Η εκκλησία της Παναγίας είναι κτισμένη στο κέντρο του χωριού Τριμίκλινη δίπλα από τον κεντρικό δρόμο που ενώνει το χωριό με την Λεμεσό και τις Πλάτρες . Στο ίδιο τεμάχιο και σε επαφή σχεδόν με το μνημείο είναι κτισμένη και η νέα εκκλησία του χωριού επίσης αφιερωμένη στην Παναγία.
Η εκκλησία είναι μονόκλιτη ξυλόστεγη. Σύμφωνα με τον κώδικα Α της Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου κτίστηκε την περίοδο 1737-1776 με φροντίδα του Μητροπολίτη Κιτίου Μακαρίου Α πάνω στα ερείπια προηγούμενης εκκλησίας. Ο κώδικας αναφέρει:<Η παναγία της τρυμικλήνου η εκκλησία παντελώς χαλασμένη και ευγάλοντας το θέλημα από τους έξωθεν με έξωδα εδικά μου αφήσαμεν εις τους εγχωρίους την εξοδίαν του κτίσματος δι΄επιστασίας εδικής μου και ετελείωσεν.> Πάνω από την Βόρεια είσοδο υπάρχει σχετική επιγραφή με ημερομηνία 1744. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο της εκκλησίας είναι του 1775. Στον ναό φυλάσσονται αξιόλογες εικόνες του 16-18ου αιώνος καθώς και τμήμα (ποδιά) από το τέμπλο της εκκλησίας της Ι. Μονής Μέσα Ποταμού που χρονολογείται το 1775.


Date:

Alternative Title:

Εκκλησία Παναγίας εις Τριμίκλινη

Abstarct:

Source:

Holy Metropolis of Limassol
Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού

Publisher:

Library of Cyprus University of Technology
Digital Heritage Research Lab of Cyprus University of Technology

Contributor :

Holy Metropolis of Limassol
Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού

Type:

Image

Format:

PNG

Item Identification:

IML0030

Rights:

Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού.

Relation:

Is part of:


Citation

Holy Metropolis of Limassol and Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού, “Church of Panayia in Trimiklini,” Αψίδα, accessed June 1, 2020, https://apsida.cut.ac.cy/items/show/16540.

Geolocation