Αψίδα

Η ιστορική εικόνα του Αϊ-Γιώρκη-τύπος Διασωρίτη του 1564 που βρέθηκε στον οικισμό Καύκαλος και διασώζεται στην Ορούντα

Dublin Core

Title

Η ιστορική εικόνα του Αϊ-Γιώρκη-τύπος Διασωρίτη του 1564 που βρέθηκε στον οικισμό Καύκαλος και διασώζεται στην Ορούντα

Alternative Title

The historic icon of Ais Yiorkis - Diasoritis type - painted in 1564 A. D was found in Kaukallos neighbourhood and is now located in Orounta village

Description

Με βάση προφορικές αναφορές από παλιές γενιές της Κυπερούντας, παλαιά εικόνα του Αγίου Γεωργίου βρήκαν [αρχές του 19ου αιώνα] ξυλοκόποι σε μικρή σπηλιά-εκκλησία στη δυτική πλευρά του λόφου στο κέντρο του παλιού οικισμού και τη μετέφεραν στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου Ορούντας. Με την εγκατάλειψή του μοναστηριού το 1964, η εικόνα μεταφέρθηκε για ασφάλεια στην εκκλησία του Αγίου Λουκά της Ορούντας, όπου φυλάσσεται μέχρι σήμερα. Η εικόνα (διαστάσεων 49x86 εκ.) είναι ιδιάζουσας τεχνοτροπίας και ανήκει στη μεταβυζαντινή Κυπριακή σχολή, το όνομα του καλλιτέχνη αναγνωρίζεται ως Λουκάς [ΧΕΙΡ ΛΟΥΚΑ] και είναι του 16ου αιώνα [ΑΦξΒ XΥ (1562 έτος Χ(ριστο)Υ)]. Σε αντίθεση με πολλές άλλες εικόνες του Αγίου Γεωργίου σε αυτή δεν παρουσιάζονται ο δράκος και η πριγκίπισσα [η παράδοση του Αγίου Γεωργίου ως δρακοντοκτόνου είναι μεταγενέστερη-δυτικής επίδρασης], αλλά ο νεαρός στρατηλάτης Άγιος μεταφέρει απελευθερωθέντα αιχμάλωτο [των αιχμαλώτων ελευθερωτής και των πτωχών υπερασπιστής] και το άλογο βαδίζει από δεξιά προς τα αριστερά (βλέποντάς την) στην επιφάνεια νερού σε Νειλωτικό τοπίο (τύπος «Διασωρίτη» από τα Διάσωρα της Μικρασίας, από όπου ήρθαν στην Κύπρο διωγμένοι άνθρωποι και εικόνες). Ο νεαρός στρατηλάτης Άγιος αντί δόρατος φέρει μακρύ ξίφος, μικρή ασπίδα και κόκκινο ανεμίζοντα χιτώνα διακοσμημένο με φυτικά σχέδια. Η αξία της εικόνας είναι ιστορική και για τους Κυπερουντιώτες συναισθηματική. Η εικόνα αποτελείται από τρία σανίδια και είναι «σκαφτή» στο ξύλο. Στην πάνω δεξιά της γωνία η εικόνα έχει υποστεί φθορά.
Ηλεκτρονικό αντίγραφο της ιστορικής εικόνας παραχωρήθηκε ευγενώς από τη Μητρόπολη Μόρφου, μετά από παράκλησή του, στον κ. Κυριάκο Χαραλάμπους δια του π. Ανδρέα Φιλίππου, για σκοπούς φιλοτέχνησης πιστού αντίγραφου της ιστορικής εικόνας.

Source

Φωτογραφία Ιερά Μητρόπολη Μόρφου
Photograph Holy Diocese of Morphou

Publisher

Library of Cyprus University of Technology
Digital Heritage Research Lab Cyprus University of Technology

Contributor

Κυριάκος Χαραλάμπους
Kyriacos Charalambous

Rights

Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού

Format

JPG

Language

el

Type

Identifier

KCP-PEOPLE (83.)

Coverage

34.940416, 32.970768

Files

Citation

Κοινότητα Κυπερούντας and Kyperounda Community, “Η ιστορική εικόνα του Αϊ-Γιώρκη-τύπος Διασωρίτη του 1564 που βρέθηκε στον οικισμό Καύκαλος και διασώζεται στην Ορούντα ,” Αψίδα, accessed April 25, 2024, https://apsida.cut.ac.cy/items/show/44057.