Αψίδα

Εκκλησία Παναγίας Χρυσελεούσας Καθολικής

Dublin Core

Title

Εκκλησία Παναγίας Χρυσελεούσας Καθολικής

Description

Εκκλησία Παναγίας Χρυσελεούσας Καθολικής στο Άρσος.
Το Σάββατο 8 του Σεπτέμβρη γιορτή της Γέννησης της Παναγίας. πανηγυρίζει η γραφική Εκκλησία της Παναγίας Καθολικής Χρυσελεούσας Άρσους . Θα χοροστατήσει ο Χωρεπίσκοπος Αρσινόης Νεκτάριος. Την παραμονή θα τελεσθεί Πανηγυρικός εσπερινός. Η εκκλησία έχει πρόσφατα αναπαλαιωθεί από το Τμήμα Αρχαιοτήτων με την συνδρομή και των κατοίκων του Άρσους.
Η εκκλησία είναι κτίσμα του 11ου αιώνα και λειτούργησε σαν Μοναστήρι κατά τα Βυζαντινά και Μεσαιωνικά χρόνια. Σχετικές αναφορές τόσο για τον ναό του Αποστόλου Φιλίππου όσο και για την άλλοτε διαλάμψασα μονή της Παναγίας βρίσκουμε σε έξι Παρισινούς Κώδικες που ανήκαν στην εκκλησία μας και που βρίσκονται στην Εθνική Βιβλιοθήκη των Παρισσίων. Από τα χειρόγραφα αυτά βιβλία αντλούμε πολύτιμες πληροφορίες για την Μονή αυτή αλλά και για την εκκλησία του Αποστόλου Φιλίππου, για ιερείς, μοναχούς και αναγνώστες, αλλά και για μια άλλη από τις 12 εκκλησιές του χωριού αυτή των Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας που σήμερα υπάρχει μόνο το μικρό προσκυνητάρι στον ομώνυμο δρόμο.
Στον Κτηματολογικό κώδικα Ε της Μητρόπολης Πάφου του 1866 καταγράφονται ως περιουσία της Μονής 22 στρέμματα Αμπέλια και 22 στρέμματα περιβόλια. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κάτοικοι του χωριού θυμούνται τα ερείπια των κελιών, το πέτρινο αυλάκι που διοχέτευε νερό από την βρύση «Αθκιές» στα περιβόλια της Μονής στο χώρο που είναι σήμερα το Κοιμητήριο. Επίσης να αναφέρουμε ότι το Αγίασμα της Παναγίας ρέει άφθονο ασταμάτητο παγωμένο νερό στη βρύση «Όσσαρκάτζιν».
Η εκκλησία ανακαινίσθηκε το 1904, το 1948 και το 1962.
Η τωρινή ανακαίνιση και αποκατάσταση έγινε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων αφού ο ναός κηρύχθηκε Αρχαίο Μνημείο Πίνακα Β΄ Κειμήλια της Μονής διεσώθησαν οι περίτεχνες εικόνες του Χριστού και της Παναγίας του 16ου αιώνα, και μερικές άλλες εικόνες που βρίσκονται σήμερα στο εικονοφυλάκιο της Αγίας Μαριάμνης.

Source

Elias Ioakim
Ηλίας Ιωακείμ

Publisher

Library of Cyprus University of Technology
Digital Heritage Research Lab of Cyprus University of Technology

Contributor

Elias Ioakim
Ηλίας Ιωακείμ

Rights

Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού.

Format

JPG

Type

Identifier

001.002.002 (2)

Coverage

34.841017,32.769234

Files

Citation

Arsos Community Improvement Assosiation and Σύνδεσμος Ανάπτυξης Κοινότητας Άρσους, “Εκκλησία Παναγίας Χρυσελεούσας Καθολικής,” Αψίδα, accessed March 29, 2024, https://apsida.cut.ac.cy/items/show/25382.