Αψίδα

Holy Monastery of Panayia Amasyou

Dublin Core

Title

Holy Monastery of Panayia Amasyou

Alternative Title

Ιερά Μονή Παναγίας Αμασγούς

Description

Το μοναστήρι είναι κτισμένο στια Νοτιοδυτικά όρια του χωριού Μονάγρι, κοντά στις όχθες του ποταμού Κούρρη. Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς κτίστηκε το μοναστήρι ή ποιος είναι ο ιδρυτής του. Στο ναό της μονής υπάρχουν εξαιρετικής Τέχνης τοιχογραφίες οι αρχαιότερες των οποίων χρονολογούνται στις αρχές του 12ου αιώνος. Το 1630 ο τότε Μητροπολίτης Λεμεσού και Κουρίου Λεόντιος και τρείς Λεμεσιανοί Λαϊκοί πρόκριτοι δώρησαν το μοναστήρι στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Γεράσιμο. Δύο χρόνια αργότερα ο πατριάρχης το επέστρεψε στην Μητρόπολη γιατί η διαχείριση του ήταν ασύμφορη. Το 1698 ο νέος πατριάρχης Αλεξανδρείας επίσης Γεράσιμος διεκδίκησε την κυριαρχία του μοναστηριού αγνοώντας την παραίτηση του προκατόχου του. Ο Κιτίου Ιωαννίκιος ο Α έστειλε στον πατριάρχη Γεράσιμο αντίγραφο επιστολής παραίτησης του προκατόχου του ενώ παράλληλα ζήτησε από το οικουμενικό πατριαρχείο να βεβαιώσει την κυριότητα της Μητρόπολης Κιτίου πάνω στο μοναστήρι της Αμασγούς. Ο οικουμενικός πατριάρχης Καλλίνικος ο Β , με συνοδική πράξη το 1700 επιβεβαίωσε την κυριότητα της μητρόπολης Κιτίου πάνω στη μονή της Αμασγούς. Αργότερα η μονή φαίνεται να αναβίωσε. Στους κώδικες της Μητρόπολης Κιτίου το 1778 μνημονεύεται κάποιος ηγούμενος Γεράσιμος. Στα τέλη όμως του 18ου αιώνα η μονή εγκαταλείφθηκε. Ο ναός της συντηρήθηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων κατά το 1960. Το 1990/91 το Ορθόδοξο Πνευματικό Κέντρο Λεμεσού με πνευματικό καθοδηγητή τον Αρχιμαντρίτη Επιφάνιο Ευθυβούλου ανέλαβε την επαναλειτουργεία της μονής η οποία αποκαταστάθηκε και λειτουργεί ως γυναικεία μονή.
Ο ναός της μονής είναι μονόκλιτος καμαρο- σκέπαστος με οξυκόρυφη καμάρα. Την καμάρα καλύπτει ξύλινη στέγη με πήλινα πλακοειδή αγκιστρωτά κεραμίδια. Ο σημερινός ναός είναι αποτέλεσμα πολλών επεμβάσεων. Από τον αρχικό ναό που φαίνεται να ήταν ξυλόστεγος διασώζεται μεγάλο μέρος της αψίδας και του Ανατολικού τοίχου και τα κατώτερα τμήματα του βόρειου και νότιου τοίχου. Ο αρχικός ναός χρονολογείται τέλη 11ου ή αρχές 12ου αιώνος. Στα τέλη του 12ου αιώνος καταστράφηκε και ξανακτίστηκε με οξυκόρυφο καμάρα στη σημερινή του μορφή. Εσωτερικά ο ναός είναι διακοσμημένος με τοιχογραφίες εξαίρετης τέχνης οι οποίες έγιναν σε 4 περιόδους και ξεκινούν από τον 12ο αιώνα και φθάνουν μέχρι τον 16ο αιώνα.

Source

Holy Metropolis of Limassol
Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού

Publisher

Library of Cyprus University of Technology
Digital Heritage Research Lab of Cyprus University of Technology

Contributor

Holy Metropolis of Limassol
Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού

Rights

Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού.

Format

PNG

Language

EL, EN

Type

Identifier

IML0006

Coverage

34.798972, 32.909006

Files

Citation

Holy Metropolis of Limassol and Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού, “Holy Monastery of Panayia Amasyou,” Αψίδα, accessed March 29, 2024, https://apsida.cut.ac.cy/items/show/16370.