Αψίδα

Church of Panayia in Trimiklini

Dublin Core

Title

Church of Panayia in Trimiklini

Alternative Title

Εκκλησία Παναγίας εις Τριμίκλινη

Description

Η εκκλησία της Παναγίας είναι κτισμένη στο κέντρο του χωριού Τριμίκλινη δίπλα από τον κεντρικό δρόμο που ενώνει το χωριό με την Λεμεσό και τις Πλάτρες . Στο ίδιο τεμάχιο και σε επαφή σχεδόν με το μνημείο είναι κτισμένη και η νέα εκκλησία του χωριού επίσης αφιερωμένη στην Παναγία.
Η εκκλησία είναι μονόκλιτη ξυλόστεγη. Σύμφωνα με τον κώδικα Α της Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου κτίστηκε την περίοδο 1737-1776 με φροντίδα του Μητροπολίτη Κιτίου Μακαρίου Α πάνω στα ερείπια προηγούμενης εκκλησίας. Ο κώδικας αναφέρει:<Η παναγία της τρυμικλήνου η εκκλησία παντελώς χαλασμένη και ευγάλοντας το θέλημα από τους έξωθεν με έξωδα εδικά μου αφήσαμεν εις τους εγχωρίους την εξοδίαν του κτίσματος δι΄επιστασίας εδικής μου και ετελείωσεν.> Πάνω από την Βόρεια είσοδο υπάρχει σχετική επιγραφή με ημερομηνία 1744. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο της εκκλησίας είναι του 1775. Στον ναό φυλάσσονται αξιόλογες εικόνες του 16-18ου αιώνος καθώς και τμήμα (ποδιά) από το τέμπλο της εκκλησίας της Ι. Μονής Μέσα Ποταμού που χρονολογείται το 1775.

Source

Holy Metropolis of Limassol
Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού

Publisher

Library of Cyprus University of Technology
Digital Heritage Research Lab of Cyprus University of Technology

Date

Contributor

Holy Metropolis of Limassol
Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού

Rights

Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού.

Format

PNG

Language

EL, EN

Type

Identifier

IML0030

Coverage

34.846130, 32.911048

Files

Citation

Holy Metropolis of Limassol and Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού, “Church of Panayia in Trimiklini,” Αψίδα, accessed April 23, 2024, https://apsida.cut.ac.cy/items/show/16540.