Αψίδα

"Υποκλίνομαι", Χρυσούλας Αλεξάνδρου

Dublin Core

Title

"Υποκλίνομαι", Χρυσούλας Αλεξάνδρου

Description

Η ποιητική συλλογή μου «Υποκλίνομαι» η δεύτερη στη σειρά είναι και αυτή μία κατάθεση ψυχής. Είναι μία σωτήρια λέμβος που με κράτησε και με έβγαλε προς το φως, όταν πνιγόμουν ασθματικά και επικίνδυνα σ’ αυτόν τον κόσμο τον αλλόκοτο και τον παράταιρο.
Είναι μια συνομιλία ένδον, εκ βαθέων και προς τα έξω, με το alter ego, τον άλλο μου εαυτό, ο οποίος είτε του δίνω, είτε όχι την ευκαιρία αυτός είναι εκεί, να με ακούει, να με καθοδηγεί, να μου χαμογελά, να με κρίνει και να με στηρίζει, να με αφυπνίζει και να πορεύεται στο πλάι μου, πιστός και αυθεντικός.
Η συλλογή αυτή συνιστά μια βιοθεωρία και μια πεποίθηση ζωής.
Ήθελα λοιπόν μέσα από την ποίηση, αφενός να σκιαγραφήσω με πλήρη συναίσθηση και ξεκάθαρη ματιά την ανάλγητη και αντιφατική εποχή που διανύουμε, την νεφελώδη και αλλοτριωμένη περιρρέουσα ατμόσφαιρα, που μας κατακλύζει καθημερινά.
Αφετέρου, ήθελα να ιχνογραφήσω με πάθος την άλλη όψη της ζωής που δίνει χρώμα αλλιώτικο μες την ψυχή και ελπίδα στα κουρασμένα βράδια. Ήθελα να προβάλω την επιβολή της ισορροπίας στην τάξη των πραγμάτων που απορρέει από τη φυσική νομοτέλεια της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας και που θέλει στο τέλος να υπερισχύει της ζοφερής όψης της ζωής. Που θέλει να υπερισχύσει το φως, το συναίσθημα, η αλήθεια, οι αξίες και το ήθος, η κάθαρση, η λύτρωση.
Η ψυχή μας κρύβει έναν τεράστιο πλούτο, μια ιδιαίτερη αξιοπρέπεια και μια απίστευτη δύναμη που μπορεί ρεαλιστικά να αναμετρηθεί με το σκοτάδι, να παλέψει τα αδιέξοδα, τον πόνο, την προδοσία κ την εκμετάλλευση, τη διάψευση και την απογοήτευση, την ματαίωση και την παραίτηση, την γείωση και την αποτυχία. Μπορεί να μετουσιώνει τα μελανά σημεία σε φως, τον πόνο σε βάλσαμο, την ασκήμια σε ομορφιά, το τέλμα σε μουσική.
Υποκλίνομαι, λοιπόν, σε αυτό το μεγαλείο, στο μεγαλείο του κόσμου, και πορεύομαι μαζί του...

Source

Χρυσούλα Αλεξάνδρου
Chrysoula Alexandrou

Publisher

Library of Cyprus University of Technology
Digital Heritage Research Lab of Cyprus University of Technology

Date

Rights

Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού

Format

PDF

Language

el

Type

Identifier

ALEX01

Files

Citation

Χρυσούλα Αλεξάνδρου and Chrysoula Alexandrou, “"Υποκλίνομαι", Χρυσούλας Αλεξάνδρου,” Αψίδα, accessed April 19, 2024, https://apsida.cut.ac.cy/items/show/45029.