κατασκευασθέντα το 1956 Κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς μέχρι το τέλος του αγώνα τον Φεβρουάριο του 1958. Φωτογραφία στα Κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς όπου είχαν μεταφερθεί από την Πύλα 2-3 μήνες πριν το τέλος του αγώνα.

Collection