Αψίδα

Δεσμοί τρυφερών αναμνήσεων του Αναστάσιου Λεβέντη με την Κυπερούντα (φωτογραφία από τη διαδικτυακή πύλη Ιδρύματος Αναστάσιος Λεβέντης)

Dublin Core

Title

Δεσμοί τρυφερών αναμνήσεων του Αναστάσιου Λεβέντη με την Κυπερούντα (φωτογραφία από τη διαδικτυακή πύλη Ιδρύματος Αναστάσιος Λεβέντης)

Alternative Title

Memories connecting Anastasios Leventis with Kyperounda village (photo taken from the website of Anastasios Leventis Foundation)

Description

Ακούσαμε από προφορικές αναφορές παλαιοτέρων στην Κυπερούντα ότι ο μεγάλος Κύπριος επιχειρηματίας και ευεργέτης Αναστάσιος Λεβέντης φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Κυπερούντας, όπου, λέει, τον έφερε ο θείος του ο δάσκαλος. Ήταν, λέει, συμμαθητής του Γιωρκή Παπαχριστοδούλου.
Διερευνήσαμε το θέμα με τον Διευθυντή του Ιδρύματος Α.Γ. ΛΕΒΕΝΤΗΣ κ. Χαράλαμπο Μπακιρτζή και μάθαμε ότι ο Αναστάσιος-Γεώργιος Λεβέντης ήταν γιος του παπα-Νεοκλή Θεοχαρίδη από την Πέτρα και της Σαλώμης από τη Λεμύθου, όπου και γεννήθηκε ο Αναστάσης το 1902 και στη συνέχεια μορφώθηκε στη Σχολή Μιτσή, που πρωτολειτούργησε το 1912 ως τετρατάξια αγγλόφωνη Ανωτέρα Εμπορική Σχολή.
Ανατρέξαμε στο βιβλίο 'ΤΗΣ ΚΥΠΕΡΟΥΝΤΑΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΘΥΜΗΣΕΣ', στη σελίδα 298, όπου διαβάσαμε ότι το 1900-1901 δάσκαλος στην Κυπερούντα ήταν ο Νεοκλής Θεοχαρίδης από την Πέτρα. Το 1911-12 ο ίδιος δάσκαλος επανήλθε στην Κυπερούντα ως παπα-Νεοκλής Θεοχαρίδης.
Έτσι διασταυρώσαμε-επαληθεύσαμε τις προφορικές αναφορές παλαιών Κυπερουντιωτών και μάθαμε ότι ο Αναστάσης παπα-Νεοκλή, μετέπειτα Αναστάσιος-Γεώργιος Λεβέντης (πατρός παπα-Νεοκλή Θεοχαρίδη) φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Κυπερούντας το έτος 1911-12. Δυστυχώς δεν σώζεται το Μαθητικό Μητρώο του έτους.

Source

Ανέκδοτη αναφορά του Κυριάκου Χαραλάμπους για την έκδοση ΚΥΠΕΡΟΥΝΤΑ-2018 του Κοινοτικού Συμβουλίου Κυπερούντας
Unpublished statement of Kyriakos Charalampous for the book KYPEROUNDA-2018 of the Kyperounda Community Council

Publisher

Library of Cyprus University of Technology
Digital Heritage Research Lab Cyprus University of Technology

Contributor

Κυριάκος Χαραλάμπους
Kyriacos Charalambous

Rights

Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού

Format

JPG

Language

el

Type

Identifier

KCP-PEOPLE (213a)

Files

Citation

Κοινότητα Κυπερούντας and Kyperounda Community, “Δεσμοί τρυφερών αναμνήσεων του Αναστάσιου Λεβέντη με την Κυπερούντα (φωτογραφία από τη διαδικτυακή πύλη Ιδρύματος Αναστάσιος Λεβέντης),” Αψίδα, accessed March 29, 2024, https://apsida.cut.ac.cy/items/show/44301.